רשימת הבית היהודי צפויה על פי כל הסקרים להתחזק משמעותית בבחירות הקרובות. אבל כוחה של 'תקומה' בתוך הרשימה המשותפת יישאר במקרה הטוב כמו בפעם הקודמת, ובמקרה הפחות טוב יפחת מארבעה ח"כים לשלושה.

בכל מקרה, חלקה היחסי של תקומה בתוך הסיעה ידולל משיעור של שליש הסיעה (ארבעה מתוך 12 ח"כים בקדנציה הנוכחית) לכדי פחות מרבע, והשפעתה עלולה להתמעט בהתאם לכך.

אחת הסיבות לירידה בעוצמתה הפוליטית של תקומה היא תפקודה לאורך השנים כמועדון סגור שאינו מאפשר התפקדות, ושההצטרפות למוסדותיו נעשית בשיטה המוכרת רק ליודעי נסתרות. בדיקה אקראית שערכתי העלתה שאפילו אנשי תקשורת מרכזיים לא יודעים מהי מזכירות תקומה ומהו המרכז.

איש תקשורת דתי ובכיר שאיתו שוחחתי השבוע היה בטוח שמועמדי תקומה לרשימה המשותפת כבר נקבעו. הייתי צריך לחדש לו שיש תהליך של הצבעה ובחירה, שצפוי להתקיים במרכז תקומה בעוד פחות משבועיים ואיש אינו יודע מה יהיו תוצאותיו.

בבית היהודי נרשמו עד כה כ-50 איש ואישה כמתמודדים בפריימריז. עיון פרטני מביא למסקנה שלאחר השיריונים השונים (מועמדי היו"ר, נשים, נציג המרכז ונציגי תקומה) אין יותר מחמישה-שישה מקומות ריאליים לגברים המבקשים להתמודד ברשימת הבית היהודי. על המקומות הללו יתמודדו חמישה ח"כים גברים מכהנים, ובנוסף להם עוד עשרות מתמודדים חדשים. המתמודדים הללו מקדישים שבועות ארוכים של עבודה והתרוצצויות ומוציאים מאות אלפי שקלים על המרוץ, כאשר די ברור שלכל היותר שניים-שלושה מתוכם יזכו להגיע למקום ריאלי ברשימה.

בגיזרה הנשית המצב לא שונה בהרבה. שתי הח"כיות המכהנות, שקד ומועלם, צפויות כנראה לתפוס את שני המקומות הראשונים המשוריינים לנשים. על שני המקומות המשוריינים הבאים, מספר 12 הריאלי ומספר 17 הספק-ריאלי, מתמודדות למעלה מעשר נשים.

בנט וחבורתו, שמוכיחים בכל יום את מיומנותם הפוליטית, לא מוטרדים מבזבוז המשאבים הזה. הם יודעים שכל מתמודד, במיוחד אם הוא אדם ידוע ומוערך, מוסיף כבוד ועוצמה למפלגה בעצם החלטתו להתמודד, בין אם ייבחר ובין אם יישאר בחוץ. לכן בנט מעודד את המתמודדים הרבים, מצטרף איתם למסיבות עיתונאים ומוציא עבורם הודעות תמיכה.

ומה קורה בינתיים בתקומה? בעוד בבית היהודי יש שבעה-שמונה מתמודדים על כל מקום ריאלי, בתקומה המספר קטן בהרבה, למרות שהמרוץ בתקומה אינו כרוך בהוצאות משמעותיות או בטרחה מרובה. מיעוט המתמודדים בתקומה עלול ליצור תחושה של מפלגה שאין לה עתיד. לאחר שבפעם הזאת נפתלי בנט ניסה ולא הצליח למחוק לחלוטין את תקומה ולבלוע אותה בתוך מפלגתו והסתפק בלצמצם את כוחה, אין ספק שבפעם הבאה עלול להיות קשה הרבה יותר לעמוד מולו. אם אנשי תקומה מקווים שיוכלו בעתיד לצאת מהפינה המצומצמת שאליה נדחקו, הם חייבים להראות שמדובר במפלגה אטרקטיבית שיש לה מה להציע, שגם אליה מצטרפים כוחות חדשים ורעננים שהוכיחו יכולות וצברו מוניטין בפעילותם הציבורית.

בחוקת הבית היהודי יש סעיף המתנה את זכות ההתמודדות על מקום ברשימת המפלגה בוותק חברות של למעלה משנה. אבל בנט וחבריו השכילו לוותר לכל המעוניין להתמודד על חובת הוותק כדי להעצים את כוחה של המפלגה ואת יוקרתה.

תקומה אינה משופעת כרגע בכוחות חדשים שהצטרפותם למרוץ תוסיף לה עוצמה ויוקרה. כרגע ידוע לי על אחד כזה, עו"ד בצלאל סמוטריץ', המוכר לציבור בכובעו כמנהל הפעילות של תנועת 'רגבים'. כמי שמכיר מקרוב את פעילותו הציבורית של סמוטריץ' אני יכול להעיד שמדובר בתותח-על, בולדוזר אמיתי, בעל מגוון כישורים נדיר, עם תיק שמן של קבלות על עשייה במגוון רחב של תחומים למרות גילו הצעיר. בין אם ייבחר במקום ריאלי ובין אם יקדימו אותו אחרים – עצם הצגת המועמדות שלו מוסיפה כבוד לתנועה ומהווה תשובה מסוימת לביקוש הגואה של מועמדים לרשימת הבית היהודי.

פעילותו של סמוטריץ' ברגבים בשנים האחרונות מנעה ממנו להיות חבר רשמי במוסדות תקומה, אבל מאחורי הקלעים הוא כבר שנים רבות פעיל בכיר שתרם רבות לתנועה, כך שמניעת ההתמודדות ממנו בעילה של היעדר ותק היא גם עוול מוסרי.

חברי מזכירות תקומה יכונסו בעוד מספר שעות כדי להחליט האם לאפשר לסמוטריץ' להתמודד בהצבעה שתיערך בעוד 12 יום במרכז המפלגה, או להיתלות בתירוץ פורמאלי ולגדוע את המרוץ שלו כבר בצעד הראשון. יש לקוות שחברי המזכירות יידעו להתעלות מעל לשיקולים קטנוניים ולקבל החלטה שתוכיח כי מדובר בתנועה שיש לה לא רק עבר מכובד אלא גם עתיד מבטיח.

את הדירוג הסופי של סמוטריץ' בין מועמדי המפלגה יקבעו חברי המרכז בהצבעה דמוקרטית. חברי המזכירות המתכנסים היום צריכים רק להחליט האם הם שואפים לתנועה רחבה ופתוחה שקולטת לתוכה כוחות צעירים ומבטיחים, או שהם מעדיפים להתנהל כמו מועדון סגור שעסוק בקידום האינטרסים של חבריו וכמפלגה שאין לה עתיד.