
רבות מדובר על ועדת חקירה שתקום או לא תקום בעקבות האירועים בכרמל, אולם מסתבר שגם כאשר קמות ועדות חקירה המסקנות שלהן נותרות במגירה מיותמות וללא התייחסות. ועדת חקירה אחת כזו הוקמה כבר לפני כשלושים שנה, בראשה עמד משה זנבר, נגיד בנק ישראל לשעבר, הועדה עסקה ביחס הרשויות המקומיות והשלטון הארצי ונגעה במכלול סוגיות שונות, ובין מאתיים עמודי מסקנותיה נמצאו גם התייחסויות לסוגיית הכבאות. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם משה זנבר שקבוע כי המסקנות שהועלו אז, לפני שלושים שנה, על ידי הוועדה מועלות כיום בצורה כזו או אחרת על ידי סגן שר הביטחון, חבר הכנסת מתן וילנאי. אז העדיפו משום מה לגנוז אותן ולא לעשות בהן דבר.
בראשית דבריו מזכיר זנבר כי בוועדה המדוברת היו חברים אישים בכירים כדוגמת שר המשפטים דהיום, הפרופ' יעקב נאמן, פרופ' יחזקאל דרור שכידוע כיהן גם בוועדה לחקר אירועי מלחמת לבנון השנייה, יצחק זמיר, לימים היועץ המשפטי לממשלה ושופט בעליון ואישים נוספים.
"אמרנו בצורה מפורשת שיש להעביר את מערך הכבאות מהשירות העירוני לשירות ממשלתי", אומר זנבר ורואה בנקודה זו אחת הנקודות הקריטיות עבור מערך הכבאות. הוא מציין שכיום המציאות היא שקיימות שלוש רשויות המנהלות את ענייני הכבאות שלהן באופן עצמאי ובמקביל אליהן איגודי ערים שלטעמו הם המציאות החמורה ביותר שכן ראשי רשויות מעדיפים לתקצב בראש ובראשונה את הרשות עצמה ורק לאחר מכן, את העודף להעביר לאיגודי הערים, עובדה המגדילה עוד יותר את המצוקה הקיימת. "כל אחד דואג לעצמו, כל עירייה לעצמה ורק את הכסף האחרון הם מעבירים לאיגודים".
זנבר מציין כי המלצה זו להוציא את רשויות הכיבוי מידי הרשויות לידי הממשלה הייתה ייחודית בכך שכן בהמלצות הנוגעות לגופים אחרים ההמלצה הייתה הפוכה. הוא מצטט מתוך סיכומי הועדה והמלצותיה: "יש לראות בשירותי הכבאות שירותי חירום ממלכתיים ומן הראוי שיפעלו במסגרת היררכית פיקודית ולא כשירות מוניציפאלי. מסגרת זו עשויה לשפר את המשמעות, ליעל את כושר הביצוע וההפעלה של המערכת". לדבריו כאשר יוחלט על הקמת גוף משותף לכלל מערך הכיבוי בארץ ניתן יהיה להבטיח את כמות הציוד ואיכותו, להבטיח רכישה מרוכזת וזולה של ציוד, לאפשר העברת כוחות ממקום למקום בפקודה אחת ללא צורך בהליך בירוקראטי שמשמעותו בשעת חירום רבה ועוד.
לדבריו ממכלול הצעותיה של הועדה שעסקו בנושאי כבאות "לא יושם כלום". לעומת זאת הוא מביע תקווה שועדת חקירה חדשה, לו תוקם בעקבות הטרגדיה בכרמל, תהיה אפקטיבית יותר שכן כעת התקשורת ממוקדת בנושא ותדרוש מענה והתייחסות של הרשויות הממונות.
לכל זאת מוסיף זנבר ומציין כי על הועדה לעסוק לא רק בבירור האחראים למחדלי העבר אלא גם לאופן בו יש לפעול בעתיד, ולטעמו "צריך למנות מישהו בממשלה שיהיה אחראי על מערך הכבאות", להקצות לו תקציב ראוי ולאפשר לו לפעול ללא בירוקרטיה מיותרת של מערך מיסוי, משפטנות וכיוצא באלה.