משה לדור
משה לדור

"במהלך החודשים האחרונים שוקדים בפרקליטות המדינה על הכנת רפורמה מקיפה בתחום עבירות התעבורה", כך חשף פרקליט המדינה, עו"ד משה לדור, במפגש עם עורכי דין במחוז חיפה של הלשכה בראשות עו"ד רחל בן ארי, ובהשתתפות פרקליטי המחוז איתן לדרר (אזרחי) ועמית אייסמן (פלילי) שהתקיים אתמול (רביעי).

במפגש אמר פרקליט המדינה, כי האכיפה תתמקד בעבירות שמסכנות חיי אדם גם אם אלה לא הסתיימו, למרבה המזל, באופן קטלני, וכי המגמה היא, שהאכיפה והענישה תהיינה הרבה יותר אפקטיביות.

"רפורמה זו תצא לדרך עם השלמת התיאומים הנדרשים עם אגף התנועה במשטרה ועם מערכת בתי המשפט. כבר בשלב של זיהוי עבירת התנועה המסוכנת, האכיפה תתבצע בשטח, אחרי שהנהג יילכד, רישיונו ורכבו יילקחו ממנו ובתוך תקופה קצרה הוא יגיע לבית משפט ויורשע בגין עבירה זו – גם אם לא היו אבידות בנפש", הוסיף לדור.

עוד ציין, כי במסגרת החשיבה המחודשת בתחום זה, נבחנת האפשרות כי תורחב האחריות הפלילית גם לאלה שמצטרפים כנוסעים לנסיעה עם נהג אשר שתה טרם עלייתו להגה, ולעניין זה הם ייחשבו כשותפים לדבר עבירה. לדור הביע תקווה, כי העברת המסרים החדשים בדבר החמרת הענישה בגין עבירות תעבורה, יופנמו על ידי ציבור המשתמשים בדרך, "אולי נצליח בדרך זו לגרום לכך שנהגים יעברו פחות עבירות מסוכנות".

פרקליט המדינה הגיע למשרדי ועד מחוז חיפה של לשכת עורכי הדין, בתום יום סיורים בפרקליטויות המחוז ולבקשת יו"ר המחוז, עו"ד רחל בן ארי, קיים לדור מפגש אינטימי עם עשרות עורכי דין. בפתיחת דבריו ציין לדור, כי הפרקליטות, מבצעת בשנים האחרונות מספר שינויים בהתנהלותה, והמרכזיים שבהם הינם בתחום האזרחי – "אסטרטגיה אזרחית" של התנהלות אקטיבית וייזום כתבי תביעה מטעם המדינה בתחום האזרחי במקרים של הפרות חוק על ידי קבלנים, למשל, ובתחום הפלילי – פעילות אכיפה כלכלית משולבת נגד ארגוני פשע, תוך שימת דגש על כל ארסנל ההליכים שעומדים לרשות המדינה על מנת לשתק את פעילות הארגון גם לאחר שראשיו נשלחו לכלא (בתחומים האזרחיים, המנהליים והפיסקליים). פעילות זו החלה בפרקליטות מחוז חיפה תחת שרביטו של פרקליט המחוז (אזרחי) עו"ד איתן לדרר.

על אופן התנהלות הפרקליטות כיום, אמר לדור, "החשיבה בארגון כיום הולכת ומשתנה ואנו מצויים כיום בעיצומה של רפורמה בתחום בניית היכולות. גישה זו אינה דומה עוד לזו שהכרתם במשך שנים רבות. אנחנו כולנו, חושבים במושגים משולבים, שעה שארגז הכלים הכללי שעומד לרשות הפרקליט שונה תכלית השינוי ממה שהיה בעבר".

במענה לפניות של עורכי דין ערביים, אשר התריעו על אוזלת ידה של המשטרה בכל הקשור להיעדר שמירה על ביטחונם האישי של תושבי הכפרים או הישובים הערביים, הבטיח לדור כי הנושא יועלה וייבחן מול יוחנן דנינו, המפכ"ל החדש, שייכנס לתפקידו בקרוב.

בהתייחסו לאופן החשיפה התקשורתית של תיקי אישי ציבור, טען פרקליט המדינה, כי בעוד שהפרקליטות נעזרת בשירותי דוברות של משרד המשפטים (אין דובר לפרקליטות) ולא בשירותי יח"צנות, המציאות היא כי בתיקים רבים המתוקשרים בהבלטה, הציבור כולו ניזון ממידע חלקי ובחלקו אף כוזב ואפילו הזוי, אותו שותלים יחצ"נים מטעם.

לדברי לדור, לא אחת, בדרך זו, מתקבעת בתודעה הציבורית השקפה נחרצת, אשר אילו עובדות התיק היו ידועות לציבור הרחב, ספק אם היה מקבלן כאמיתות לכל דבר, "אנחנו נתקלים באמירות חסרות בסיס הנשמעות אף בפי אנשי אקדמיה , פובליציסטים ויוצאי פרקליטות, שמביעים את דעתם על סמך מה שהם עצמם מגדירים כ"רושם או תחושה", מבלי שהתוודעו, כמובן, לפרטי העובדות כפי שמופיעות בתיק".