רצו לבנות כאן אתוס של יהודי חדש, ובדרך שכחו את גבורתם של יהודים רבים שהצילו יהודים אחרים במהלך ימי המלחמה ההיא. כך אומר לערוץ 7 ד"ר חיים כץ, יו"ר ארגון 'בני ברית' שקיים היום טקס מיוחד לזכר היהודים מצילי היהודים.
האירוע התקיים בארגון משותף של הקרן הקיימת לישראל וארגון 'בני ברית' ונטלו בו חלק אישים כדוגמת פרופ' עוזי ארד, יו"ר המועצה לביטחון לאומי לשעבר ויועצו המדיני של ראש הממשלה וכן כ- 250 טירוני מג"ב אשר יציבו כיתת כבוד וכ-300 תלמידים ממספר בתי ספר על-יסודיים מירושלים והסביבה.
בדברים שנשא ד"ר כץ בפני המתכנסים הדגיש את היות רבים מהמצילים בני גילם של המתכנסים באירוע. לדבריו יש בכך מסר ליכולות הטמונות בדור הצעיר לנצל את עוז הרוח להצלת אחרים.
ד"ר כץ מציין כי בניגוד למקובל לחשוב מספרם של הניצולים בידי יהודים גדול לאין ערוך מהניצולים בידי חסידי אומות העולם "מספרם הרבה יותר נרחב. הוא כולל עשרות ומאות אלפים שניצלו על ידי צעירים מארגונים שונים, חלקם דתיים, אבל כל זה נשכח".
כאמור, את עוון השכחה תולה ד"ר כץ באתוס של היהודי המתחדש שאותו ביקשו מקימי המדינה לפתח ולהנחיל. "הייתה מגמה בימי קום המדינה לצייר יהודי חדש ואת היהודי הגלותי לשכוח. לספר את גבורתו של היהודי עם הזקן והפאות לא היה פוליטקלי קורקט אז, אבל כיום הסיפורים עולים".
בדבריו מדגיש כץ את עוז הרוח שבבחירה להציל יהודים אחרים על פני מנוסה והצלת עצמם מאימת הצורר הנאצי, אימה שהייתה מרחפת באותה מידה גם עליהם עצמם.
במהלך הטקס הוענק לראשונה "אות המציל היהודי". את המצילים ייצגה סוני שי (בירנבאום), בתם של יהושע והני בירנבאום, שהצילו ילדים במחנה המעבר ווסטרבורק בהולנד ובמחנה הריכוז ברגן-בלזן. בדבריו מזכיר כץ את אותם צעירים שסיכנו את חייהם כדי להבריח מסמכים במגמה להציל יהודים, חלקם אף התחפשו לאנשי אס.אס במגמה זו.
"סיפור ההליכה כצאן לטבח לא ממש נכון", קובע ד"ר כץ המקווה שכעת, עשרות שנים אחרי, ניתן יהיה להשיב את כבודם של מי שהייתה מגמה להשכיח את פועלם.