מאשים. גפני
מאשים. גפניפלאש 90

חברי ועדת הכספים קיימו דיון מיוחד לבקשת ח"כ זהבה גלאון, בתופעת תכנוני המס האגרסיביים שמבצעות החברות הגדולות במשק, אשר אינן משלמות גם את מס החברות הנמוך מאוד הנהוג בישראל.

יו"ר הועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ציין כי "המציאות בישראל, שמחד הממשלה מפחיתה את מס החברות לרמות הנמוכות בעולם ומאידך, אותה ממשלה, איננה מסוגלת לגבות מהן אפילו את המס המופחת, עקב תכנוני המס והעברת רווחים בין החברות לחברות בנות במקומות שונים בעולם לצורך מקלטי מס".

יוזמת הדיון, ח"כ זהבה גלאון (מר"צ), אמרה ש"רשות המיסים אינה עושה שימוש בכלים החוקיים העומדים לרשותה כגון הטלת קנסות, על החברות העושות מניפולציות והופכות את ישראל למקלט מס". לדבריה, התאגידים והחברות הגדולות בישראל, מקבלים משאבים רבים מהמדינה והטבות רבות אשר ביניהן הקלות מס, ויחד עם זאת, משלמים פחות מיסים באופן יחסי מאזרחים מן השורה. גלאון קראה לשינוי תפיסתי במדיניות המס, בכך שהחברות המסחריות לא תחשבנה רק כגופים שנועדו לעשיית רווחים בלבד, אלא כגופים בעלי אחריות חברתית. 

גלאון קראה ליישם מדיניות חדשה, לפיה לא יוכלו להשתתף במכרזים ממשלתיים, חברות ותאגידים שקיימו תכנוני מס לא לגיטימיים או שהעבירו רווחים לחברות בנות במטרה להתחמק מתשלומי מס בישראל.

עו"ד עופר סיטבון מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים, מעורכי הדו"ח על תכנוני המס בישראל, טען שהחברות הגדולות במשק מנצלות את חוסר היכולת של רשות המיסים להתמודד עם היקף תכנוני המס וההעברות הרווחים לחברות בנות. לדבריו, הבעיה מחריפה במקרים רבים של 'שרשורי חברות' – כשחברות מדווחות על חברות בנות, אך לא על מעבר לכך "חברות נכדות ונינות".

מנהל רשות המיסים, יהודה נסרדישי, אמר שקיימים שני סוגי תכנוני מס: לגיטימי ושאינו לגיטימי. הלגיטימי, כאשר חברה רוכשת חברה בהפסדים וממשיכה להעסיק את עובדיה ולעסוק באותו פס ייצור. שאינו לגיטימי, כאשר חברה רוכשת חברה בהפסדים אך אינה משנה את קו הייצור ואף לא מעסיקה את עובדיה. 

נסרדישי טען שרשות המיסים מתמודדת עם 900 אלף תיקים בשנה ועל-כן מקיימת בדיקות מדגמיות ואקראיות בלבד. עוד ציין, שהדו"ח של המרכז עוסק בחברות הציבוריות בהן יש לטפל במשנה זהירות עקב החשש לפגיעה במצבן בבורסה ועקב כך, פגיעה במאות אלפי האזרחים המושקעים בהן. 

גפני הודיע, שהוועדה תמשיך את הדיון בעניין, עקב חשיבותו לתכנון מדיניות המיסים של ישראל, כך שחוסר היכולת לגבות מס מלא מהחברות הגדולות לא ישמש את הממשלה לטענת 'חור בתקציב' ועקב כך להעלאת המיסים העקיפים.