מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה בשיתוף "דייוויס" - המרכז הלאומי לבטיחות מזון וטכנולוגיה בארה"ב העלה שתפוחי אדמה שהוכנו בדרך נכונה, ללא טיגון או תוספות שמנות, יכולים להיות חלק חשוב ומרכזי בתוכנית לירידה במשקל. במסגרת המחקר נבדקו 86 גברים ונשים הסובלים ממשקל עודף, למשך תקופה של 12 שבועות. הנבדקים חולקו באקראי לשלוש קבוצות וכל קבוצה קיבלה תוכנית דיאטה שונה, אולם כולן כללו 5-7 מנות תפוחי אדמה. תוצאות המחקר הראו כי כל שלושת הקבוצות ירדו במשקל. עורכי המחקר מציינים שזוהי בשורה טובה לאוהבי תפוחי אדמה שיכולים להמשיך באכילתם ולשמור על משקלם, מאחר והם אינם מכילים כמות גבוהה של קלוריות (85 קלוריות בלבד למאה גרם). הפחמימות המורכבות שבתפוחי האדמה יוצרים תחושת שובע ומלאות בקיבה ומצמצמים את הצורך באכילת מזונות אחרים. תפוחי האדמה מכילים כמות גדולה של אשלגן המסייע להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, דלדול העצם ואבני כליה. יש בהם מינרלים חשובים אחרים בהם זרחן, סידן וברזל. תפוח האדמה מכיל שני נוגדי חמצון חשובים: גלוטאתיון וחומצה ליפואית התורמים להפחתת הסיכון לסרטן, לנטרול רעלים, לחיזוק המערכת החיסונית ועוד. בנוסף מספקים תפוחי אדמה למעלה ממחצית מהצורך היומי בויטמין c. לדברי גבי אונגר ממגדלי תפוחי האדמה "דוד משה" בנגב המערבי, כדי להכין תפוחי אדמה טעימים בדרך בריאה ונטולת שמן, כדאי לבחור בזנים המתאימים לבישול או אפיה. יש כמובן להקפיד על כך שדרך הבישול או האפיה והתוספות שלצד תפוח האדמה משתלבות בתוכנית הדיאטה. תפוחי אדמה המתאימים לבישול ומגיעים לרכות מתאימה למאכל בלי להתפורר. הם מתאפיינים במרקם חלק והם אידיאלים לסלטי תפוחי אדמה ולתבשילי קדירה בהם חשובה שלמות הפקעות במנה. רוב הזנים השייכים לקבוצה זו הם בעלי אחוז נמוך של חומר יבש. חובבי תפוחי האדמה יכולים להשתמש גם בזנים המתאימים למחית (פירה), שבהיותם מבושלים כראוי הם נוטים להתפורר. המרקם של אלה קמחי בדרך כלל והם אידיאלים גם לאפייה ברדיד אלומיניום. ברוב הזנים השייכים לקבוצה זו יש אחוז גבוה של חומר יבש. קיימים זנים רבים של תפוחי האדמה בארץ ובעולם. בישובי חבל מעון בנגב המערבי בלבד גדלים למעלה מ-50 זנים שונים. על מנת להקל בבחירת תפוח האדמה המתאים נמכרים הזנים המתאימים לאפיה ומילוי בשקית צהובה והזנים לבישול ולהכנת מרק באריזה ירוקה.