הגיע הקיץ ועימו החופשות. רבים מנצלים את החופשה לטיולים קצרים או ארוכים. כשאנחנו יוצאים לטיול, באופן טבעי מתעוררת השאלה: מה נאכל בטיול? איזה אוכל כדאי להכין, איך לארוז ומה לעשות כדי שהארוחה תישאר טרייה וטעימה בזמן הטיול? בנוסף מתעוררת השאלה מה נעשה על מנת שגם בטיול נאכל אוכל בריא ומזין ולא ג'אנק פוד. ככל שתתכוננו טוב יותר לטיול שלכם, כך הטיול יהיה מוצלח יותר. לפעמים דבר פעוט ששכחתם יכול לקלקל טיול שלם. בהליכה בדרך רגילה במהירות ממוצעת של 4 קמ"ש נשרפות 200-240 קלוריות בשעה. בסחיבת תיק במשקל 10-15 ק"ג על הגב, נשרפות כבר 400 קלוריות בשעה. כשהולכים בעליה שורפים כ-600 קלוריות בשעה. במשך יום של טיול רגלי במסלול לא קשה נשרפות כ-3,000 קלוריות. צריכת אנרגיה מוגברת גורמת לירידת סוכר בדם. כתוצאה מכך, אדם מרגיש עייפות ואפטיה. ספורטאים מכירים את התופעות האלה טוב מאד. אם הסוכר ממשיך לרדת, מתחילות גם הפרעות בפעילות מערכת העצבים: הפרעות בקואורדינציה, דיבור לא ברור וכו'. המקור העיקרי לאנרגיה אלו פחמימות. הם נספגות ביתר קלות ועיכולן דורש פחות חמצן לכן חשוב מאד לספק לגוף פחמימות. לעומת זאת, מזון עשיר בשומנים, ובמיוחד שומנים ממקור החי עלול לגרום להרגשה לא טובה, עייפות ואף הרגשת גועל מהמזון. אין לצאת לטיול על בטן ריקה. חשוב להזין את הגוף בפחמימות לפני הטיול ואם הטיול ממושך שי לדאוג למקור לפחמימות גם בזמן הטיול. בטיול ממושך או במסלול קשה, שדורש אנרגיות רבות, מומלץ להחזיק בתיק חטיף בריא או צנימים (מקמח מלא). הם יעזרו לחדש את הכוחות במהירות. על מה להקפיד בטיול? להביא כמות מספקת של מים. לשמור על המזון מפני קלקול לשמור על ניקיון האוכל, הכלים והידייים. לא לשכוח - חופש וטיול אלה הם אינם מילות נרדפות לבלגן, כאוס ותזונה לא נכונה. בידיים שלכם לא לתת לזה לקרות. לכל טיול יש לקחת שתיה. השתיה המומלצת היא מים. חוץ מזה, ניתן לקחת גם תה או מיצים. השתיה הלא מומלצת – קפה. קפה הוא מוצר צריכה פופולרי, אך לא בריא בכלל ובטיולים במיוחד. גם שתיה מוגזת ומשקאות המכילים אלכוהול (כמו בירה, ערק וכדו') לא מומלצים בטיולים. אם לקחתם שתיה בבקבוק נפרד לכל מטייל ניתן לשתות מפיית הבקבוק. אם לא, אני ממליצה על שימוש בכוסות חד-פעמיות. נכון, שאנחנו מודעים לסביבה והיום יותר מפעם משתדלים לצמצם בשימוש בכלים חד-פעמיים. עם זאת, חוץ מאשר על סביבה עלינו לדאוג גם על בריאותינו. כלים חד-פעמיים הומצאו בזמנו לשימוש בטיולים דוקא. זאת היתה המצאה גאונית ואין משהו שיכול להחליפה.. בכל טיול חשוב מאד לשתות הרבה, גם אם לא מרגישים צמא! אל תקחו לטיול, גם לטיול קצר, מזון שלא ניתן לשמור זמן מה ללא מקרר. בקיץ אוכל מתקלקל מהר במיוחד. אוכל מקולקל מהווה סכנה בריאותית רצינית. מוצרי חלב, מוצרי דגים ובשר וירקות מבושלים מתקלקלים מהר מאד. תיזהרו גם עם ירקות מבושלים וסלטי מיונז. בטיול חשוב לשמור על כללי הגיינה יותר מאשר שומרים עליהם בבית, כי בבית קל לעשות זאת, ואילו בטיול אין את הדברים שהתרגלנו אליהם ושעושים חיינו כל-כך נוחים. אסור לוותר על ידיים נקיות, כלי אוכל נקיים ושטיפה נאותה של פירות וירקות. אכילה חד-פעמית בידיים מלוכלכות, שתיית מים מזוהמים או אכילת פרי מלוכלך – כל אלו עלולים לגרום לסבל כרוני ומחלות קשות. לא צריך הרבה כדי להכניס לגוף חיידק או פטרייה פטוגניים, טפיל או רעל זה או אחר. אם יוצאים לטיול קצר של שעה עד ארבע שעות לא כדאי לקחת אוכל בכלל. תדאגו לאכול טוב לפני שאתם יוצאים. תדאגו שארוחה תכלול הרבה פחמימות (דגנים, לחם, דברי מאפה וכדו'). תשתו טוב. קחו איתכם משהו שיגן עליכם מפני השמש, קופסת עזרה ראשונה ואל תשכחו שתיה. אם אתם יוצאים יחד עם תינוקות וילדים קטנים, קחו בשבילם גרבר, חטיפים בריאים, פירות שטופים היטב בתוך שקית נפרדת לכל פרי. אפשר לקחת גם פירות יבשים. אם יוצאים לטיול ממושך יותר, עדיף לתכנן מראש מקומות בהם תוכלו לנוח ולאכול בצורה מסודרת. אם זה בלתי אפשרי מכל סיבה שלא תהיה, תוכלו לקחת איתכם דברים כמו: פיתות או לחמניות (מומלץ מקמח מלא) עם ביצים קשות או סלט ביצים. אפשר גם לשים טונה או חביתה. ניתן לקחת ג'חנון, לחם מטוגן בטוסטר עם שכבת חרדל, סחוג או מיונז ביתי, פירות יבשים, שקדים,תאנים, תמרים וכמובן מים. אם יוצאים על מנת לאכול בחיק הטבע, מה שנקרא פיקניק, ההתייחסות לאוכל אחרת. כאן האוכל הוא העיקר. ניתן להכין אוכל בבית, לארוז ולאכול במקום שבחרתם לפיקניק – או להביא את המזון הלא-מבושל או החצי-מבושל ולהכין במקום על גזיה פשוטה, במדורה וכו'. מומלץ לדאוג לשמיכה או מחצלת לשבת עליהן, לדאוג ליצירת צל ולא לשכוח לקחת כלי אוכל ומפה חד-פעמיים, מגבוניפ לחם ומפיות. הצעות לפיקניק קליל ונחמד תפוח אדמה אפוי במדורה - חותכים תפוח אדמה לשתיים, מוסיפים שום חתוך, קצת שמן זית ותבלינים לפי הטעם על מקום החתך, מצמידים את החצאים חזרה, מכניסים לשקית אפיה או עוטפים בנייר אפיה ובנייר אלומיניום מעל זה – ואופים. אפיית תפוחי אדמה לוקחת די הרבה זמן, לכן אפשר להכין הכל בבית, ובמקום רק לחמם במדורה, כדי שהוא יהיה חם ויספוג ריח מיוחד של עשן המדורה. חמוצים פירות וירקות טריים – כדאי להרבות בהם ירקות אפויים בגריל פשטידות ירקות לרעבים במיוחד - סלט מחתיכות בשר מבושל היטב, ביצה קשה, שום כתוש, פלפל ושאר תבלינים לפי הטעם ומיונז ביתי. את הסלט אפשר להכניס לפיתה, או לגלגל בדף פנקייק או בתוך דף לחם ארמני (לבוש). סלט מאד משביע, טעים גם קר ולא מתקלקל בקלות. אבטיח/מלון לביבות קציצות ירקות (תירס, קישוא, כרוב וכדו') זיתים (שימורים) אפשר להביא טחינה (משומשום מלא) ולהביא דבש (טבעי, כמובן), לערבב (אפשר לערבב גם במקום). מתקבל ממרח חלבה בריא. עצות נוספות... טיול בקבוצה גדולה לאו דוקא שמח יותר. לפעמים הוא רק מעייף יותר. כל אחד לוקח לטיול דבר אחר, לכן אני לא ממליצה לקחת דברים מסוימים אלה או אחרים. אני ממליצה זכרו את הטיולים הקודמים שלכם: מה חסר לכם? על מה אתם מודים לה' שלא שכחתם לקחת? כשאתם מתכננים את הטיול, תחשבו טוב: מה יעשו שם הילדים? האם יהיה להם טוב ומעניין בטיול זה? האם לא ישתעממו? ואל תשכחו לקחת כמות מספקת של חיתולים! אל תשכחו שקיות לזבל (למקרה ולא יהיה פח זבל מסודר במקום). כמות האוכל שאתם לוקחים עמכם תלויה בתאבון שלכם, בכמות האנשים ובמשך הטיול. אל תשכחו, שבטיול תמיד יש יותר תאבון. אבל אל תקחו יותר מידי. עדיף שתחזרו הביתה רעבים ותאכלו ארוחה קלה אחרי הטיול מאשר שתסחבו איתכם אוכל חזרה. סביר להניח גם שלפחות חלק מאוכל זה תצטרכו אחר-כך לזרוק... לבישול בפיקניק אפשר להשתמש באבנים הנמצאים במקום, מנגל או סט ברבקיו. אם אתם מקבלים תרופות ותוספים על בסיס קבוע – אל תשכחו לקחת אותן! אם אתם סובלים מאלרגיות, התקפי אסטמה וכד' – קחו את התרופות המתאימות, בהם אתם משתמשים במקרה של התקף המחלה. אם אתם רגישים לרעל דבורים – אל תשכחו לקחת אנטי-דוט. קחו גם תכשירים, שיכולים לעזור לכם במקרה חירום: יוד, פלסטר, רסקיו, שמן לבנדר. וגם... לא כדאי לקחת מלפפונים לטיול ארוך, כי הם מאבדים מטעמם. את העגבניות אין לקחת בשקית, אלה בכלי פלסטיק על מנת שלא ימעכו. אל תקחו שוקולד: באקלים שלנו הוא ישנה את צורתו ואת טעמו עוד לפני שתגיעו למקום ארוחתכם. חטיפים מלוחים מגבירים את הצמא. בחטיפים בציפוי שוקולד, השוקולד ימס. ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בנטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, טיפולים אנרגטים. מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון הריון ולידה. http://www.yaelclinic.co.il