נמצא גם בכרוב. ויטמין E
נמצא גם בכרוב. ויטמין Eפלאש 90

ויטמין  E, הנקרא גם ויטמין הפריון או טוקופרול, הינו ויטמין שנמס בשמן. במזון הוא נמצא בכמות גדולה בחלמון הביצה, שמנים צמחיים למיניהם, דגנים מלאים, פירות שושנת בר, אגוזים (במיוחד אגוזי ברזיל). הוא נמצא ב-2 צורות עיקריות: ?—-טוקופרול ו-?-טוקופרול. הצורה הפעילה היא ?-טוקופרול. הוא עמיד לחום ולחומצות, אבל נהרס בהשפעת הבסיסים ובמגע עם חמצן.

עוד בשנת 1922 הוכח התפקיד החשוב ביותר של הויטמין בענייני פוריות גברית ונשית גם יחד. בהתאם לרמת המחסור של הויטמין, היפו-ויטמינוזיס שלו גורם לחוסר פוריות, לחוסר התפתחות העובר, הפרעות במהלך התקין של ההריון, הפלות כתוצאה מהמסת העובר והשלייה, הפסקת ייצור הורמונים גונדוטרופיים של ההיפופיזה, דימומי מוח, דלקות מפרקים, דלקות בעור, כאבים ממקור עצבי וכאבים ממקור שרירי, שיתוק. אצל הילדים פוסקת הגדילה. אצל המתבגרים נפסקת ההתבגרות המינית. אצל המבוגרים חוסר הויטמין גורם לדגנרציה של איברי המין.

הרבה פעמים, הוספת ויטמין E פותרת את בעיית חוסר הפוריות הנשית או את הנטייה להפלות. כמעט ואין חשש לעודף הויטמין בהריון: במחקרים נמצא, שכדי שויטמין E יגרום נזק בהריון הוא אמור להיות במינון יומי של 40,000 IU, שזה מינון לגמרי לא סביר.

חוסר ויטמין אצל גברים גורם להפסקת יצור הורמוני מין זכריים, הפסקת יצור זרע ואיבוד ליבידו. במקביל יורדת מסת השריר והכושר הפיזי.

בתקופה העוברית העובר מקבל את הויטמין מהאם, לכן בחוסר הויטמין אצל האם העובר מת.

במקרים של היפו-ויטמינוזיס E, עם אספקת הויטמין כל תסמיני המחסור נעלמים בהדרגה והגוף חוזר לתפקודו הנורמאלי.

ויטמין E גם מונע ארטריאוסקלרוזיס ועליות לחץ דם.

בגיל הילדות ויטמין E הכרחי להתפתחות רקמות השריר ולתפקודם התקין.

במצבי מחסור בויטמין A יש צורך מוגבר בויטמין E.

במצבי מחסור בויטמין E קיים צורך מוגבר של הגוף בויטמיני קבוצת B.

כמות הוויטמין היומית הנדרשת לאדם מבוגר בדרך כלל,  היא 20- 30 מ"ג. לאנשים העוסקים בפעילות פיזית – 40-50 מ"ג.  הכמויות תקפות לגבי ויטמין טבעי בלבד.

כמעט אין סיכוי לפגוש אדם עם היפרויטמינוזיס של ויטמין E, לעומת זאת, יש לא מעט אנשים, שחסר להם ויטמין E כתוצאה מתזונה לקויה.

ויטמין E הינו אנטיאוקסידנט חזק מאד, אין שום ספק לגבי תפקידו בכל הקשור לאנטי-אייג'ינג. הוא גם חשוב לבריאות העור ועוד דברים רבים. יחד עם זה, בזמנינו יש להיזהר בלקיחתו יותר מתמיד, מאחר והיום יש יותר ויותר אנשים המשתמשים (לצורך וללא צורך...) בתרופות מדללי דם. לכל האנשים האלה יש להיזהר ולא להשתמש בוויטמין E.

ויטמין E נמצא במזונות רגילים ובתזונה מאוזנת לא אמור להיווצר בו מחסור. הוא נמצא רק במזונות ממקור צמחי. תקבלו ויטמין E באכילת שיבולת שועל, סויה ומוצריה, כל סוגי השמנים, אורז מלא ודגנים מלאים אחרים, אפונה, שעועית, ירקות עליים, ברוקולי, כרוב, תירס, שיפון, ביצה, מוצרי קמח מלא. קצת ויטמין E יש במלפפונים, תפוחי אדמה, צנון, בצל וגזר.

ויטמין E נמצא רק בירקות טריים ומתפרק בזמן העיבוד. כך, למשל, אפונה ירוקה מכילה  0.55% ויטמין E. לאחר ההקפאה אותה אפונה עצמה מכילה כבר 0.2% ויטמין E ואילו בשמרי אפונה יש רק 0.02% ויטמין E.

עודף ויטמין E מעלה את הלחץ דם, לכן, אנשים עם לחץ דם גבוה צריכים להיזהר לא לקחת יותר מ-100 IU ויטמין ליממה ולעקוב אחרי לחץ הדם שלהם יום-יום בתקופת לקיחת הויטמין במינון זה. לא מומלץ לקחת את הויטמין לאנשים שהיה להם אוטם שריר הלב.

יש מקרים, בהם מוסיפים ויטמין E כתוסף. במקרים כאלה יש להיות בהשגחת איש מקצוע שהמליץ על הויטמין. יש אנשים שרגישים לתוסף ויטמין E, אצלם הוא יכול לגרום לתופעות אלרגיות, לבחילות, לשלשול. אם מישהו לקח ויטמין E והופיעו אצלו תופעות אלה, יש להפסיק מיד את לקיחת הויטמין ולפנות לאיש המקצוע שהמליץ עליו. זהו לא מצב נפוץ, אבל הוא קיים ולכן יש להחזיק את היד על הדופק.

כל האמור, כמובן, בגדר מידע בלבד ואינו מחליף אבחון, יעוץ ו/או טיפול אצל איש מקצוע.

ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בנטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, טיפולים אנרגטים. מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון הריון ולידה. http://www.yaelclinic.co.il