
היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, קובע בתגובתו לעתירה נגד "חוק הנכבה", כי מדובר בחוק "חוקתי" וראוי שאיננו פוגע בזכות מוגנת.
"חוק הנכבה" קובע, כי שר האוצר רשאי להפחית מתקציבו של גוף המקבל מימון מידי המדינה, אם אותו גוף עוסק בפעילויות או בביטויים השוללים את קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית או בפעילויות וביטויים המבקשים לציין את יום העצמאות או את יום הקמת המדינה כיום אבל.
נגד החוק הוגשה עתירה לבג"ץ על ידי עמותות ויחידים ביניהם האגודה לזכויות האזרח, עדאלה, פרופ' אורן יפתחאל ואחרים.
בתגובה שהגיש עו"ד ינון לעתירה בשם הכנסת, יחד עם עוזרו עו"ד גור בליי, הם קובעים כי החוק איננו אוסר על שום צורת התבטאות, אלא רק מונע מימון בטויים מסוג מסויים, זאת כחלק מזכותה של המדינה לקבוע סדרי עדיפויות ולמנוע מצב בו היא מממנת פעילויות שנועדו לחתור תחת "ערכי הליבה הבסיסיים שחרתה על דגלה".
ינון ובליי כותבים, כי "ברור שלצד ערכיה הדמוקרטיים של המדינה, המסגרת החוקתית שלה מבטאת גם הכרה בערכיה היהודיים והציוניים, וכי יש מקום לערכים אלה במסגרת חוקי המדינה. בוודאי כך הדבר כאשר מדובר בהפחתת המימון הממשלתי לפעילויות מסוימות שאינה פוגעת בחירותו של האדם לבטא את עמדותיו כרצונו ומבלי שהמדינה תתערב בכך".
עוד הם טוענים כי בחוק אף נקבע הליך מורכב ומאוזן אשר נועד להבטיח כי החלטה של שר האוצר בדבר הפחתת תקציב על-פי החוק תיעשה בצורה מבוקרת ורק לאחר היוועצות עם הגורמים המקצועיים הנוגעים לעניין.
העתירה תידון ביום ד', 5 באוקטובר, בפני נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, המשנה לנשיאה, השופט אליעזר ריבלין והשופטת מרים נאור.