
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, דנה היום בשיבושים שאירעו בשבועות האחרונים ברכבת ישראל, שהובילו לפגיעה קשה בנוסעים, על רקע המאבק בין הנהלת החברה לעובדים.
בפתח הישיבה אמר היו"ר שאמה-הכהן כי הוועדה אחראית גם על נושאי התחבורה אבל גם על כל מה שקשור לפגיעה בצרכנים, ולכן אי אפשר לעמוד מנגד לנוכח הפגיעה בנוסעים.
מנכ"ל משרד התחבורה, דן הראל, אמר כי "למעשה הגענו לדו שיח של חרשים עם העובדים". הוא הסביר כי לאחר שהושג הסכם הבטיחות היו הצדדים אמורים לדון בתחזוקת הקרונות, שינויים ארגוניים והסכמי השכר. לדבריו, בית הדין הארצי לעבודה קבע כי התנהלות העובדים הייתה לא מידתית ושלח את הצדדים לפסק זמן של הידברות עד ל-23 באוקטובר.
יו"ר ועד עובדי הרכבת, גילה אדרעי, אמרה כי העובדים נקטו בעיצומים אחרי שלא הצליחו להידבר עם ההנהלה בכל הדרכים האחרות. לדבריה, עובדי הרכבת יכולים לתחזק את הקרונות שמתכוננת החברה לקנות מבומברדייה במחיר שנמוך ב-30% ממחיר חבילת האחזקה שמציעה בומברדייה. לטענתה ליצרנית אין עובדים בישראל והיא תקים חברת בת ותעסיק עובדי קבלן.
אדרעי טוענת, כי הרכבת לא קלטה עובדים חדשים כבר 10 שנים, ומהנדסים לא רוצים לבוא לעבוד בחברה בשל הסכמי השכר.
אדרעי התייחסה גם להשבתת פתיחת הקו החדש מראשון לציון לתל אביב, ואמרה כי עוד לפני הפתיחה פנו העובדים להנהלה וטענו כי אין מספיק כוח אדם להפעיל את הקו וכי נהגים נרדמים בקרונות בשל עומס העבודה. לדבריה, "אפילו מרגרט תאצ'ר שהייתה אלופת ההפרטות הלאימה את הרכבת בבריטניה בחזרה".
מנכ"ל משרד התחבורה טען מנגד כי הכיוון הוא לא הפרטה, אלא קניית קרונות עם חבילת אחזקה ל-15 שנים. נציג האוצר, אריאל אבלין, טען כי אין הצדקה להתנהלות הוועד. לדבריו, ישנה החלטת ממשלה שקובעת כי רכישת הקרונות החדשים תתבצע יחד עם חוזי אחזקה. מנכ"ל הרכבת, בעז צפריר, הוסיף כי אף עובד ברכבת לא יפוטר וכי יגויסו עוד כ-300 עובדים נוספים תוך שנתיים.
ח"כ ישראל אייכלר אמר כי חברי הכנסת צריכים לייצג את הנוסעים, שלא יכולים להיות בני ערובה גם של המאבק הצודק ביותר. עם זאת הוא הוסיף כי נציגי משרדי האוצר והתחבורה לא מדברים במספרים ולא מציגים נתונים כמה תעלה תחזוקה של היצרן לעומת תחזוקה של עובדי הרכבת. ח"כ טיבייב הוסיף כי להעביר את התחזוקה לגורם זר זו הפרטה חד משמעית.
יו"ר אגף התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, אמר כי בכל הקשור לעיצומים ההסתדרות לקחה את המושכות לידיים, ותתנהל בצורה שקולה ומידתית. אולם לדבריו, "אין שביתות לוקסוס, אם נצטרך נעשה זאת באופן מסודר ומידתי באישור יו"ר ההסתדרות. עם זאת הוא הוסיף כי העובדים היו מוכנים לעמוד בכל דרישות האוצר ובאותה עלות כלכלית לעובדי הסכם קיבוצי, לכן המסקנה היא שהמחלוקת נובעת מרצון לפגוע בעבודה המאורגנת. "המטרה היא לגדול ולהתעצם, ואפשר לעשות זאת יחד עם העובדים וללא תמורה", אמר.
היו"ר שאמה-הכהן סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה התכנסה כדי לוודא שהשיבושים שהיו ערב החג לא יחזרו על עצמם. "לא נוכל להסכים שדברים כאלה יקרו ולא נסכים שמראות כאלה יישנו ואנו מקווים שתצליחו להגיע לעמק השווה", אמר.