הבדיחה אומרת, שאת כל חגי ישראל ניתן להכניס לסכמה פשוטה: הם רצו להרע לנו, אנחנו ניצחנו אותם – אז בואו נשב ונאכל לשובע! בכל בדיחה יש משהו מהאמת. גם בבדיחה הזו. אין לנו חג, שלא יהיה קשור למאכל מיוחד לו. כך גם חנוכה. זהו חג, שמקושר במודעות שלנו עם סופגניות. סופגניה הינה דבר טעים, אך גם מפחיד. אין לשכוח שסופגניה אחת מכילה בין 300 ל-800 קלוריות (בהתאם לגודל וטיב הסופגניה). לכל המנסה לשמור על משקל הגוף, נשמע מפחיד ממש. דבר נוסף, שאנחנו יודעים על סופגניה, זהו אופן ההכנה שלה. בדרך כלל נהוג להכין את הסופגניות בשמן עמוק. שמן עמוק – זהו אחד הדברים המזיקים ביותר לגופינו! אז מה עושים? ניתן להכין את הסופגניות בתנור אפייה. גם לביבות ניתן להכין בתנור אפייה לא חובה להזריק ריבה אל תוך הסופגניה ולשים אבקת סוכר מעליה! אם רוצים סופגניה עם מלית, זו יכולה להיות מלית מפירות טריים, פירות יער מוקפאים, פירות יבשים וכו'. אם מכינים סופגניה בשמן, עדיף לעשות זאת בשמן עמוק מאד, לדאוג שהסופגניה תהייה גדולה כמה שאפשר, לטגן באותה מחבת פרוסות גזר ולהכניס את ההסופגניה לטיגון רק כאשר השמן חם במידה המקסימאלית אפשר להכין סופגניות מחומרים אורגניים מלאים (קמח מלא וכו'). השתמשו בשמן תירס, ההרכב שלו שונה והוא מזיק פחות. זכרו: לא כל הפחמימות מסוכנות, אלא צורתן המזוקקת (סוכר לבן, קמח לבן ומוצריהם) או כמות מופרזת מהן. לא השמן מסוכן לכם, אלא צורתו המחוממת או הכמות המופרזת שלו. פרופסור מאוניברסיטת ווירג'יניה בארה"ב, מומחה להשמנה, פרופ' גלן האסר אומר, שכל דיאטה, המכילה פחמימות, לא מוסיפה משקל. הוא סיפר לעיתון The Daily Mail , שהוא עשה מחקרים רבים ולא מצא, שאנשים, שהתפריט שלהם עשיר בפחמימות, סובלים ממשקל יתר. ההפך הוא הנכון: הרבה אנשים עם תפריט עשיר בפחמימות רזים יותר מאנשים שנמנעים מלאכול פחמימות. הוא מצא גם, שאנשים, שמגבילים את עצמם בצריכת פחמימות, צורכים כתוצאה מכך יותר שומנים, והדבר גורם להשמנה. בעיתון Journal of the American Dietetic Association הוא טוען, שצריכת פחמימות הכרחית לתזונה מאוזנת ובריאה. גם חוקרים בריטיים מדברים בשבחן של סופגניות וממליצים עליהן כארוחת בוקר מעולה לתושבי המדינה! ועדה אירופאית חקרה סופגניות, הנמכרות ברחבי אנגליה, סקוטלנד ווואלס. ראש הוועדה, חוסה מנואלו ברוזו אומר, שאם להוריד כמות הסוכר והמלח בסופגניות, ניתן להמליץ עליהם גם לאנשים שסובלים מעודף משקל ו/או בעיות עיכול. מומחה לתזונה בריאה, פרופ' מרק האוב, המלמד יסודות תזונה נכונה באוניברסיטת קנזאס בארה"ב, במשך חודשיים וחצי צרך סופגניות כמרכיב עיקרי של התזונה. סופגניות היוו 2/3 מהתזונה שלו בתקופה זו. במשך עשר שבועות הללו הוא ירד 13 ק"ג, כמות השומן בגופו ירדה מ-33.4% ל-24.9%, רמת ה-LDL ירדה ל-20%! בקיצור – לא נפחד מסופגניות, רק לא נגזים, נשלב אותן עם פירות וירקות, במיוחד ירקות עליים ו... נהנה מהחג! ובכן, מבלי לפגוע במסורת ומבלי לגרום לעצמינו הרגשה לא טובה ומבלי לוותר על שום דבר, אנחנו יכולים להכין סופגניות כפי שהכינו אותם פעם, מחומרים בריאים, ובכך לא רק שלא נזיק לגופנו, אלא שנזין אותו בחומרים מועילים, נספק לו ויטמיני B, סיבים תזונתיים, סידן, ברזל וחומרים חיוניים אחרים. מתכון לסופגניה בריאה: 4 כוסות קמח חיטה מלא מנופה 50 גר' שמרים טריים 1/2 כוס חלב סויה או חלב אורז בטמפרטורת החדר 1 כוס מים פושרים 3/4 כוס סוכר חום 1/4 כוס סירופ מייפל או דבש 1/2 כוס שמן זית בכבישה קרה ולא מזוכך קורט מלח 1 כפית קליפת תפוז מגורד 1 כפית קליפת לימון מגורד 1 כפית קנמון טחון (אפשר בלי- למי שלא אוהב קינמון) אפשרויות למילוי: ריבת פירות, דבש, מולסה , סירופ מייפל אורגני טבעי לציפוי: אבקת סוכר ענבים (לא חובה) אופן ההכנה: מערבבים שמרים עם כף סוכר וממיסים במים לתסיסה בקערה נפרדת מערבבים 2 מכוסות הקמח עם התבלינים, קליפת התפוז והלימון. בקערה נפרדת ממיסים סוכר בנוזלים. מוסיפים ת החומרים היבשים לנוזליים ולשים. אחר-כך מוסיפים בהדרגה את יתרת הקמח עם השמרים התוססים ולשים היטב. מניחים להתפחה. אחר-כך מחממים את התנור ויצרים כדורים בידיים משומנות. מניחים את הכדורים על תבנית האפיה ואפים כ- 20 דקות בחום בינוני. ניתן להזריק את תוך סופגניה מוכנה: ריבת פירות סירופ מייפל, דבש, דבש מעורב בסילן. אפשר לפזר מעל הסופגניות אבקת סוכר ענבים. לסיום - סגולות הקשורות לימי החנוכה: מרבי ממון: לאכול סופגניות. זה סגולה לפרנסה בשפע. מדובר בסעודה בפני עצמה. (תיזהרו עם הברכה, במיוחד אם מדובר בסופגניה אפויה!) ב'זאת חנוכה '(הנר השמיני) סגולה לבקש פרי בטן על כל העקרות שמכירים. את השמן שנשאר כל יום מההדלקה טוב לשמור בצנצנת, זה סגולה לרפואה: אפשר למרוח במקום שכואב. בכל ימי החנוכה כדאי להסתכל על אור הנרות – סגולה לשמירה על בריאות העיניים חג שמח ובשורות טובות לכל הקוראים --------------------------------------------------- בנוגע לברכה על סופגניות - מאד תלוי כמה אוכלים. ברכה על סופגניות זה לא דבר חד משמעי, במיוחד אם הן אפויות. אם הן מטוגנות בשמן עמוק, אפשר לומר שזה בישול ולברך "מזונות" . אבל אפויות, אם הבצק מתוק, הן "פת הבאה בכיסנין" , והחל מכמות מסוימת מברכים על זה "המוציא". יש המון מחלוקות לגבי הכמות המדויקת. ואם הבצק סטנדרטי, דומה ללחם או חלות, אז זה פשוט המוציא. תבדקו עם הרב שלכם לגבי סופגניות שלכם. ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בנטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, טיפולים אנרגטים. מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון הריון ולידה. http://www.yaelclinic.co.il