
מינהל ההסדרה והאכיפה במשרד התמ"ת חושף היום נתונים שנתיים על פעילות המינהל בתחום פיטורי נשים בהריון. על פי נתוני המינהל, שנת 2011 בישרה על ירידה חדה של 34% לעומת 2010, בהחלטות לפיטורין של נשים בהריון ושינוי היקף משרה של המעסיקים וירידה של 37% במספר ההיתרים שניתנים ע"י אגף ההסדרה במשרד התמ"ת.
על פי חוק עבודת נשים חל איסור לפטר עובדת בהריון או עובד/ת בטיפול פוריות בהתקיים הנסיבות המנויות בחוק, אלא אם ניתן לכך היתר על ידי אגף ההסדרה במינהל ההסדרה והאכיפה. מניתוח נתוני שנת 2011 עולה כי בשנה זו, ניתנו במשרד התמ"ת 354 היתרים למעסיקים לפטר או לפגוע בהיקף משרתה או בהכנסתה של העובדת, לעומת 561 היתרים שניתנו בשנת 2010. דהיינו ירידה של 37% במתן היתרים לפיטורי נשים בהריון.
ירידה נוספת בשנת 2011 חלה במספר החלטות המעסיקים, בכל הנוגע לצמצום או פיטורי עובדות. בשנה זו, ניתנו 534 החלטות בפניות לפיטורים או צמצום משרה על ידי מעסיקים. לעומת שנת 2010 שבה ניתנו 814 החלטות.
על פי ההערכות במשרד התמ"ת, הסיבות לירידה במספר הפניות נובעות, בראש ובראשונה, מכך שבעבר הייתה הבנה של המעסיקים, שבפניית מעסיק לקבלת היתר פיטורים, במידה ויוכיח העדר קשר בין הפיטורין להריון בין העילה המוגנת בחוק כגון טיפולי פוריות והריון – יקבל היתר. במהלך השנים הובהר כי גם במקרים בהם נעדר הקשר בין הפיטורים לבין העילה המוגנת בחוק ניתן שלא להתיר את הפיטורים.
בתמ"ת מדגישים כי העדר קשר בין הפיטורין להריון אינו "תעודת ביטוח" למתן היתר וכיום המעסיקים מודעים לכך. משרד התמ"ת מפעיל שיקול דעת ומעמיק בפרטי הפנייה בהתאם לתכלית החוק הבאה להגן על העובדת בתקופה בה היא מוגנת מפני פיטורים ולכן לא תמיד ממהרים לבקש היתר, אלא ממשיכים בהעסקת העובדת.
בנוסף, גם בשנת 2011 בולטות החלטות בית הדין לעבודה בגין ערעורים שהוגשו על החלטות הממונה ,בכך שהן מאמצות את החלטות הממונה על חוק עבודת נשים במנהל ההסדרה והאכיפה. ברוב המקרים הערעור נדחה תוך ציון כי ההחלטות של הממונה סבירות, ענייניות והתקבלו כדין לאחר בדיקה מקיפה וכי אין מקום להתערב בהן או לשנותן. נדמה כי יש בפסיקה של בית הדין כדי להרתיע את המעסיקים מפניות שכנראה יסתיימו בסירוב בתמיכת בית הדין לעבודה.
בנוסף חשוב לציין כי מתוך אותם 354 היתרים שניתנו בשנת 2011 , 212 מהם ניתנו בגין מצב כלכלי קשה ומוכח של המעסיק. (60%) ו-159 היתרים מתוך זה הם מפאת סגירת עסק. עוד עולה מהנתונים כי קרוב ל- 30% מההיתרים הינם בגין תפקוד לקוי של העובד/ת בהן נמצאו ראיות ואסמכתאות המגבות טיעוני המעביד בדבר תפקוד לקוי.
הנתונים מראים כי החלטות אגף ההסדרה למתן היתרים, ברובם, הם מקרים שבהם הנושא הכלכלי מחייב לנקוט בצעדי פיטורין או קיצוצים או כאשר המעסיק מציג הוכחות חותכות לתפקוד לקוי של העובדת – שבהמשך העסקתה בנסיבות הקיימות – רב הנזק על התועלת.
בשנת 2011 התקבלו באגף 438 פניות לקבלת מידע, בירור או תלונות לעניין פיטורי נשים בהריון או אפליה בעבודה ובקבלה לעבודה על רקע מין והריון. מתוכם 92 תלונות לחשד לעבירה פלילית על חוקים אלו. בחלקם מתנהלים חקירות פליליות . וכן הוגשו על ידי המחלקה המשפטית במשרד התמ"ת 16 כתבי אישום נגד מעסיקים שהפרו את חוק עבודת נשים.
יש לציין עוד כי ביוני 2012, יכנס לתוקפו החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה. החוק צפוי להוות נקודת מפנה ביחסי העבודה בישראל ולחולל שינוי ביעילות האכיפה ובתועלת לאזרח העובד, ליצירת מערך הרתעה אפקטיבי יותר שישפר את הנורמות הנהוגות בקרב מעסיקים בכל הנוגע לחוקי העבודה ולהעניק למספר עובדים גדול יותר את ההגנה. חוק זה מאפשר נקיטת הליך מינהלי להטלת עיצום כספי על הפרת הוראות חוק עבודת נשים. ההליך החדש, אמור לקצר את הטיפול בתלונות או בחקירות. כמו כן, ימשיך לחול ההליך הפלילי במקרים בהם ההפרות בולטות במיוחד ומעידות על התנהלות עבריינית של המפר. גובה העיצום הכספי על הפרה בחוק עבודת נשים יהא 35,000₪ ואם ההפרה נמשכת או חוזרת, גובה העיצום יגדל בהתאם לקבוע בחוק. בנוסף, העיצומים הכספיים שיוטלו על המעסיקים מפירי חוק, יפורסמו באתר האינטרנט של משרד התמ"ת.
מנהלת אגף ההסדרה, גברת רבקה מקובר מסרה כי "אנו עוסקים בהחלטות כבדות משקל, בהן נבחנים מכלול הנסיבות, טיעוני הצדדים על ראיותיהם, אל מול הוראות ותכלית חוק עבודת נשים. המטרה היא לסייע לנשים בהריון או בטיפולי פוריות לשמור על מקום עבודתן ויחד עם זאת להתחשב ב-2 הצדדים הקשורים להליך: מעביד ועובדת, לקצר את זמן ההליך אשר מטבעו אינו מוסיף ליחסי העבודה בין הצדדים.
מנהלת אגף האכיפה וההסדרה במשרד התמ"ת יפה סולימני ציינה כי "משרד התמ"ת רואה חשיבות רבה לאכיפת חוק עבודת נשים וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה , כיום בהיבט הפלילי לצד המהלכים היסודיים הנעשים באגף ההסדרה לטיפול בבקשות לפיטורי נשים בהריון. ובעתיד עם כניסת החוק להגברת האכיפה יתווסף כלי האכיפה המינהלי למכלול הכלים והפעולות של מנהל ההסדרה והאכיפה שיביא למיצוי דין מרבי עם מעסיקים אשר מפרים את החוק".