פריון גבוה. עובדים במפעל
פריון גבוה. עובדים במפעלצילום: פלאש 90

לאור המצב בדרום, עונה עו"ד אבירם רחימי, המתמחה בדיני עבודה במשרד בן-שחר לקנר ושות', לשאלות בקשר לזכויות העובדים שעבודתם השוטפת נפגעת עקב המצב הביטחוני.

האם עובדים בדרום שייעדרו מעבודתם יזכו לתשלום? באם המפעל עודנו פתוח ההעדרות אינה מזכה בשכר.

האם הם יפסידו יום חופש? בהתאם להחלטת המעביד ובאם הדבר ניתן לפי זכאותם לחופשה, ניתן לנכות להם יום חופש בגין ההעדרות.

עובד שנעדר מעבודתו אינו זכאי לשכר עבודה, אלא אם נעדר עקב מחלה, חופשה, מילואים או סיבה אחרת המזכה אותו בשכר מכח הסכם קיבוצי, צו הרחבה או חוזה אישי.

בהתאם לפסיקת בתי הדין לעבודה, עובד זכאי לשכרו גם אם לא עבד בפועל, כאשר הוא מוכן ומזומן לעבוד והמעביד לא סיפק לו עבודה. במקרה של היעדרות עקב מצב ביטחוני, הרי שאין זה מקרה בו המעביד מונע מן העובד לעבוד, אלא באי יכולת להתייצב לעבודה עקב "כח עליון". לכן בהעדר הוראה חוקית אחרת, המעביד אינו חייב לשלם שכר עבודה לתושב הדרום שנאלץ להעדר ממקום עבודתו באופן מלא/חלקי כתוצאה מהמצב הביטחוני.

עובד שייעדר, אפשר לפטרו?

במקרה זה חלות הוראות חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, תשס"ו-2006 המונעות בעיקרון פיטורים בהתאם לכללים הקבועים בחוק זה. עם זאת, יש לברר האם הוכרז המצב בדרום כ"מצב מיוחד בעורף" לפי חוק ההתגוננות האזרחית על מנת שהוראות חוק זה תחולנה.  

בכל מקרה, גם אם הוראות חוק ההגנה על עובדים לא תתקיימנה הרי שלמרות שהחובה להתייצב לעבודה היא חובה ראשית ואי קיומה מאפשר לכאורה למעביד לפטר את העובד, הרי ששימוש בזכות זו של המעביד (במיוחד אם ניתן להשתמש באמצעים אחרים לפצות על אי הגעתו של העובד למקום העבודה כמו ניכוי יום חופשה, או קיזוז יום ההעדרות מן השכר החודשי) יהיה שלא בתום לב וסביר להניח כי בתי הדין לעבודה לא יכירו בפיטורים על רקע זה.

מה קורה בעת השבתה יזומה של מקום העבודה? השבתה יזומה של מקום העבודה ושלא תוך מתן הודעה מוקדמת מספקת מחייבת את המעסיק לשלם שכר לעובדים בימי ההשבתה, וזאת בהעדר הסכמה אחרת עם העובדים עצמם.

כל התשובות כפופות להסכמים קיבוציים כלליים או מיוחדים ככל שקיימים במקומות העבודה השונים וזכויות העובדים בהם במקרים אלו (עד כה טרם זכה הנושא להסדר כזה).