
בעקבות פקיעת תוקפו של חוק דחיית שירות לתלמידי ישיבות שתורתם אומנותם התשס"ב - 2002, פנתה מנהלת השירות האזרחי אל היועץ המשפטי לממשלה, וביקשה לברר כיצד לנהוג בכאלפיים משרתים שהחלו להתנדב לשירות אזרחי ולבצע את שנת השירות עפ"י המתווה שהיה קבוע בחוק.
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, השיב היום לפנייה, וקבע, כי יש לאפשר למשרתים בשירות האזרחי להשלים את תקופת השירות האזרחי בה החלו כדין, על כל המשתמע מכך.
בתשובת היועץ המשפטי לממשלה, כפי ששוגרה במכתב ממח' יעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, נאמר כי הגופים המפעילים, מקבלי השירותים מגופים אלה ובעיקר המשרתים עצמם, פעלו מתוך הנחה כי יהיו רשאים להשלים את שנת השירות בה החלו. המשרתים אף ציפו לקבל פטור משירות צבאי והטבות שונות הניתנות למי שהשלים שנת שירות אזרחי, בהתאם למתווה הקבוע בחוק דחיית שירות ובחוקים נוספים.
בפניית מנהלת השירות האזרחי נמסר כי משרדי הממשלה הנוגעים בדבר וכן צה"ל הביעו דעתם כי ניתן להמשיך ולהפעיל את השירות האזרחי ביחס לכל מי שהחלו לבצע את השירות כאמור. בכלל זה צויין שהצבא ומשרד הביטחון התחייבו כי יינתן פטור למי שישלים את תקופת השירות האזרחי וכי משרתים אלה ייהנו גם מן הזכויות המוקנות למי שהשלים שנת שירות אזרחי.
עוד מסרה המנהלת כי משרד האוצר ידאג להבטיח קיומו של כיסוי תקציבי להמשך הפעלת השירות האזרחי ביחס למשרתים האמורים, לרבות לעניין זכויותיהם עם השלמתו, וכי המוסד לביטוח לאומי ישמר את הכיסוי הביטוחי למתנדבים, ככל שמשרד המשפטים יקבע כי יש להמשיך את שירותם של מתנדבי השירות האזרחי.
הכרעה זו של היועץ המשפטי לממשלה מהווה פרשנות סבירה ומידתית של סמכויותיה הכלליות של הרשות המבצעת ושל הוראות הדין הנוגעות בדבר, בשים לב להנמקות בפסק דינו של בג"ץ בעניין אי הארכת החוק, בשים לב לכך שצווי דחיית השירות שהוציא הצבא למשרתים ניתנו על מנת לאפשר להם להתחיל בביצועו של שירות אזרחי, ובשים לב לכך שהשלמת תקופת השירות כאמור תענה גם על הציפייה וההסתמכות של המשרתים עצמם כמו גם על אינטרס הציפייה וההסתמכות של הגופים המפעילים בהם השתלבו המשרתים ומקבלי השירותים של גופים אלה.
עוד ציין היועץ בתשובתו כי פרשנות לפיה יש לגדוע את שירותם של המשרתים בשירות אזרחי לאחר יום 1 באוגוסט 2012 תביא, הלכה למעשה, להטלת האחריות על כישלונו של חוק דחיית שירות דווקא על שכמם של אלה שמילאו אחר הוראותיו. למשרתים אלה עומדת הציפייה כי השלמת השירות בו החלו כדין, יגרור אחריו גם את הזכאות לקבלת מכלול הזכויות המוקנות למי שהשלימו ביצועה של שנת שירות אזרחי, וזאת לפי חוק דחיית שירות וחיקוקים נוספים.
בנסיבות אלה עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא, כי על המנהלת להמשיך ולהפעיל את המשרתים בשירות האזרחי שהחלו שירותם לפני פקיעת החוק וזאת עד להשלמת תקופת שירותם כאמור וכי על יתר הרשויות להעניק למשרתים אלה את כלל הזכויות המוקנות להם לפי החיקוקים השונים. היועץ מציין כי כוחה של עמדה זו יפה רק כל עוד לא נקבע הסדר חקיקתי אחר וכל עוד לא נקבעה במסגרתו הוראת מעבר מיוחדת לאוכלוסייה זו.