
מארק באורי, עיתונאי קנדי בכיר שעבד בסוכנות הידיעות "שינחואה", התפטר באחרונה לאחר שהתבקש לבצע פעילות מודיעין וריגול עבור הממשל הסיני. כך מדווח אתר 'אפוק טיימס'.
על דבר המניעים שהובילו להתפטרותו סיפר באורי במאמר בו גולל פרקים על התנהלותה של התקשורת הסינית.
"בכל התקופה שבה עבדתי בשינחואה, ידעתי שתגיע העת שבה ינסו באמת להעמיד את חיי בסכנה. הדבר נעשה יותר ברור עם חלוף הזמן", סיפר לאפוק טיימס שם מספרים על האיש ככתב ותיק ביציע העיתונות של הפרלמנט הקנדי באוטווה, עיתונאי בעל מושב קבוע ב"חדר החם" שנועד לעיתונאים בבית הפרלמנט. באמצעותו השיגה שינחואה נוכחות פיזית בתוך מוקד הכוח של קנדה, מציינים ב'אפוק' ומספרים כי סוכנות הידיעות הסינית אף קיימה טקס חגיגי לכבוד גיוסו במשרדיה.
עוד עולה מהדיווח כי טרם כניסתו לעבודה בסוכנות הידיעות הסינית ניסה באורי לברר בשירות הביון הביטחוני הקנדי (CSIS) אם קיימת סכנה שהמשטר הסיני ינסה לעשות בו שימוש כמרגל. לטענתו הוא לא קיבל מענה על שאלתו מעולם.
במהלך עבודתו בסוכנות הסינית התבקש לדווח דיווחים חדשותיים שגרתיים, אך לטענתו תוך כדי עבודה זו קיבל משימות שלדבריו היו ללא ספק עבודות ביון. מטרתן היחידה, לדבריו, הייתה לספק עדכונים שוטפים לסוכנויות הביון של המפלגה הקומוניסטית הסינית באשר למעשיהם של מבקרי המשטר הסיני החיים בקנדה.
משימות אלו עוררו בבאורי תחושות מצפוניות קשות של מי שפוגע באתיקה העיתונאית וביושרתו המקצועית כשהוא מבצע את המטלות. לאחר שנתיים של עבודה בסוכנות הסינית החליט להתפטר מתפקידו.
את החלטתו להתפטר קיבל לאחר הנחיה שקיבל ממעסיקיו הסיניים להכין תמליל של מסיבת עיתונאים שהדלאי לאמה קיים באוטווה באפריל אשתקד. כמו כן התבקש לחשוף מידע על תוכנם של דיונים פרטיים שהמנהיג הרוחני קיים עם ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר.
כשהבחין שכתבותיו אינן מתפרסמות פנה למנהלו הישיר כדי לברר מה עלה בגורלן. המענה שקיבל היה שהחומר הועבר לבייג'ינג, ושאינו נועד לפרסום. תשובה זו הביאה אותו להחלטת הפיטורין שבעקבותיה פנה לעיתונאים בפרלמנט הקנדי ודיווח להם שסוכנות הידיעות הסינית משמשת למעשה כסוכנות ביון וריגול.
לדבריו החשש הכבד הוא שדיווחים מתוככי כינוסים ואירועים של מתנגדי המשטר הסיני, כולל התייחסויות פרטניות לאישים מסוימים, מועברים ישירות למודיעין הסיני ואינם מגיעים לפרסום עיתונאי.
ב'אפוק' ביקשו לקבל תגובה מהסוכנות הסינית לטענות, אך לדבריהם "איש במשרדי שינחואה באוטווה לא ענה לטלפונים".
לדבריו, הפסקת העבודה בשינחואה גרמה לו הפסד של 50,000 דולר בשנה, אבל הוא מאמין שיסתדר. אשתו עובדת, והוא עדיין יכול להתפרנס מעבודות מזדמנות כפרילנסר. "אלה החיים כנראה. המון אנשים נמצאים במצב גרוע משלי. זה לא שהמזל שלי אזל לחלוטין".
עוד מוסיפים ב'אפוק' ומדווחים כי באחרונה סיפר הדיפלומט הסיני צ'ן יונג-לין שערק לאוסטרליה, לאפוק טיימס כי סוכנות הידיעות הסינית 'שינחואה' היא זרוע של סוכנויות הביון הסיניות. לדבריו "כתבי שינחואה משמשים בתור מרגלים משום ששינחואה היא למעשה זרוע של סוכנויות הביון של המפלגה הקומוניסטית. הכתבים חייבים לעשות שימוש בכל האמצעים העומדים לרשותם כדי להסתנן ולהשיג מידע". דברים אלו משתלבים היטב בדו"ח שפורסם ב-2005 מטעם הארגון "כתבים ללא גבולות" (RSF) ועל פי האמור בו לשינחואה תפקיד מרכזי בשליטה על זרימת המידע בסין.