ספינג'
ספינג'מגזין פנימה

ר' מימון, אביו של הרמב"ם, קרא שלא לזלזל במנהג "אל ספינג'", בחנוכה, שהוא סגולה נפלאה לפרנסה טובה בשפע. הספינג' הוא מאכל בצק עגול מטוגן בשמן עמוק. בכל תפוצות ישראל התקבל המנהג הזה ובכל עדה הצורה, הטעם והמרקם אחרים, אבל בכל המקרים מדובר בבצק, לרוב מתוק, מטוגן בשפע של שמן עמוק וחם.

הנה כמה דוגמאות לסופגניות מתפוצות ישראל השונות.

ספינג'

לביבות-סופגניות שעשו עלייה ממרוקו. הן קלילות ועדינות הרבה יותר מהסופגניות הרגילות. במקור נוהגים לטבול אותן בסירופ סוכר סמיך, אך אצלנו בבית מעדיפים אותן בזוקות בסוכר.

חומרים:

1 ק"ג קמח

3 כפות שטוחות שמרים יבשים

3 כפות סוכר

½ כפית מלח

4-3 כוסות מים

שמן לטיגון עמוק

להגשה: סוכר, אבקת סוכר או סירופ סוכר

הכנה:

מערבבים את כל החומרים מלבד המים. מוסיפים מים בהדרגה, עד שמתקבל בצק דליל למדי (כמות המים תלויה בגורמים שונים כמו יכולת הספיגה של הקמח, הטמפרטורה שלו ועוד).

מניחים לתפיחה למשך שעה.

מחממים שמן לטיגון עמוק. בידיים משומנות לוקחים כדור בצק ויוצרים ממנו טבעת עבה (עיגול עם חור באמצע). זורקים את הטבעת לשמן החם. כשהספינג' מזהיב מלמטה הופכים אותו. הספינג' צריך להיות זהוב ולא שחום.

בוזקים סוכר ומגישים.

*במקום לשמן את הידיים, אבקו אותן בשכבה נדיבה של אבקת סוכר. הספינג' ייצאו יותר פריכים ויותר שחומים.

צ'וריוס

הגרסה הארגנטינאית לסופגניות. מכינים בצק רבוך, כמו לפחזניות, מעבירים לשקית זילוף ומטגנים, בלי שמרים ובלי התפחה. התוצאה: סופגניות רכות, אווריריות וטעימות ביותר. אם אתם לא בעניין של לספור קלוריות, כדאי להגיש עם רוטב שוקולד חם.

חומרים:

100 גרם מרגרינה או חמאה

כוס מים או חלב

¼ כפית מלח

מעט וניל או קינמון לפי הטעם

3 ביצים

2 כוסות קמח

הכנה:

שמים בסיר את החמאה, החלב, המלח והווניל או הקינמון. מבשלים על להבה נמוכה עד שהחמאה או המרגרינה נמסה. מכבים את האש.

מוסיפים בבת אחת את כל הקמח לסיר ומערבבים בחוזקה, עד שהבצק ניתק מדפנות הסיר.

מקררים מעט. מוסיפים את הביצים אחת אחת, כשאחרי כל ביצה לשים את הבצק.

מעבירים את הבצק לשק זילוף עם צנתר בצורת כוכב. מזלפים לשמן רותח רצועות בצק קטנות, ומטגנים עד שמזהיב.

את הצ'וריוס מגישים עם רוטב שוקולד חם או כשהן בזוקות באבקת סוכר.

זלביה

במשך שנים חיפשתי את המתכון התימני הזה. קיבלתי עשרות מתכונים, אבל אף פעם זה לא היה זה. עד שאחי חגי התחתן, ואשתו נירית המתוקה הכינה לי את הזלביות המלוחות האלה.

במקור נהוג לאכול את הסופגניות התימניות האלה עם מרק תימני וחילבה, ולאו דווקא בחנוכה.

אנחנו אוכלים אותן בחנוכה עם ממרח פסטו וגבינה בולגרית.

חומרים:

1 ק"ג קמח

3 כפות שמרים יבשים

2 כפות שמן

2 ביצים

כף סוכר

כף שטוחה של מלח

4-3 כוסות מים חמימים

שמן לטיגון עמוק

הכנה:

מערבבים את הקמח עם מלח. מוסיפים את שאר החומרים, עד שמתקבל בצק רך ונוזלי במרקם שמזכיר בלילה של פנקייקס. מניחים לתפיחה למשך שעתיים וחצי, ובכל חצי שעה לשים את הבצק.

מחממים שמן לטיגון חצי עמוק. יוצקים במצקת עיגולים לשמן, והופכים כשהתחתית מזהיבה.

מגישים עם ממרחים שונים או עם דבש.

*שדרוג: הוסיפו לבלילה או לחלקה כפית זרעי קצח.

להצטרפות לפנימה לחצי כאן