משרד הבריאות בהמלצות לצריכת פירות יבשים לכבוד ט"ו בשבט. על ערכן הקלורי של הפירות היבשים, יתרונותיהם התזונתיים ועוד. כמה קלוריות יש בפירות יבשים? ערכם הקלורי של הפירות היבשים גבוה יותר מאלה הטריים. בתהליך הייבוש מאבדים הפירות היבשים כמויות גבוהות של מים, לכן מרבית רכיבי התזונה בהם מרוכזים יותר, לעיתים בתהליך הייבוש מוסיפים לפירות סוכר. להלן דוגמאות למנות פירות יבשים - כל מנה מכילה בממוצע 60 קלוריות: תאנים מיובשות -2 יחידות, תמרים- לחים או יבשים - 2 יחידות, שזיפים מיובשים -2 יחידות, משמשים מיובשים - 2-3 יחידות, צימוקים - כף מחוקה, תפוח עץ מיובש - 2 פרוסות, אננס מיובש - פרוסה אחת, חרובים - אחד בינוני אגוזים: כל מנה מכילה בממוצע 50 קלוריות: שקדים - 6 יחידות, גרעיני חמניות עם קליפה - כף, גרעיני דלעת עם קליפה - כף, בוטנים קלויים - 10 יחידות, אגוזי מלך - 2 יחידות, אגוזי פקאן - 4 יחידות, אגוזי קשיו או לוז או פיסטוק -6 יחידות. האגוזים מרוכזים ועשירים בקלוריות. מומלץ לצרוך אותם בצורתם הטבעית, ללא מלח וללא קלייה. הקלייה גורמת לאיבוד של חלק מהויטמינים מקבוצה B. כמו כן מומלץ להפחית בצריכתם של אגוזים ובוטנים, המצופים בסוכר או תערובת קמח, וכן באגוז הקוקוס, העשיר בשומן רווי. יתרונות אכילת פירות טריים/יבשים מומלץ לאכול פירות טריים שמהווים מקור טוב לרכיבי תזונה כמו: ויטמין C, מינרלים חיוניים כמו אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל. במקביל ניתן לאכול גם פירות יבשים, פירות כתומים כמו משמש ופפאיה יבשים מהווים מקור טוב לבטא קרוטן ההופך לויטמין A בגוף. למי מסייעים הפירות היבשים? לסובלים מעצירות: פירות יבשים מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים, לכן עשויים לסייע לסובלים מעצירות. בשזיפים יבשים, קיים סוכר הקרוי סורביטול וכן מרכיבים נוספים בעלי אפקט משלשל. צריכת פירות יבשים חייבת להיות מלווה בשתייה מרובה של מים. הסובלים מעודף משקל, סוכרת, רמות גבוהות של שומנים בדם: יש להיוועץ בדיאטנית קלינית מוסמכת לגבי שילוב מזונות אלה בתפריט היומי במהלך ט"ו בשבט. פירות יבשים לילדים: פיצוחים עלולים להיות מסוכנים לילדים! משרד הבריאות ממליץ להימנע ואף להרחיק פיצוחים מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל 5. בקרב ילדים מתחת לגיל 5 שנים קיימת סכנת חנק בעקבות אכילת פיצוחים, מכיוון שהתאום בין הבליעה לנשימה אינו מפותח דיו, ולעיתים ילדים גם אוכלים תוך כדי משחק, תנועה או דיבור, וקיים סיכון לשאיפת אוכל לדרכי הנשימה. הפיצוחים מסוכנים לילדים גם כיוון שהם נוטים לספוח נוזלים ולהתנפח ובכך לגרום חסימה של דרכי האוויר. ניתן לתת לילדים פירות יבשים כגון: תאנים, צימוקים, תמרים ומשמשים יבשים, אך להקפיד לחתוך אותם לחתיכות קטנות.