העסיק עובד זר. יהודה וינשטיין
העסיק עובד זר. יהודה וינשטייןפלאש 90

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, הוציא היום (שלישי) הנחייה מפורטת, במטרה להילחם בהוצאת "כתבי סירוב" נגדאזרחים המבקשים לפנות לבתי המשפט או לרשויות המדינה האחרות.

היועץ המשפטי לממשלה מדגיש עם זאת, כי מדובר בכתבי סירוב בהם מוטלות על מי שכתב הסירוב מוצא לו סנקציות כגון נידוי או חרם, ולא לכתבי סירוב שכל מטרתם הוא היתר לצד שביקש אותם לגשת ולהתדיין בבית משפט.

היועץ קבע בהנחיה, כי הוצאת כתב סירוב המכיל סנקציות חברתיות, גינויים ואיומים בחרם, בגין הגשת תביעה לערכאות המדינה או בגין מסירת עדות במשטרה וכיו"ב, עלולה להוות עבירה פלילית של שיבוש מהלכי משפט, הדחה בעדות, הדחה בחקירה והטרדת עד, וכן, במקרים החמורים יותר, אף עלולה לעלות לכלל עבירה של איומים או סחיטה באיומים.

עיקר ההנחיה מיועד להנחות את גורמי אכיפת החוק כיצד להתמודד עם נושא מורכב ורגיש זה, תוך כיבוד המסורת, כאשר הדבר עולה בקנה אחד עם החוק. בהנחיה נקבעו השיקולים שלפיהם יוחלט אם לפתוח חקירה פלילית או להעמיד לדין בגין מקרים שכאלה. בין היתר צריכים להישקל: חומרת הסנקציות הכלולות בכתב הסירוב, חשיבות זכויות היסוד הנפגעות כתוצאה מכתב הסירוב, עוצמת הפגיעה בזכויות אלה, כמות המקרים בהם הוצאו כתבי סירוב, וכיוצא בזה.

ככל שהסנקציות הכלולות חמורות יותר, וזכויות היסוד הנפגעות עקב כך משמעותיות יותר, תגדל הנטייה לפתוח בהליך פלילי. במקביל, הותוו גם השיקולים אשר בגינם תפחת הנטייה לפתוח בהליך פלילי. כך למשל, אם מושא כתב הסירוב נתן מלכתחילה הסכמתו להתדיין בבית הדין הדתי, תפחת נטייה זו. בדומה, ככל שמדובר בסכסוך פנים קהילתי, הקשור לאורחות חייה הייחודיים של הקהילה שבית הדין אשר הוציא את כתב הסירוב פועל בקרבה, כך יינתן משקל רב יותר לצורך בהכרה מסוימת באוטונומיה השיפוטית של הקהילה ויפחת העניין הציבורי בנקיטה בהליך פלילי.

עקב רגישות הנושא, נקבע כי החלטה על פתיחה בחקירה או העמדה לדין טעונה אישורו של המשנה לפרקליט המדינה (עניינים מיוחדים). עוד הובהר, כי במישור המשמעתי, הוצאת כתב סירוב עלולה להוות עילה להגשת קובלנה משמעתית, בין אם החותם על כתב הסירוב הינו דיין בבית דין רבני ממלכתי, ובין אם הוא דיין בבית דין פרטי, הממלא במקביל תפקיד ציבורי, כגון תפקיד של רב המכהן במשרה שלטונית או כל עובד ציבור אחר.

במישור המנהלי נקבע כי במקרה בו תתנהל חקירה פלילית בעקבות הוצאת כתב סירוב נגד נושא משרה במוסד ציבורי נתמך או מבקש תמיכה, או במקרה שבו נושא המשרה הורשע בעבירה פלילית בעקבות הוצאת כתב סירוב, תיבחן האפשרות לעכב או לקזז את התמיכה הניתנת למוסד, בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה הקיימת בנושא זה.

כן נקבע, כי גוף ציבורי לא יעמיד נכס ציבורי העומד לרשותו לשימושו של בית דין פרטי המוציא כתבי סירוב, ולא יעשה שימוש במשאביו של הגוף הציבורי לקידום ענייניו של בית הדין, כגון על ידי מתן חסות, פרסום, שירותי משרד ומזכירות וכיוצא בזה.