השבוע התקיימה תערוכה בינלאומית למרכיבי מזון בשנחאי שבסין. התערוכה אירחה אלפי בעלי מפעלי המזון מכל רחבי המדינה. בין המשתתפים הקבועים בתערוכת המזון הם מערכות הכשרות המובילות שגם הפעם נטלו חלק בתערוכה וענו לשאלות נציגי המפעלים הרבים המגיעים מכל רחבי המדינה. מערכות הכשרות נוטלות מידי שנה חלק בתערוכה עקב דרישה מוגברת ההולכת ומתפשטת ברחבי סין לצריכת מזון כשר. זו אפוא הסיבה שהתערוכה, שעיקרה עוסק בחומרי גלם בסין, מהווה כר פורה למפעלי מזון רבים המבקשים להרחיב שורותיהם גם לענף המזון הכשר. יו"ר מערכת הכשרות SKS מהדרין, הרב דוד מוסקוביץ', שלצד מומחיותו בענף הכשרות מתמחה היטב בנבכי שוק המזון הכשר בסין, הסביר על חיוניות נוכחותן של מערכות הכשרות בתערוכת המזון השנתית: "מפעים לראות כיצד משנה לשנה הולכת וגוברת התעניינותם של מפעלי המזון הפזורים ברחבי סין בכל הנוגע לענף המזון הכשר. זו אינה גוזמה. אלו מספרים ההולכים וגדלים. יש ביקוש ואנו צריכים לספק את התשובות ואת המענה הכשרותי". לעצם קיום התערוכה סיפר כי "תערוכות מזון ברחבי העולם אינן תופעה חדשה השייכת לעידן המודרני. כולנו גדלנו על סיפורי הצדיקים זצ"ל בהם יהודים סוחרים נהגו להשתתף בירידים דוגמת יריד לייפציג המפורסם. בעולם המודרני הפך היריד לתערוכה ובמיוחד היום כשהעולם הפך לכפר אחד גדול". לדבריו, "נוצר מצב שכמעט כל מדינות העולם מקיימות ומבססות את כלכלתן על יבוא ויצוא. רוב בתי החרושת זקוקים למוצרים שונים לפסי היצור שלהם וכמובן שכולם מחפשים את הטוב ביותר ובעלויות הפחותות ביותר. בתערוכת מזון דוגמת זו הם לומדים להכיר מוצרים שונים להם הם נזקקים במשך השנה, הם בודקים את טיבו ובעיקר את מחירו, לפי זה הם קובעים את תהליכי הייצור של מוצריהם, ובעצם זה מה שאמר שלמה המלך כי 'אין חדש תחת השמש'". "זה לא סוד שבשנים האחרונות יותר ויותר מפעלים בוחרים לייצר מוצרים כשרים ולאור הדרישה ההולכת וגוברת בכל מקום בעולם בצריכת מוצרים כשרים. ולא רק מוצרים כשרים לייצוא אלא אפילו בסין עצמה. ולדוגמא, בעיירות ובכפרים שונים שבקושי יש דריסת רגל של אנשים, וודאי שלא דריסת רגל של יהודי, ולמרות זאת, גם שם רשתות הקניות הגדולות בוחרות להעדיף במידת האפשר ולקנות מוצרים כשרים", הוא מציין. הרב מוסקוביץ' מסביר, כי "הדרישה של החברות היצרניות לחומרי גלם כשרים נובעת גם מהביקושים הקיימים בשטח למוצרים כשרים, והמספרים מצליחים להפתיע כל פעם מחדש. אם זה לצורך יהודים נודדים הנקלעים למקום אך לרוב לדרישת מקומיים רבים שהפנימו את הקביעה לפיה המוצרים הכשרים הינם בריאים יותר ובטוחים יותר באיכותם ובניקיונם. כמו כן, התרבות הסינית המושרשת בעם טוענת שהעם היהודי הינו עם חכם והם תולים את זה במידה מסוימת בשל האוכל הכשר שהיהודים אוכלים. מפעם לפעם מתפרסמים דוחו"ת שונים של רופאים למיניהם הממליצים על צריכת מוצרים כשרים דווקא ובשל האסתטיקה המאפיינת את פס הייצור שלהם, ומכאן הדרישה הגוברת למוצרי כשרות להבדיל בקרב המקומיים הנכריים, "באחד מהטיסות הרבות שלי", הוא מספר, "פגשתי פעם גוי אירופאי שהוא הקניין הראשי של אחת מחברות המזון הגדולות באירופה שנסע לרכוש חומרי גלם בשביל המפעלים הרבים שלהם ולמוצריהם הידועים כלא כשרים. בדבריו סיפר לי שהם תמיד יעדיפו לרכוש חומרי גולם הנושאים תעודת כשרות, ולמרות שהמוצרים שלהם אינם כשרים כלל. לטענתו, בכך הוא מבטיח שיש ביקורת על המפעל ויש מישהו שעוקב אחרי היצרנים הסיניים ודואג שהכל יהיה כשר", כדבריו. הרב מוסקוביץ' מציין, כי "בשל הסיבות האמורות אנו עדים לכך שמתקופה לתקופה הולך וגדל הביקוש בקרב בעלי המפעלים המעדיפים לייצר דווקא מוצרים כשרים". "זו אפוא הסיבה שמערכות הכשרות המודעות לתופעה בוחרות להשתתף גם בתערוכה האמורה בסין. מערכות הכשרות חייבים להיות שם כדי לענות לשאלות הצצות בנושאי הכשרות בקרב מנהלי המפעלים המתעניינים בייצור המוצרים הכשרים וכדי להיות קרובים וסמוכים למפעלים הנושאים את חותמת הכשרות שלהם בשל הצורך להדק את ההשגחה ולהשיב לשלל שאלות טכניות הצצות במהלך השנה במפעלים הנוגעים לענייני הכשרות", הוסיף.