
רבה של רמת גן, הרב יעקב אריאל, הבהיר בפינתו השבועית בערוץ 7, כי היתר העסקה שיש לבנקים הוא לכתחילה.
הרב הקדים והסביר כי איסור הריבית הוא על הלוואה רגילה ולא הלוואה עסקית, "עם ישראל בארץ ישראל הוא עם אחד וחברה אחת וכמו שלא תלווה לאחיך או בנך בריבית, כך גם אחיך - כל עם ישראל יחד. אנחנו משפחה אחת וצריך להתחשב זה בזה ולא לנצל את מצוקת הזולת להתעשר".
הרב אריאל התייחס למאמר שפורסם לאחרונה בספר 'תחומין' ובו נכתב כי אסור להשתמש בהיתר עסקה כי זה נגד רצון התורה, "יש פה אי הבנה בנושא היתר העסקה", הדגיש הרב אריאל, "עסקה זה לא ריבית".
הוא הסביר כי כשהתורה אסרה ריבית היא התכוונה שלא תתעשר על חשבון הזולת, "אבל גם לא להיפך, לא יתכן שהשני יתעשר על חשבונך - אם אתה מלווה לבעל עסק, אדם עשיר, למטרות רווחיות, הוא מתעשר כי הכסף אצלו ואתה לא עושה בכסף שום דבר וגם אם אתה זקוק לכסף, אתה לא יכול לקחת אותו ולכן המלווה מתעשר על חשבונך, האם זה צודק? זה לא עוול?".
"התורה הבחינה בין שני מושגים - התעשרות על חשבון הזולת שלא בצדק והתעשרות לא צודקת של המלווה מול הלווה. כשהמלווה לוקח כסף למטרות עסקיות אז מותר לשניהם להתחלק ברווחים ואין פה ריבית. עסקה היא כשרה למהדרין וריבית היא איסור חמור ביותר".
עם זאת ציין הרב אריאל כי היתר העסקה חורג קצת מהעסקה המקורית, "יש בה בעיות אבל העסקה עצמה היא היתר ומצווה. היתר עסקה כהלכה הוא כשר למהדרין", הדגיש הרב אריאל והוסיף, "היתר עסקה לא בסדר כשמשמשים בו לא למטרות רווח - כשהבנקים מאפשרים לחרוג חריגה מעבר ליכולת הלקוח או שמלוים למשקי בית למטרות לא רווחיות, כאן הריבית היא אסורה. אוברדראפ הוא לא ראוי ואין לכך היתר זה עבירה על שניהם".
הרב קרא שלא לקחת הלואות מהבנק ומי שצריך הלואה שיוכל להחזיר עליו לגשת לגמ"ח. הוא קרא עוד לבתי הכנסת להקים גמ"ח "לא יתכן שיהיה בית כנסת בלי קופת גמ"ח. אנשים חושבים שמצווה גדולה לכתוב ספר תורה אך כשיש בבית הכנסת מספיק ספרי תורה עדיף להשקיע את ההוצאה בקופת גמ"ח על שם מי שנפטר או נפל. מצוות כתיבת ספר תורה היא חשובה אבל יש עוד מצוות. קופת גמ"ח לבית הכנסת היא לימוד תורה".
"שישתמשו בבנקים למטרות עסקיות, אך משקי הבית אין מקומם בבנקים. הבנקים הם חמצן של החברות הכלכליות אבל לדברים אחרים הם לא חמצן אלא חנקן".