ערבי כפיה
ערבי כפיהצילום: פלאש 90

השר לביטחון פנים אמנם הבטיח כבר לפני למעלה משנה שמתכונת הפעילות בה הופעלו "מסתערבים" בידי המשטרה נגד מתיישבים ביהודה ושומרון לא תישנה, אך התופעה חזרה על עצמה, הפעם בגבעת רונן הסמוכה ליצהר שבשומרון.

מעדויות שהגיעו לערוץ 7 עולה כי ביום שני האחרון סמוך לשעה שתיים וחצי בצהרים החלו להתקרב אל הישוב מספר דמויות הנראות כערבים. רכז הביטחון של הישוב ניסה להזעיק אל המקום כוחות צה"ליים על מנת שיסייעו לו להרחיק את הדמויות שהמשיכו להתקרב אל הישוב, אך קריאותיו לא נענו.

יהושע צור, תושב גבעת רונן, מספר כי סמוך לשעה ארבע אחר הצהריים, משנואש הרבש"ץ לקבל מענה מכוחות צבא, פנה אל התושבים בבקשה שיסייעו לו להרחיק את הפלשתינים המתקרבים אל פאתי הישוב. "הרבש"ץ דיווח לנו שערבים מתקרבים לגבעה, דבר שקורה מדי פעם, אבל הוא ציין שהפעם הוא קורא לצבא והצבא לא מגיע וכעת הוא מבקש מכל מי שיכול לסייע שיגיע".

יצוין כי גבעת רונן הוא ישוב המונה כשלושים משפחות הכוללות מספר רב של ילדים, עובדה המחזקת את חששם של המתיישבים מהתקרבות דמויות חשודות העשויות לבצע פיגוע חמור או לבצע פעולת איסוף מודיעין לקראת פיגוע.

בעקבות קריאתו של הרבש"ץ התאספו תושבים מהישוב לסייע בהרחקתם של המתקרבים. "המטרה שלהם הייתה ברורה", מספר צור ומתאר את התגרותם של הערבים (שבסופו של יום התברר כי אינם ערבים כלל ועיקר) במתיישבים: "הם קיללו וגידפו אבל דווקא הקללות שלהם חשפו שהם לא ערבים. סוג הדיבור שלהם היה שונה מהרגיל. ההתבטאות שלהם הייתה בקללות והתגרויות שאנחנו לא רגילים להן. היה בהם משהו לא אותנטי", אומר צור.

הדמויות המדוברות התרחקו מהישוב תוך שהן מתועדות במצלמותיהם של התושבים שערכו לאחר מכן השוואת צילומים עם אירוע המסתערבים שאירע לפני למעלה משנה בסוסיא ולדבריהם מבעד לכפייה שעטפה את פניהם של ה"ערבים" ניתן לערוך השוואות ולגלות כי מדובר בלפחות שוטר אחד שהיה שותף גם לאירוע סוסיא וגם לאירוע האחרון בגבעת רונן.

"המטרה שלהם הייתה אולי שמישהו מאיתנו יזרוק אבן ואולי אפילו ישלוף נשק ואז אולי תהיה להם סיבה למעצרים, אבל לא ניתן להשאיר אותנו, התושבים, בחשש כזה שגורם עוין מתקרב אלינו ללא מענה של הצבא. מה בדיוק רצו שנעשה? איך רצו שנגיב כשהצבא לא מגיב, דמויות חשודות מתקרבות והישוב מלא בילדים?", שואל צור ומוסיף: "אי אפשר לקבל מצב שכזה. אנחנו דורשים לדעת מי עמד מאחורי ההוראה לנהוג בצורה חסרת אחריות שכזו".

כאמור, לאחר אירוע המסתערבים בסוסיא לפני למעלה משנה הבהיר השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ' כי האירוע ייבדק והתנהלות כזו לא תישנה. דוברו של השר השיב לפניית ערוץ 7 בסוגיה ואמר כי "על פי החוק השר לביטחון הפנים אינו עוסק בהפעלה המבצעית של הכוחות. כשנודע לשר על האירוע המדובר הועלה הנושא בהערכת מצב, ובה הובהר כי נושא הפעלת הכוח על ידי משטרת ישראל במתכונת זו לא יחזור על עצמו".

הצהרות אלה, כפי שעולה מעדויותיהם של תושבי גבעת רונן, לא עמדו במבחן המציאות ובעקבות האירוע עולה סדרה ארוכה של שאלות המופנות הן כלפי המשטרה והן כלפי הצבא:

האם יכול היה כוח משטרה, או כל כוח ביטחוני אחר, לבצע פעולה כדוגמת זו בשטח הנתון באחריות צבאית ללא תיאום עם גורמי הצבא? האם חוסר המענה הצבאי לקריאות הרבש"ץ לעזרה נובע מתיאום בין כוחות המשטרה שפעלו כמסתערבים מול המתיישבים לבין הצבא? האם היו כוחות הביטחון ערוכים למקרה בו החשש מפיגוע מתקרב היה מוביל את אחד התושבים לפגיעה בגוף או בנפש של אחד ממשתתפי מבצע ההסתערבות?

שאלות אלו בעל פה ובכתב הועברו לדובר צה"ל ולדוברות המשטרה כבר אתמול (רביעי). זאת לאחר שהפרשה פורסמה כבר באתר 'הקול היהודי', עובדה שאפשרה למערכות השונות לגבש מענה מוקדם יותר לשאלות ולטענות העולות מהאירוע כולו.

היום (חמישי) בשעות הצהריים נמסר מדובר צה"ל כי בחרו שם שלא להגיב לשאלות המדוברות. במשטרה מנגד הגיבו לדברים ואמרו כי מבלי להתייחס לתוכן הטענות "משטרת מחוז ש"י תאכוף את החוק בכל שטחי המחוז במגוון פעילויות המבוצעות ע"פ חוק ובתאום עם צה"ל".