עמית הלוי
עמית הלויצילום: Chaim Goldberg/Flash90

חבר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, חבר הכנסת עמית הלוי (הליכוד), מתייחס בראיון לערוץ 7 להחלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטר את שר הביטחון יואב גלנט, להתנהלות המלחמה עד כה והנדרש מכאן והלאה.

כבר בפתח הדברים הוא מתקן טעות שהשתרשה לאחר שמישהו שירבב את שמו של הלוי לרשימת הקוראים להדחת גלנט. הלוי מבהיר כי מעולם לא קרא להדחת גלנט משום שהנושא מסור לניהול היחסים בין ראש הממשלה לשר הביטחון והעובדה שהצבא כפוף להחלטות הממשלה.

"מדיניות הביטחון נגזרת על ידי הממשלה ונכון שחוסר האמון שנוצר ביניהם הוביל לכך שראש הממשלה התקשה להוביל את מדיניות הביטחון, מה שמובן מאליו כי קשה להוביל מדיניות ביטחון בזמן מלחמה כשיש חוסר אמון בין ראש הממשלה לשר הביטחון שנמצא בקשר יומיומי שוטף עם הצבא".

"כחבר ועדת חוץ וביטחון אני יכול לומר שלא קשה היה לזהות זאת", אומר הלוי. "השיא היה בנושא פילדלפי כששר הביטחון התבטא נגד המדיניות שאחר כך תוקפה בהחלטת קבינט מפורשת. זה דבר שמקשה על התנהלות המלחמה".

"הביקורת שלי לא נגעה למערכות יחסים אישיות כי לא היו לי כאלה, אלא לניהול מערכת הביטחון. יותר מפעם אחת קראתי לשר גלנט לבחון מחדש את הדרך שבה צה"ל פועל. לצערי אנחנו שולחים את ילדינו פעם רביעית וחמישית לג'באליה ושר ביטחון צריך לשאול את עצמו בכל בוקר מה היה רע בפעמים הקודמות ולמה אנחנו נדרשים שב ושוב לאותו דפוס פעולה שהוא דפוס פעולה ילדותי ולא רלוונטי לניהול מלחמה ולניצחון על טרור", אומר הלוי.

"אני לא מתכוון למפקדים ולחיילים שלנו שמוסרים את הנפש בכל סמטה ופיר אלא לתכנון המבצעי כאשר אנחנו מצד אחד שולחים את החיילים פנימה ומצד שני מאפשרים לחמאס לשלוט במקורות הקיום וכך ביד אחת הורגים כמה מחבלים וביד השנייה מטפחים פי כמה".

בהקשר זה מזכיר הלוי את תכנית האלופים בהובלתו של האלוף במיל' גיורא איילנד, תכנית אותה הוא רואה כבסיסית ביותר. בתכנית כזכור דובר על פינוי תא השטח של צפון הרצועה מאוכלוסיה אזרחית שתרד דרומה ולאחר מכן יצירת מצור אפקטיבי ברצועה. הלוי מציין את עמדת הפרקליטה הצבאית הראשית שטענה שאין לבצע מצור על הרצועה ולדבריו תכנית האלופים מוכנה להתמודד גם עם הפרשנות המחמירה הזו של הפצ"רית ובהתאם לבודד רק תא שטח אחד לאחר שמאפשרים מעבר הומניטארי לתא אחר.

"בשבועיים האחרונים מתברר שהפצ"רית מונעת למעשה גם את תכנית האלופים, כלומר את היכולת של צה"ל לבצע כיבוש שליטה וטיהור של תא שטח כמו שעושים בכל צבא קלאסי במקרים כאלה תוך אופציה הומניטארית למי שמעוניינים בכך ומצור על מי שיישאר שם תוך פגיעה במצבורי הדלק בחשמל ובסיוע", אומר הלוי ומציין כי ביקש מיו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ אדלשטיין את פרטי חוות הדעת של הפצ"רית. אדלשטיין גיבה את הבקשה וביקש מהצבא להעביר לו את חוות הדעת.

"הפצ"רית היא חיילת בצה"ל. אנחנו במלחמה וחיילים שלנו מחרפים את נפשם ומוצאים את מותם בגלל שאנחנו לא מייצרים מצור אפקטיבי אחרי פינוי הומניטארי. איזה צבא היה נוהג אחרת? אחרי מצור כזה המחבלים היו יוצאים תשושים ורעבים. היום הם יוצאים שבעים ורעננים עם הרבה מאוד כסף ואוכל והם מגייסים אלפי מחבלים חדשים בגלל השליטה שלהם במזון ובמים. זה בלתי מתקבל על הדעת".

חבר הכנסת הלוי מדגיש כי כל הדיון הזה נסוב על היום הנוכחי ולא על היום שאחרי המלחמה. "בצורה הזו אי אפשר להילחם בצורה אפקטיבית. קיני הטרור נמצאים בתוך האוכלוסייה, שם במרחבים האזרחיים, ואם לא מאפשרים מצור אפקטיבי אחרי פינוי הומניטארי זה לא יסתיים גם לא אחרי 50 ו-500 פעם בג'באליה".

מכאן שאלנו את חבר הכנסת הלוי על חילופי הגברי במשרד הביטחון ושאלת התאמתו של שר ביטחון אזרחי לניהול המלחמה. הלוי מעיר כי "ידע ביטחוני וניסיון צבאי לא הוכחו כערובה לניהול מבצע ומלחמה. זה נכון למחדלי טרום הטבח וגם לאורך כל השנה האחרונה". בעיניו "העובדה שהשר כץ מגיע מהמרחב האזרחי אינה בהכרח חיסרון. אני מצפה שהוא ידרוש מהמערכת שינוי, ואם חוסר האמון הוא שהיה הקושי לניהול מדיניות ביטחון ראויה, אני מקווה שעכשיו זה ישתנה".

עוד שאלנו אם אפסו סיכוייו של גלנט להמשיך את דרכו בתוך הליכוד על רקע הפערים בינו לבין ראש הממשלה, וחבר הכנסת הלוי סבור שבחינתם של אנשים היא על פי מדיניות ו"המדיניות לא הייתה טובה". להערכתו גלנט ייבחן על ידו ועל ידי חברי הליכוד האחרים בהתאם ליישום המדיניות והערכים שתואמים את תפיסת עולמם בדרך לניצחון והכרעה. "דרוש חשבון נפש, ועכשיו יהיה לשר גלנט את הזמן לכך".

לשאלת הלכי הרוח בין מתפקדי תנועת הליכוד מעריך הלוי כי מרבית המתפקדים "לא ראו בעין יפה את התכתשות עם ראש הממשלה ואת הסגנון. בעיני רבים זה לא היה ראוי ולו מהסיבה הדמוקרטית הפשוטה שראש ממשלה נבחר להיות ראש ממשלה עם סמכויות של שר על בנושא הזה. זו התכתשות שהרחיקה רבים מהשר גלנט, אבל בעיניי חשוב שאנשים בוחרים שר כדי שהוא יקדם את הערכים שהם מאמינים בהם".