אנטישמיות באירופה
אנטישמיות באירופהצילום: רויטרס

יום השואה הבינלאומי מזכיר לנו את אחד הפרקים האיומים ביותר בהיסטוריה האנושית – רצח יהודים אך ורק בשל זהותם, והוכחה כואבת לכוח ההרסני הגלום בשנאה המונעת על ידי דעות קדומות.

מאז אותה תקופה אפלה עבר העולם שינויים טכנולוגיים ותרבותיים עצומים, אולם עצם קיומה של שנאה לא נעלם כלל. בעידן שקדם לאינטרנט התבססה התעמולה האנטישמית על הפצת כרוזים, כתבות בעיתונים מסיתים, נאומים פומביים ופעולות אלימות של ונדליזם ופגיעות פיזיות.

השנאה, על אף אמצעי ההפצה ה"מצומצמים" יותר, הצליחה לחדור לכל שכבות האוכלוסייה ולהפוך את העוינות כלפי היהודים לנורמטיבית בחלקים נרחבים של אירופה. כך התגלגל כדור השלג עד האסון הנורא של השואה, שהותיר צלקות בל יימחו על ההיסטוריה ועל התודעה האנושית.

כיום, בזכות ההתפתחות הדיגיטלית המהירה, הופכת השנאה לנגישה ואף חמקמקה יותר. קלות הפצת המסרים ברשתות חברתיות, באתרי שיתוף תוכן ובפלטפורמות מקוונות אחרות מאפשרת לאנטישמיות להופיע בצורות חדשות ולהתרחב במהירות, תוך שהיא זוכה ללגיטימציה מצד גורמים שונים בעולם.

פוסט אנטישמי בודד עשוי, בתוך שעות ספורות, לצבור עשרות אלפי צפיות, לשמש כלי להפצת דיסאינפורמציה ולהעצמת סטריאוטיפים מסוכנים. במקביל, הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת פגיעה פיזית ממשית מרחוק: ככל שמערכות חיוניות – לדוגמה כלי רכב חשמליים – מחוברות יותר לרשת, כך עולה הסיכון שמתקפות סייבר על רקע שנאה דתית או גזענית יובילו לפגיעה ממשית בחיי אדם.

יתרה מזאת, במרחבים וירטואליים מתקדמים כמו המטאוורס צפויה להתקיים אינטראקציה שכבר איננה מוגבלת רק לפוסטים כתובים; ישנה אפשרות להלביש על משתמשים סמלים אנטישמיים, לפגוע בדמויות שלהם ובזכויותיהם ואף ליצור אלימות חברתית של ממש במרחב הדיגיטלי. למרות שמדובר בסביבה "ווירטואלית", אסור להתעלם מההשפעות הפסיכולוגיות החמורות שעלולות להיגרם לאנשים החיים חלק משמעותי מחייהם במרחב הרשת.

על כן, חשוב להבין שהמאבק באנטישמיות אינו מתמצה בהנצחת קורבנות העבר בלבד, אלא מחייב נקיטת צעדים אקטיביים ומיידיים גם בהווה. אפס סובלנות לתכני שנאה ברשת, יצירת חקיקה ואכיפה יעילות, שיתוף פעולה בין מדינות וחברות הטכנולוגיה, והעברת מסרים חינוכיים חדים בדבר הסכנות שבגזענות – כל אלה מהווים את אבני היסוד למניעת הידרדרות חברתית.

ההיסטוריה מלמדת אותנו שלא ניתן להקל ראש גם בסימני שנאה "קטנים" לכאורה, שכן אותם גילויים נקודתיים עלולים להסלים ולהפוך לאסון בקנה מידה רחב. יום השואה הבינלאומי מהווה לפיכך תזכורת כואבת אך נחוצה לכך שהשנאה אינה מוגבלת לממד ההיסטורי, ושעלינו להמשיך להילחם בה בכל הכלים העומדים לרשותנו כדי למנוע את השואה הבאה – אם במציאות הפיזית ואם במרחב הדיגיטלי.

הכותבת היא מנכ"לית מרכז הדיגיטל הלאומי