ייתכן שהמפה שיקרה לנו כל הזמן?
ייתכן שהמפה שיקרה לנו כל הזמן?צילום: iStock

אנחנו כבר התרגלנו שכל פעם שיש צורך לבדוק את הגודל של מדינה מסוימת בעולם או מרחק בין מדינות, אנחנו יכולים להשתמש במפת העולם המפורסמת. אבל, ייתכן שלמרות המראה התמים של המפה, היא כוללת בתוכה כמה עיוותים משמעותיים.

כבר בימים הראשונים של התרבות, העלו פיתגורס ואפלטון את ההנחה שהעולם שלנו הוא למעשה עגול ולא שטוח כמו שנראה לעין. כיום, לאחר שכבר עלינו לחלל אנחנו יכולים לדעת בוודאות שהם צדקו, אבל חשבתם פעם כיצד אפשר ליצור מפה שטוחה מהכדור העגול שלנו?

על מנת ליצור את מפת העולם שלנו, חילקו את העולם הכדורי ל6 חלקים מעוגלים כך שהצד החיצוני של כל אחד מהחלקים יוצר את המפה השטוחה. המעבר מכדור הארץ העגול למפה השטוחה אמנם נראה טוב על הנייר אך הוא לא משקף את המציאות האמיתית. במפה, נוצר עיוות כך שמדינות הנמצאות קרוב יותר לקו המשווה (אמצע המפה) נראות קטנות בהרבה מגודלם האמיתי ביחס למדינות שבחלקים הקיצוניים של המפה.

למשל, כאשר מסתכלים במפת העולם אפשר לחשוב שהשטח של אפריקה כמעט שווה או מעט גדול יותר מהשטח של סין, אבל למעשה השטח של אפריקה גדול פי 3 משטחה של סין. ולא סתם גדול יותר- אפריקה יותר גדולה מסין וארצות הברית יחד למרות שעל המפה הן נראות בערך באותו גודל. ואם נסתכל על קצוות כדור הארץ: דרום אמריקה נראית בערך באותו גודל כמו גרינלנד הנמצאת בקצה. אבל אם מודדים במציאות מגלים שזה רק מכיוון שגרינלנד נמצאת בקצה המפה- למעשה דרום אמריקה גדולה בכמעט פי שמונה מגרינלנד.

גרינלנד (בוורוד) נראית כמעט בגודל של דרום אמריקה למרות שהיא גדולה ממנה פי שמונה
גרינלנד (בוורוד) נראית כמעט בגודל של דרום אמריקה למרות שהיא גדולה ממנה פי שמונהצילום: iStock

ויש מי שטוען שהעיוות הזה הוא כלל לא מקרי. השימוש במפה המעוותת יוצר תחושה שהמדינות הנמצאות במרכז המפה (ארצות הברית ואירופה לדוגמא) נראות מרכזיות יותר וחשובות ולכן הן מעדיפות להישאר באמצע עם המפה הקיימת.

ואם אתם מעדיפים לראות בעצמכם, מוזמנים לצפות בסרטון המדגים את השוני בגודל המדינות לפי המיקום שלהן על המפה:

00:00
00:00
01:47


רוצים עוד? כתבות חדשות כל יום בנוער ערוץ 7- המקום בשבילכם!