
חוקרים מהמרכז הרפואי איכילוב בתל אביב ערכו סקר מעמיק ראשון מסוגו אשר בחן את עמדותיהם של אונקולוגים בישראל באשר לטיפול בקנביס בחולי סרטן.
קנביס נמצא בשימוש ע"י חולי סרטן רבים ולמעשה הוא היום התרופה הנפוצה ביותר בקרב חולי סרטן בישראל.
בהעדר מידע מדעי בדבר יעילות הטיפול בקנביס באונקולוגיה, בוצע מחקר שמטרתו לבחון את הניסיון המצטבר וההתרשמות המקצועית של אונקולוגים בישראל, שהם בין הרופאים המנוסים ביותר בעולם בשימוש בקנביס רפואי.
בסקר השתתפו כמחצית מכלל 250 האונקולוגים הפעילים בישראל, שיעור הנחשב גבוה במיוחד במחקרים מסוג זה. תוצאות הסקר מצאו כי 90% מהאונקולוגים בישראל רושמים קנביס רפואי לחוליהם ומספר דומה אף מוצאים את הטיפול כיעיל.
יתרה מזו, בעוד שמשרד הבריאות ממליץ על שימוש בקנביס בחולי סרטן רק כנגד כאב או בחילה, האונקולוגים מצאו אותו יעיל גם לשיפור מצב הרוח, התיאבון וכנגד חולשה ועייפות.
באשר לבטיחות הטיפול, רוב הרופאים ציינו כי מדובר בטיפול בטוח יחסית ונתקלו בתופעות לוואי קלות בלבד כתוצאה מהטיפול. באופן מעניין45% מהאונקולוגים חשבו שהטיפול בקנביס בטוח יותר מאשר הטיפול באופיאטים (תרופות דומות למורפין הניתנות כנגד כאב ממקור סרטני). בניגוד להמלצות המקובלות, למעלה ממחציתם היו ממליצים על שימוש בקנביס כבחירה ראשונה אם היו נזקקים לטפל בקרוב משפחה.
חסר המידע המדעי לגבי קנביס בלט מאד גם בסקר זה. כמעט כל הרופאים ציינו חסר משמעותי בידע והכשרה בתחום. לבסוף, כשליש מהאונקולוגים בישראל ציינו כי הם תומכים בלגליזציה של קנביס.
פרופ' וולף, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי איכילוב ת"א אשר הוביל את המחקר יחד עם ד״ר סלביו בריל, מנהל מכון כאב באיכילוב, אומר כי "אין עוד גוף קליני בעולם אשר לו ניסיון בהיקף ובמידה של האונקולוגים בישראל, המנוסה בשימוש בקנביס כנגד סימפטומים שונים של מחלת הסרטן ולכן לניסיונם המצטבר יש משמעות רבה. הסקר המדובר מהווה בעצם 'דעת מומחים' ראשונה מסוגה באשר לטיפול בקנביס רפואי בסרטן".
מהסקר עולות כמה תובנות מעניינות. לדברי וולף "העובדה כי רבים מהאונקולוגים מוצאים את הטיפול כיעיל למגוון רחב של תלונות, ולא רק כנגד כאב או בחילה, מעלה את השאלה מה המקום הנכון של הטיפול בחולי הסרטן".
פרופ' וולף מדגיש כי "עם זאת, לאור הידע המוגבל בתחום יש להקפיד על שימוש מושכל בקנביס, בפרט לאור אפשרות לתופעות לוואי ממושכות ואף התמכרות, בעיות הנפוצות יותר אצל מטופלים צעירים. בכל מקרה אין ספק שמדובר בנושא מעורר מחלוקת, אשר מערב מגוון אינטרסים לא מדעיים ולא רפואיים, וכזה שבו הידע המדעי הקיים לוקה מאד בחסר, והדבר משתקף במגוון הדעות והפרקטיקות הנהוגות על ידי רופאים שונים".
תוצאות הסקר פורסמו לאחרונה בכתב העת האונקולוגי Lancet Oncology .