חוות דעת משפטית שנמסרה לאלוף פיקוד המרכז יאיר נווה קובעת, כי לא ניתן להקים בסיס של קבע בשא-נור לצורך הלחימה בטרור, כיוון שהדבר נוגד את החלטת הממשלה על "ההתנתקות", זאת למרות שבצפון השומרון, בניגוד לרצועת עזה, לא חל שום שינוי במעמד השטח, ובשטחי C של הסכם אוסלו, מותר לישראל להקים מבני קבע.
כזכור, פרסמנו כאן בערוץ 7 עוד לפני כחודש וחצי כי שר הביטחון עמיר פרץ והרמטכ"ל דן חלוץ דחו משיקולים פוליטיים דרישה של פיקוד המרכז, להקים בסיס צבאי של קבע במשטרה הבריטית הישנה של שא-נור כדי להקל על הפעילות המבצעית של צה"ל נגד הטרור בצפון השומרון. הסיבה להתנגדותם: מהלך כזה יוכיח את חוסר ההיגיון שהיה בהחרבת יישובי צפון-השומרון, בהן שא-נור.
מאז הנסיגה מצפון השומרון, אין לצה"ל שום בסיס של קבע במקום. גם בסיס דותן, בו שכנה בעבר מיפקדת החטיבה המרחבית מנשה, פורק והמיפקדה עברה למחנה עין-שמר. מפקד חטיבת מנשה אל"מ הרצי הלוי התלונן לא פעם כי חייליו מתקשים לפעול בהעדר בסיס קבע באיזור ממנו יוכלו לצאת ואליו ישובו אחרי הפעילות. בעקבות כך הוחלט בפיקוד המרכז להקים בסיס קבע ביישוב ההרוס שא-נור.
מסמך שהגיע לידינו, אותו שלח עוזר היועץ המשפטי לאיו"ש לאלוף פיקוד המרכז ומינהל-האזרחי, קובע כי הקמת בסיס קבע בשא-נור מחייבת החלטת ממשלה, וכל עוד אין החלטה כזו לא ניתן להקים את הבסיס.
"תכנית ההתנתקות כשלעצמה אינה כוללת קביעות ברורות בעניין מעמדו העתידי של השטח המפונה בצפון השומרון ובעניין חלוקת האחריות הבטחונית והאזרחית בשטח" - כותב סרן רוני ציגלר, בשם היועץ המשפטי של יהודה ושומרון - "למיטב ידיעתנו, בסמוך לפני מועד ביצוע תכנית ההתנתקות, התקבלה בקבינט המדיני בטחוני החלטה לפיה לא יחול שינוי במעמד השטח המפונה בצפון השומרון. עם זאת, בהחלטה לא הובהר מה תהיה חלוקת הסמכויות המדויקות שתשרור בפועל בשטח, לאחר יישום תכנית ההתנתקות".
מסקנתו של עוזר היועץ המשפטי: "החלטת הממשלה קובעת, כי לא תיוותר בשטח המפונה נוכחות ישראלית קבועה. מעמד השטח, מבחינה משפטית, לא השתנה וההסכמים בין ישראל לבין אש"ף עודם חלים. משמעות הדבר הוא שהשטח המפונה נותר במעמד שטח "C” בו האחריות להפעלת סמכויות ביטחוניות נותר בידי ישראל".
"עולה אפוא, כי כניסת חיילי צה"ל לשטח המפונה מותרת על פי החוק והצו, ככל שהדבר נעשה לשם מילוי תפקידם. כמו כן, הסמכויות הביטחוניות שהיו נתונות לצה"ל בשטח המפונה נותרו בעינן".
"יחד עם זאת, נוכחות קבועה בשטח (דוגמת הקמת מחנה צבאי), אינה עולה בקנה אחד עם החלטת הממשלה. לאור האמור, אנו סבורים כי עובר לבחינה הפרטנית של הצורך הצבאי בהקמת המחנה הצבאי, מן ההכרח לקבל את אישור הממשלה להקמת המוצב".
