ביה"ד האזורי לעבודה בת"א ביטל בסופ"ש את פיטוריו של אלון לי גרין, העובד שפוטר לפני כשלושה שבועות מרשת ביתי הקפה "קופי בין", לאחר שניסה להקים ועד עובדים בהסתדרות כדי לשפר את זכויות העובדים ברשת. ביה"ד נעתר לבקשת ההסתדרות והוציא צו מניעה נגד הפיטורים, לאחר שלא השתכנע כי פיטוריו של גרין נעשו במנותק מרצונו להתאגד ועל רקע פעילותו הארגונית. ההסתדרות יוצגה בדיון בביה"ד ע"י עו"ד רונן ליפשיץ, מהמחלקה המשפטית לפרט, וע"י עו"ד שי תקן, היועמ"ש של האגף לאיגוד מקצועי.

בהסתדרות הביעו היום סיפוק מההחלטה ואמרו כי "פסק הדין מסוג זה יעודדו עובדים להתארגן ולהילחם על זכויותיהם".

מהסתדרות נמסר כי רשת "קופי בין" הינה בבעלות חברת "אקסלנט קופי בע"מ". החברה מפעילה רשת של 12 סניפים ברחבי המדינה. העובד שפוטר, אלון לי גרין, בן 19, החל את עבודתו ברשת כעובד בשכר לפני כשנה בתפקיד עובד בר. מעסיקיו הביעו שביעות רצון מתפקודו וקידמו אותו לאחר כ- 3 שבועות בלבד לתפקיד מנהל משמרת. לפני כחודשיים הוא אף קיבל העלאה בשכר ובונוס.

אולם היחס השתנה לפני כמה חודשים כאשר החליט גרין, יחד עם שני עובדים נוספים, על הקמת ועד עובדים ברשת. גרין הכין "מסמך יסוד" של הועד ו"מסמך דרישות" ובו דרישה מההנהלה לקבל החזר נסיעה במונית בלילה ובשבתות, דרישה לתשלום שעות נוספות, דרישה להסכם שכר, תשלום משכורות במועד והפסקות מסודרות לטבחים. עד למועד פיטוריו חתמו כ- 50 עובדים מבין 180 העובדים ברשת.

באפריל השנה פנו גרין וחבריו אל מנהל הסניף ומסרו לידיו את מסמך היסוד ורשימת הדרישות. ההסתדרות טענה כי המנהל הגיב בזעם והבהיר לעובדים שאינם רשאים להתארגן. לפני כמה שבועות זומן גרין לשיחה עם מנהל הסניף שמסר לו כי הוא מפוטר.
לאחר הפיטורים יצרו נציגי הרשת קשר עם ההסתדרות והסבירו כי הם מעוניינים להיכנס למו"מ על הסכם קיבוצי. נציגי ההסתדרות הבהירו להם כי התנאי המוקדם למו"מ הינו החזרתו של גרין לעבודה, אולם נציגי הרשת סירבו. ההסתדרות כתבה בבקשה לביה"ד כי "בקשת הרשת לנהל מו"מ על הסכם קיבוצי אינה בתום לב נועדה ליצור "מסך עשן" ולהטעות את ביה"ד באשר לכוונותיה ועמדתה של הרשת ביחס להתארגנות עובדיה".

עוד טוענת ההסתדרות כי פיטוריו של גרין מנוגדים לחוק הסכמים קיבוציים האוסר על פיטורי עובד בשל פעילותו בארגון עובדים. טענה נוספת היא שפיטורי העובד יביאו לפגיעה במהלך ההתארגנות של העובדים ברשת.

 שופטת ביה"ד האזורי לעבודה בת"א, אהובה עציון, קיבלה את טענות ההסתדרות וכתבה כי "מן העדויות התרשמנו כי פיטוריו של גרין נעשו לכאורה על רקע רצונו להקים ועד ועל רקע פנייתו להסתדרות על מנת לקבל סיוע במהלך ההתארגנות, ולא כטענת הנהלת הרשת, מטעמים ענייניים הקשורים לטיב עבודתו".