הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של תשתיות לאומיות (ות"ל), החליטה היום, 14 באפריל 2008 להעביר להערות הוועדות המחוזיות ולהשגות הציבור תכנית שלב א' להקמת מערכת מים חמישית לירושלים וסביבותיה.
מערכת המים החמישית לירושלים צפויה לספק את צרכי המים הגדלים והולכים של העיר ירושלים ושל יישובי ההר הסמוכים לה עד לשנת 2065.
לעיר ירושלים אין כמעט מקורות מים מקומיים, ולכן, מתקופת המנדט ועד היום, הוקמו ארבע מערכות להספקת מים מהשפלה מזרחה. הקו הראשון, שהוקם על ידי הבריטים, סיפק לעיר מים ממקורות הירקון. לאחר מלחמת העצמאות היה צורך דחוף בהגדלת אספקת המים לעיר, ולשם כך הונח בתחילת שנות החמישים הקו השני - קו מים בקו 24" מאזור חולדה לירושלים. בשנת 1979 תוגבר קו זה בעזרת הקו השלישי לירושלים, בעל קוטר 36". לאחר הפעלת הקו השלישי התעוררו בו בעיות של עומסי יתר והיה צורך לחברו למערכת הארצית כמקור מים אלטרנטיבי. לפיכך נחנכה ב- 1994 מערכת מים נוספת כגיבוי למערכות הקיימות - הקו הרביעי לירושלים.
בשנים האחרונות, בעקבות גל העליה של שנות ה- 90, ההתפתחות המוצאת של העיר ירושלים, וכן בשל הרעה באיכות ובכמות המים שניתן להפיק מקידוחים פעילים, עובדות המערכות הקיימות בתפוקה מרבית.
על פי תחזיות רשות המים, ללא שינוי במצב הקיים, בין השנים 2012-2014 צפויות הפסקות מים בירושלים ובסביבתה, ולפיכך יש צורך במפעל מים נוסף.
לאור דחיפות הביצוע של המערכת החמישית בחרה חברת מקורות להשלים, במקביל לתכנון הסטטוטורי, גם את התכנון המפורט לביצוע של הקו. רמת פירוט זו תאפשר, מייד עם אישור התכנית על ידי הממשלה, להיערך להוצאת היתרי בניה ולהתחלת ביצוע.
התכנית, אשר הוגשה על ידי חברת מקורות ביוזמת רשות המים הארצית, תיצור גמישות תפעולית באספקת המים ותאפשר צמצום שאיבת המים מקידוחים באזור ההר. התכנית תביא לחיסכון באנרגיה ולשיפור באמינות אספקת המים לצרכנים, באמצעות יצירת הפרדה של אזורי לחץ בהר.
מערכת המים החמישית מורכבת משלושה מקטעים:
א. מקטע מערבי, מתחנת חולדה הקיימת ועד תחנת כיסלון הקיימת, אשר מתוכנן לקום בו קו מים בקוטר של 80 צול.
ב. קו רוחב, בקוטר של 50 צול, אשר יחבר בין קו המים השני לקו המים הרביעי (הקיימים) לאורך תוואי כביש 38 בין אשתאול לשער הגיא.
ג. המקטע המזרחי, אשר יעבור במנהרה מכיסלון ועד סכר בית זית ויכלול קו מים בקוטר של 100 צול, אינו כלול בתכנית זו אלא יוגש בהמשך כתכנית נפרדת.
לאורך הקו עצמו מתוכננים מתקנים כמו: בריכות מים, תחנות שאיבה ותחמ"ש הדרושים להפעלת המערכת. בנוסף כוללת המערכת גם מערכת מים מקומית המכונה "הפרדת אזורי לחץ בהר" בתוואי שבין אבו גוש, הר אדר ומבשרת ציון.
העקרונות התכנוניים שהנחו את הכנת התכנית היו:
א. שילוב תשתיות, הצמדות לקווי תשתית ודרכים, במטרה ליעל את השימוש בקרקע.
ב. בחינת היבטי ביצוע כבר בשלב התכנון הסטטוטורי. לעניין זה נבחנו בהליך התכנוני מיקומים של שטחי התארגנות, התווית דרכי גישה לצורך ביצוע העבודות ודרכי גישה קבועות למתקנים, פתרונות לעודפי עפר וכד'.
ג. פגיעה מינימאלית בנוף הפתוח. התכנית כוללת נספח נופי מפורט שיהווה חלק מהיתר הבניה ויכלול את אופן השיקום הנופי וסימון של מירב האלמנטים הסמוכים לקו עליהם יש לשמור בעת ביצוע העבודות.