העלייה החדה בשיעור של 61% בהוצאות התעשייה על דלקים ברבע הראשון של השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, תחייב התייקרות של אלפי מוצרי תעשייה בשיעור ממוצע של כ-10%. כך טוען משה כהן, יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל יהודה רשתות פלדה.

יצויין, כי ההוצאות על דלקים במפעלי התעשייה ברבע הראשון של השנה הסתכמו בכ-1.84 מיליארד שקל.

לדבריו, מדובר בהתייקרות מוצרי תעשייה בתחומי הכימיה, המתכת, הפלסטיק, הנייר והמזון בהם תזקיקי הנפט וכן החשמל משמשים בעיקר כתשומת אנרגיה משמעותית, וכן בהתייקרות מוצרי תעשייה בתחומי הפלסטיקה (על ענפיה השונים), הצבעים, הדבקים, התרופות ועוד, בהם משמש הנפט כבסיס לחומרי גלם.

כהן ציין, שעליית מחירי הנפט הובילה לזינוק חד במחירי הדלקים - מתחילת השנה התייקר הגפ"מ בכ-48%, הסולר להסקה התייקר בכ-40%, המזוט התייקר בכ-61% ומחיר ומחיר הנפטא המשמשת כחומר גלם בתעשיות הפטרוכימיה התייקרה ב-37%.

להערכתו, התייקרות זו גרמה למפעלי התעשייה לשלם ברבעון הראשון תוספת של כ-700 מיליון שקל בשנה על הוצאות הדלקים, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

לדבריו, אומנם עליית מחירי הדלקים מורגשת בכל העולם, אך הפגיעה בכושר התחרות של התעשייה הישראלית הינה קשה במיוחד, זאת על רקע העובדה שבישראל, בניגוד למדינות אחרות, הגז הטבעי טרם נכנס לשימוש משמעותי.

הוא מדגיש כי הגז הטבעי זול באופן משמעותי בהשוואה לדלקים אחרים ומחיריו עלו בשיעורים מתונים יחסית בהשוואה לעליית מחירי תזקיקי הנפט. עוד אמר כי עליית מחירי הדלקים משפיעה גם על תעריפי החשמל.

יצויין, כי בשנת 2007 שלמה התעשייה כ-5.8 מיליארד שקל על דלקים - עלייה של כ-63% לעומת ההוצאות בשנת 2006.

" משק הגז הטבעי סובל מעיכובים מתמשכים בהתפתחותו בכל המקטעים, כמו למשל: בעיות תכנוניות במערכת ההולכה, דחיות במכרזים לאזורי חלוקת הגז, אי מיצוי המו"מ עם ספקי גז נוספים ועוד", אומר כהן.

יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים קורא לממשלה לפעול לזירוז הגעת הגז הטבעי לאזורי תעשייה רבים ככל האפשר, דבר שיסייע להפחתת עלויות האנרגיה ולשיפור כושר התחרות של המפעלים מול יצרנים במדינות אחרות.

כן קורא יו"ר ועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים לממשלה להימנע מביצוע צעדים שיעלו את מחירי הדלקים מעבר לעלייה הנובעת משינוי מחירי הנפט, כך למשל: כמחצית מעליית מחיר הגפ"מ בחודשים האחרונים נובעת כתוצאה מהחלטת הממשלה להסיר את הפיקוח על מחיר הגפ"מ באוקטובר 2007. בנוסף, קרא כהן למשרד האוצר לחזור בו מכוונתו לייקר באופן משמעותי את מס הבלו המוטל על המזוט.