
בימים בהם מצטייר בעולם כי פתרון 'שתי מדינות לשני עמים' הוא חזות הכול בזירה הדיפלומטית והמדינית שוחחנו עם הוגה 'היוזמה הישראלית', השר לשעבר הרב בני אלון, ומדבריו עולה כי יוזמתו לא די בכך שלא גוועה, אלא יש מקברניטי המדינה הרואים בה תכנית מדינית שיש לקדם ולפעול לאורה או לפחות למצוא בה בסיס לפתרון דומה.
הרב אלון מדגיש בדבריו כי 'היוזמה הישראלית' מנסה ליזום ולא להשאיר ואקום שמותיר את ישראל להתגונן מול יוזמה ערבית, סעודית או אחרת. "צריך להכין שיעורי בית", הוא אומר וקובע כי בעתיד יהיה ראש הממשלה אשר יהיה לא יהיה בפניו מנוס והוא יצטרך לדון במה שיונח על שולחנו. הוא לא יוכל לומר כל הזמן לא למדינה פלשתינית, אלא יצטרך להציג חלופה, סבור אלון.
לטעמו של הרב אלון העלאתה של היוזמה הישראלית כמו גם חלופות אחרות למתווה שתי המדינות לשני עמים הכרחית דווקא בתקופה זו בעיקר לנוכח כישלונן של יוזמות מדיניות אחרות כפי שהוכח בהתנתקות מרצועת עזה.
בדבריו הזכיר הרב אלון את עיקרי היוזמה: הרש"פ אינה פרטנר שכן היא שואפת במהותה להחליף את מדינת ישראל. הפרטנר הוא ירדן והגישה היא פתרון אזורי ולא מקומי. פתרון זה חייב להיות מלווה בסיוען של מדינות נוספות. מהלך הכרחי הוא חיסול מחנות הפליטים והסרת מעמד הפליטות הנמשך זה שישים שנה וחיסול סוכנות אונר"א המנציחה, לדבריו, את הסכסוך. "צריכה להיות התייחסות שלנו לתופעת הפליטים ולא לחכות שידרשו זאת מאיתנו". פרט אחרון ומרכזי בתכניתו של אלון הוא חיסול מצב הכיבוש. לדבריו יש להחיל את החוק הישראלי על כלל ההתיישבות היהודית ובמקביל להחיל את החוק הירדני או חוק אחר על ערביי יהודה ושומרון. "הם יוכלו לגור כאן ולהיות אזרחי ירדן", הוא אומר ומוסיף כי פתרון זה יוכל לפעול בעתיד גם כלפי ערביי ישראל שלא יחפצו להזדהות עם מדינת ישראל ולקבל את ריבונותה.
באשר לריבונות ביהודה ושומרון אומר אלון כי המציאות הנוכחית אינה אלא אנרכיה שכן בעוד מאחזים מוגדרים כלא חוקיים האמת היא שההתיישבות כולה לכאורה אינה חוקית שכן מעולם לא החילו את החוק הישראלי על יהודה שומרון כפי שהחילו אותו על ירושלים. "המציאות הנוכחית מייצרת תחושת אנרכיה", הוא אומר וקורא להחלת החוק הישראלי על שטחי יו"ש ומציין כי בעבר עלה בידו להחתים למעלה משישים חברי כנסת והצעת החוק שלו עברה בקריאה ראשונה ושנייה אך "בתרגילים שונים הצליחו להקפיא לי את המהלך".
באשר לריאליות שבתכניתו אומר אלון כי "אנחנו חייבים ליזום ולדרוש שאמריקה ואירופה יתנו לנו זמן לקידום המהלך וגיבוי". הוא מספר כי גם שלוחיו של מלך ירדן בעבר טענו בפניו ובפני אישים נוספים כי קשה לסמוך על היציבות הישראלית וכי עברה של ישראל מול צד"ל ומול שאר המסייעים לה אינו מוכיח שניתן לבטוח עליה, אך אם תציג ישראל חזות אחרת, רצינית ויציבה יותר יש על מה לדבר מבחינתם של הירדנים.
אלון מציין כי בעבר שיגר המלך הירדני את ראש ממשלתו הקודם להיפגש עם האמריקאים והישראלים לבחון אפשרויות מעין אלה. כמו כן הוא מספר על מפגש עם הנסיך חסן שקיבל כסבירה את האופציה הירדנית וראה בה בסיס להידברות.
אלון מציין שחסן לא נכח בפגישה לבדו והוא מייצג תפיסה מדינית מוצקה בירדן.
ובאשר לימינו אלה אומר אלון כי "האופציה הזו עדיין עומדת. אנחנו תקועים במעבר ביניים עם חוסר תכנית מגובשת ישראלית". זו לדבריו הסיבה שבארצות הברית שלטת אך ורק הגישה הטוענת כי רק פתרון שתי המדינות הוא הריאלי. כדי לקעקע תפיסה זו על ישראל להציג בגלוי את החלופות ולקדמן. "אם ישראל תעמוד ותציג את הסכנה שהתגלתה בהתנתקות ובמקביל תוכיח יצירתיות אמריקה תשתף פעולה אמריקה תתמוך".
משיחותיו הרבות עם השר יעלון ברור לאלון שהשר קרוב בעמדותיו לדברים ומבין אותם. הרב אלון מציין כי גם נתניהו אינו שולל את הגישה שהובעה ב'יוזמה הישראלית' ואף מצא לנכון לקרוא מהיוזמה מעל בימת הכנסת.
להערכתו של אלון לא בהקראה זו הסתיימה הזדהותו של נתניהו עם המהלך ובשיחותיו באזור הוא בוחן בין השאר גם את האפשרות הזו. אלון ממליץ להקשיב לדברי נתניהו על שלום אזורי ושלום כלכלי, שבתוכם מסתתר חזון דומה לחזון היוזמה שלו. "לא יתכן להתמקד בסכסוך המקומי מבלי לבחון את ההיקף הכולל שלו. זה ההגיוני ביותר והטוב ביותר לישראל. לא יתכן שבגלל סברות של שקר נאבד חבלי ארץ.
מחוץ לכנסת ממשיך הרב אלון לקדם את היזמה על אש קטנה מול חברי פרלמנט בארה"ב ובמקומות אחרים בעולם. זאת לדבריו כדי לנצל את הקשרים שיצר בכהונותיו האחרונות, כדי לא לאבד זמן עד שאחרים יצרו את הקשרים הללו.