גדוד "נצח יהודה" (שזכה בעבר לכינוי 'הנח"ל החרדי') של חטיבת כפיר עזב לפני שנתיים את גזרת בקעת הירדן ותפס את אחת החטיבות המרחביות ביהודה שומרון.
הגדוד הוקם בצה"ל כמסגרת ייחודית המאפשרת לחייליה אורח חיים דתי כחלק בלתי נפרד מהפעילות הצבאית. הגדוד מרוחק ומנותק מנוכחות בנות, השירות בו כולל בין השאר הקפדה על זמני תפילות ושיעורי תורה, ואספקה קבועה של אוכל כשר למהדרין בהשגחת רבני העדה החרדית. מראש, הגדוד לא ביקש לגייס בחורי ישיבות אלא רק "נושרים" וכאלה שאמנם רשומים כתלמידי ישיבות אבל עזבו את המסגרת הלימודית ואבדה התקווה שיחזרו ללימודים פעילים בישיבה.
בפועל היום כ- 70% מהמתגייסים לנצח יהודה הם חרדים, וכשלושים אחוזים הם חובשי כיפות סרוגות - ובעיקר כאלה המוגדרים חרד"לים (חרדים לאומיים).
ביום ראשון השבוע פגשנו את מפקד גדוד נצח יהודה, סא"ל דרור שפיגל, במשרדו שבלב השומרון, זאת לציון עשור להקמת הגדוד. בראיון מיוחד לערוץ 7 הוא מספר על ההצלחה הרבה בעשור האחרון ועל ההתמודדות היומיומית של חייליו עם הרצון לקיים אורח חיים חרדי, כפי שהורגלו כל חייהם, לצד הפעילות המבצעית למיגור הטרור בגזרה.
שגרת יומם של החיילים נפתחת בתפילה בבית הכנסת בבסיס, מסדר בוקר, ארוחת בוקר ולאחר מכן עוברים החיילים לפעילות מבצעית הכוללת מארבים, פטרולים וסיורים בגזרה הרגישה. לאחר שנתיים של שירות זוכים הלוחמים לשנת לימודים במימון צה"לי.
בגדוד הייחודי כללים נוקשים שאינם מוכרים בשאר גדודי צה"ל - חייל שנתפס מחלל שבת בפרהסיא עובר לוועדת משמעת בראשה עומד המג"ד ולאחר מכן לטיפול ועדה מיוחדת מטעם משרד הביטחון, מכאן הדרך מהירה אל מחוץ לגדוד ולהשתלבות באחת מיחידות צה"ל האחרות.
בפני המג"ד שפיגל עומדות משימות מורכבות שכלל אינן מוכרות למפקדי גדודים אחרים. נתוני הגדוד מורים על כך שכ-50 אחוזים מחיילי הגדוד הם נזקקי ת"ש "צה"ל משקיע רבות בחיילים אלה כמעט פי שניים מכל גדוד אחר", הוא מספר.
בין בעיות תנאי השירות מוצאים את עצמו שפיגל וסגל הגדוד מול קשיים של חיילים שמוצאים את עצמם מחדשים קשר עם בית שבו לא ביקרו שנים לאחר נתק פיזי ורגשי ארוך. לכל אלה מצטרפות בעיות דת וצרכים מיוחדים, סוגיית הכשרות שמהווה נדבך חשוב במורכבותו של הגדוד. הוא מספר על עמותת רבנים הפועלת במקביל לסגל הגדוד, מלווה את החיילים ואת משפחותיהם, עובדת בשיתוף פעולה עם משרד הביטחון. "הם סובלים מהתנכלויות, הפגנות פשקווילים בעולם החרדי אבל הם מצילים נפשות", אומר שפיגל בהערכה.
בגדוד נצח יהודה 74 חיילים בודדים (כאלה שהוריהם בחו"ל או שבשל הגיוס ניתקה ממנו משפחתו קשר). למרות בעיות תנאי השירות הייחודיים לגדוד מורכב זה, המג"ד מציג נתונים מפתיעים. "הסד"כ (סדר כוחות) עולה וכמות החיילים הבודדים יורדת", הוא אומר בשביעות רצון בלתי מוסתרת. לטעמו מדובר בהוכחה נוספת לכך שהציבור החרדי מכיר יותר ויותר במסלול הגיוס.
המג"ד שפיגל מבהיר את תפיסת עולמו וקובע: "מי שתורתו אומנותו שילמד תורה. אני חושב שכל אחד צריך לתרום לחברה או ע"פ חוק תורתו אומנותו שישב ללמוד. מי שלא לומד שיבוא אלינו", הוא אומר.

בדבריו שפיגל מתייחס גם לסוגיית הסרבנות. שפיגל סבור שחייליו יבצעו כל פקודה שצה"ל יתן להם, אך מציין כי עד היום לא ניתנה להם כל פקודה לפנות יהודים. שפיגל סבור שמרימי השלטים גרמו נזק גדול לחובשי הכיפות, "זה היה מעשה לא חכם בלשון המעטה", הוא אומר. לדבריו "חיילים צריכים לבצע כל משימה שניתנת להם".
לשאלתנו הוא גם מתייחס גם לדיווח שנחשף לראשונה בערוץ 7 ולפיו במהלך אירוע לציון עשר שנים לגדוד נדרשו חיילים לחשוף את חולצתם הפנימית כדי לוודא שלא מסתתרת עליהן כתובת מחאה. שפיגל קובע שהדיווח "גרם נזק גדול לנו ולחטיבה כולה".
הוא דוחה את הפרסומים וקובע שאיש לא התבקש להרים חולצה, לדבריו "מדובר בחייל בעייתי שהפיץ את הסיפור לכלי התקשורת. הוא אגב אותו בחור ששיגר איום לקהילה ההומולסבית בתל אביב, מסר שהועבר בעיצומה של השבת".

ומה באשר לזירה המבצעית? שפיגל מציג קבלות מכובדות "יש לגדוד הצלחות רבות. חיילי הגדוד החרדי לכדו את המחבל שביצע את רצח נהג המונית מיבנה, הם הורידו את כמות ידויי האבנים בגזרה שלהם, דבר שההביא לבטחון האזרחים והתושבים למשל בחרמש ובמבוא דותן".
כאן המקום להזכיר כי במהלך פעילות זו בגזרה הקודמת של הגדוד, גזרת בקעת הירדן, נפל סמ"ר רועי פרג'ון ז"ל, לוחם מלוחמי הגדוד שמפקדיו צפו ממנו לגדולות. פרג'ון פיקד על חיילי מחסום בקעות כשבמהלך בדיקה שגרתית של מונית ערבית שהגיעה מכיוון שכם נורה למוות בידי מחבל מנוסעי המונית.
ובחזרה לגדוד. סא"ל שפיגל מספר על פעילות הסברה ענפה המביאה עוד ועוד לוחמים לשורותיו. אלה מגיעים בדרך הבטוחה של חבר מביא חבר. כעת הפך הגדוד לגדול בצה"ל, והוא מועמד לפרס הרמטכ"ל. בראש השנה קיבל הגדוד את פרס הפעילות המבצעית ביו"ש, מזכיר שפיגל.