
וועדת העלייה והקליטה קראה היום (שלישי) לשר המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה לפעול מיידית להסגרתו לישראל מגרמניה של אחרון בבכירי הפושעים הנאציים, שנחשף לפני חודשים אחדים.
יו"ר הועדה, ח"כ דני דנון (הליכוד) אמר לפני הדיון, כי "זוהי חובה מוסרית, יהודית ואנושית לפעול למיצוי הדין עם פושע כה-מתועב, ומשפט שכזה ישמש גם מסר לשאר צוררי העם היהודי ומדינת ישראל. חלון ההזדמנויות של עשיית הצדק הולך ונסגר".
ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס) הדגיש בדיון כי "מדובר בדברים קשים שהדור הצעיר בארץ לא שומע כל יום – בזכות עבודה אמיצה ופיקחות של החוקר היהודי-אמריקאי מרק גולד".
עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, המלווה את החוקר גולד, אמרה כי הפושע הנאצי מופיע בשמו בגלוי, כותב ספרים, נואם ומרצה. לדבריה, עד היום לא היה ידוע במחקר השואה על הצווים הראשונים לצבא הגרמני לרצוח יהודים בביצות ברית המועצות. היא ציינה כי "מדובר בחודש יולי 1941, חודש בלבד אחרי פלישת גרמניה לבריה"מ, והימלר עוד לא ידע אז איך לבצע השמדה המונית. פרנק הוא זה שהוציא את הפקודות לרצח המוני, קיבל דיווח איך המשימה התבצעה, ושלח פקודות לשיפור הביצוע וליעילותו. ברנרד פרנק היה איש ביצוע בפועל, ראש מטה. אמנם הוא לא ירה כדור אחד אך במחי-קולמוס הוא השמיד כפרים יהודיים שלמים".
ח"כ זאב ביילסקי (קדימה) שיזם את הדיון אמר כי הוא איננו זוכר אירוע דומה בכנסת. ביילסקי שיבח את ארגון "שורת הדין", המלווה משפטית את בקשת ההסגר של הפושע הנאצי, וציין כי "27 מקרוביו של מרק גולד נרצחו בשואה, ובלי ניסיון קודם הוא הביא לחשיפת הפושע הנאצי שעד היום מצדיק את השמדת אחינו. צריך לתבוע להתחיל מיד בהליכי ההסגרה, כי אסור לעבור לסדר היום על פשעים שנעשו נגד בני עמנו".
מרק גולד עצמו סיפר כי "פגשתי את פרנק לראשונה בשנת 2007 ודאגתו הראשונית הייתה אם אני יהודי. כשהגבתי בשלילה - החלה מערכת היחסים העמוקה שלנו וצילמתי אותו ימים שלמים מספר על מעשיו במלחמה. רק ימים ספורים לפני שנפגשנו זיהיתי את חתימתו - כזו שחתומה גם על פקודות הרצח הראשונות של יהודי אירופה. מדובר בתקופה לפני אייכמן, לפני ועידת ואנזה, לפני הקמת אושוויץ וטרבלינקה ופרנק הוא הראשון שפוקד לרצוח יהודים. אין מי שקדם לו, והוא אינו יכול לומר שהיה 'רק בורג במערכת שרק מילא פקודות'". גולד הוסיף כי הפושע פרנק הצהיר בפני המצלמה שוב ושוב שזו חתימתו על פקודות הרצח.
ח"כ מרינה סולודקין (קדימה) הוסיפה כי בימים אלו הקמנו שדולה בכנסת, יחד עם ח"כ מיכאל בן-ארי מהאיחוד הלאומי, למען חסידי אומות העולם, וכדי להכניס את סיפורם למערכת החינוך הישראלית.
ניצולת השואה מרים גרייבר, סיפרה כי קיבלה מצעירים תגובות כמו "הוא כבר זקן", "תעזבו אותו בשקט", "הוא כבר בן 97", ולכן צריך להביאו מיד לארץ ולהבהיר מה הוא עשה במלחמה וכיצד הוא רצח גם זקנים וקשישים.
ח"כ מיכאלי קרא למשרד החינוך לעשות שימוש בעדויות שנחשפו כבר ביום השואה הקרוב, ובתגובה הבטיח מיכאל ירון מפקח מרכז הוראת היסטוריה במשרד כי אחרי שהיועץ המשפטי יחל לטפל בבקשת ההסגרה יאשרו השר והמנכ"ל תרגום והפצה של העדויות.
מיכאלי מתח ביקורת על נציגי משרד המשפטים, שבחרו שלא להשתתף בדיון, למרות שהוזמנו אליו. "אמנם קשה לקבל החלטות משפטיות ביום, אבל הם צריכים היו להפגין רצינות. נבדוק עם היועץ המשפטי של הכנסת איזה צעד נוכל לעשות כדי לקדם את ההסגרה", הבטיח.