
שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין זכה לתשבחות לא מעטות על אמירתו הנחרצת שיצביע בעד חוק ההסדרה גם אם הדבר יעלה לו במחיר הכיסא ונתניהו יפטר אותו. גם בבוקר ההצבעה עוד צוטט כמי שמבקר את שאר שרי הליכוד שאינם נוהגים כמותו. אז מה קרה שברגע האחרון בחר להיעדר ממליאת הכנסת ולא להצביע. בראיון לעיתון 'בשבע' הוא מסביר:
מה הביא אותך לשינוי של הרגע האחרון ולהחלטה שלא להופיע להצבעה על חוק ההסדרה למרות כל מה שנאמר קודם לכן?
"קודם אסביר מה הביא אותי לאמירה הקודמת שלי, זו שנאמרה לפני שבוע, שאצביע בעד החוק גם אם ראש הממשלה לא ייתן חופש הצבעה. היו אז חישובים שקיים סיכוי, גם אם קלוש, שאם יתייצבו השרים וסגני השרים ויתמכו החוק יעבור. קיוויתי שאמירה שלי אולי תצליח לייצר סחף ופתח לשרים האחרים שיראו שאפשר גם להצביע על פי המצפון, אבל זה לא קרה. בימים האחרונים היה ברור שהחוק נופל והשאלה שנותרה היא רק שאלת ההפרש, אם עשרים, שלושים או ארבעים. חשבתי מה יעלה בגורל השכונה וההתיישבות בכלל, תיארתי בפני ראש הממשלה את המצב בשטח, ומסתבר שלצערי הוא לא שומע הרבה ממה שקורה בשטח".
כמו מה?
"הצגתי בפניו את הדברים כפי שהם. תיארתי את הכעס, את הזעם ואת התסכול של התושבים, את המציאות שבה כל תכנית נתקעת במינהל האזרחי או בפרקליטות, והתרשמתי שגם ראש הממשלה מבין שאי אפשר להמשיך עסקים כרגיל. העליתי בפניו עניינים כמו הצורך להוכיח שאנחנו לא רק הורסים אלא גם בונים ואת הצורך לראות איך אנחנו משנים את המדיניות בשטח".
והמדיניות באמת הולכת להשתנות?
"אני לא רוצה להשלות אף אחד. ברור שהדרך עוד ארוכה אבל יש כאן פתח. יהיו מכרזי בנייה בכמה מקומות. גם בית אל עצמה תחוזק בתוספת של 330 יחידות דיור. גם בנושא הזה אני לא רוצה להשלות איש. לא מחר נראה את הבולדוזרים עולים לשטח. יש כאן עבודה של לפחות כמה חודשים בנושאי המצב הסטטוטורי, אבל כבר ישנם האישורים המשפטיים לכך. בנוסף ראש הממשלה החליט על הקמת ועדת השרים לענייני התיישבות, וגם כאן אני לא רוצה להטעות - לא מדובר בכך שסמכויות שר הביטחון יופקעו, אבל יהיה בהחלט שינוי משמעותי בין המצב כיום שבו שר הביטחון הוא כל יכול, מחליט בלעדי ויחידי ואין לאיש אפשרות להתקרב, לבין המצב שבו תקום ועדת שרים בראשות ראש הממשלה ושהחברים בה ייצגו את כלל מרכיבי הקואליציה".
באיזשהו מקום לקחה חלק בהחלטת ההיעדרות שלך גם המחשבה שחבל שתוחלף במישהו מ'קדימה', על כל המשתמע מכך?
"אמירה כזו נשמעת כבר קצת כמו תסביך גדלות... אמנם בימים ובשעות האחרונות שלפני ההצבעה קיבלתי גם מסרים כאלה. אמנם בכמות פחותה מהמסרים שחיזקו אותי ורצו שאלך עד הסוף, אבל היו גם כאלה שאמרו שכדאי לשקול שנית ולא רוצים לאבד את היחיד שנאבק למען ההתיישבות ולהחליף אותו במישהו מ'קדימה'. לא אתחזה כמי שאמירות כאלה בכלל לא מעניינות אותו. אני מעריך שבעבודה מאומצת נוכל להוביל לשינויים הללו שהזכרתי, והכוח לעשות זאת גדול הרבה יותר מתוך הרשות המבצעת ולא מחוצה לה. ואחרי כל זאת אני חייב להוסיף ולהדגיש שאם הייתי יודע שיש בכוחה של ההצבעה שלי לשנות את התמונה ולא מדובר בפערים שכאלה הייתי נוהג אחרת למרות המחיר האישי. מאחר ומה שנותר זה רק משחק של מספרים והפרשים החלטתי לתת אמון בניסיון של ראש הממשלה לבצע שינוי".
בבוקר ההצבעה צוטטת כמי שאומר שנבגדת על ידי השרים.
"הציטוט הזה אמנם לא הגיע ממני, אבל בכל זאת אוכל להתייחס אליו ולומר שהוא בהחלט משקף את התחושה שלי. כשאתה מסתער קדימה וחושב שנמצאת איתך חבורה של אנשים טובים, לא בוגדים שרוצים לירות לך בגב, אלא בעלי דעות קרובות לשלך, אנשים שהגיעו וביקרו בשכונת האולפנה, הבטיחו והצהירו ופתאום אף אחד לא מוכן לשקול הצבעה כזו, זו בהחלט תחושה מאכזבת".
תחושה שיצאת קצת פראייר?
"לא תחושה של פראייר כי המאבק שלי לא נועד לגרוף קולות, אלא מתוך אידיאולוגיה. אני הרי תושב יהודה ושומרון מאז שהגעתי לארץ".
להערכתך מרכז הליכוד יעניש את השרים על ההצבעה הזו?
"באופן אישי אני משוכנע שאלקטוראלית הפסדתי כי ברור ששיחה עם ראשי מועצות, עיתונאים או כאלה שמבינים במתרחש בכנסת תהיה תמיד שונה מהתחושה של מתפקדים, בהם גם רבים מתושבי יהודה ושומרון, שחושבים שהנה גם אדלשטיין מתקפל ורוצה רק את הכיסא. בכל זאת אני סמוך ובטוח שאם הדברים יתבהרו והצעדים שדובר עליהם יתבצעו גם הם יבינו את המציאות שבה התקבלה ההחלטה".
את סירובו העיקש של ראש הממשלה לתת לכם חופש הצבעה מצפוני אתה מבין?
"ראש הממשלה רוצה להפגין שליטה ולא אבדן שליטה, ואת זה הוא יכול לעשות כשהוא לא מאפשר קיומו של מרד, מה גם שהוא מביא במקביל לשינויים מרחיקי לכת בשטח".
אז לאן הולכים כעת? להרס המבנים, או אולי לאיטום?
"אני לא רוצה להרחיב בנושא הזה כדי שלא לייצר לחצים, אבל במסגרת השיחות עם ראש הממשלה הנושא עלה לא פעם וכולנו, לרבות ראש הממשלה, מבינים שחלק מהעניין הוא שלא להגיע לתמונות קשות כדוגמת מה שראינו בעמונה".
ובהכירך את התושבים, את תומכי ההתיישבות, נגיע או לא נגיע לתמונות שכאלה?
"זה מה שאמרתי לראש הממשלה, שסתם להגיד שיהיה בסדר זה לא מספיק. אנחנו צריכים להראות שבעקבות הזזת השכונה אנחנו לא נותנים לאופנהיימרים לקבוע מדיניות. שינוי של המדיניות יביא את התושבים להבין שהייתה כאן מציאות שנכפתה עלינו, כפי שאמר ראש הממשלה 'זה נכפה עלינו'. איש לא ימחא כפיים ויהיה קשה להסתכל לתושבי שכונת האולפנה בעיניים, אבל בכל זאת תוכל להיות הבנה".
במסגרת המחאה והניסיונות למנוע את הפלת החוק היו לא מעט מתקפות, גם אישיות, על ראש הממשלה, על שרים כמו בגין ויעלון. מתקפות כאלה פוגעות ביכולת העבודה המשותפת בעתיד, או שאולי תומכי ההתיישבות "איבדו אותם"?
"יש מתקפה ויש מתקפה. יש לחצים לגיטימיים במסגרת המאמצים לשינוי הצבעה, ולגיטימי בעיניי אפילו איום פוליטי מרומז שלא נתמוך במי שלא יצביע בצורה כזו או אחרת, אבל את כמה מהביטויים לא אהבתי. לא מקובלת עלי אמירה כלפי ראש הממשלה, השר בגין או השר יעלון שהם מחריבי ההתיישבות, גם אם אני לא תמיד מסכים איתם".
נפערה תהום מסוימת בין המתיישבים לשרים?
"אני מקווה שלא. האהבה שלהם להתיישבות ולארץ ישראל לא תלויה בשלט כזה או אחר או באמירה כזו או אחרת".