
כיצד נצליח להוזיל את העלויות הכרוכות עם השיבה ללימודים? הנה כמה עצות מועילות שיעזרו לנו להכין את הכיס לשנת הלימודים הבאה:
1. רשימה: הכינו רשימה ברורה של פריטי חובה לילד לקראת שנת הלימודים. בדקו מה הילד צריך מתוך רשימת ספרי הלימוד והציוד שקבלתם מבית הספר.2. ספירת מלאי: בדקו מה נשאר משנה שעברה, כגון: ביגוד, תיקים, מחברות, עטים, קלסרים וכדומה. לא חייבים לקנות הכול בכל פעם מחדש.
3. ספרי לימוד: בשנה שעברה משרד החינוך המליץ לבתי הספר להיכנס לפרויקט השאלת ספרים. השנה, שר החינוך, שי פירון, החליט כי פרויקט השאלת ספרי לימוד יתרחב ויפעל ב- 1800 בתי ספר ברחבי הארץ. הפרויקט חוסך זמן וכסף, מחנך לשמירה על רכוש ויותר חיבור חברתי קהילתי וכמובן ידידותי לסביבה. התנאי לכניסת ביה"ס לפרויקט הנו הסכמה של 60% מההורים של ביה"ס. התשלום עבור "סל ספרים מלא" בביה"ס היסודיים ובחט"ב הוא עד 280 ₪ ובתיכונים עד 320 ₪. התשלום כולל גם רכישת חוברות עבודה. באתר משרד החינוך ישנה רשימה של כל ביה"ס השותפים לפרויקט זה וניתן באתר להצטרף לפרויקט.
במידה וביה"ס של ילדכם לא שותף לפרויקט השאלת ספרים - כדאי מאוד לבדוק ספרים משנות לימודים קודמות שיש בבית מאחים גדולים. לעיתים קרובות, ניתן למצוא את הספרים המתאימים לשנה הבאה. אפשר למכור את הספרים הישנים בחצי מחיר לבן של השכן/ חבר שגילו קטן בשנה מגיל ילדכם ויש גם חנויות ספרים המוכרות ספרי לימוד וקונות את הספרים יד שנייה מהלקוחות (העצה תלווה אתכם לאורך כל שנות הלימודים אם היא לא נכונה השנה – ודאי בהמשך תסייע). הדבר נכון גם להיפך: כדאי לבדוק אצל השכן/חבר שיש לו ילד הגדול בשנה מילדכם, איזה ספרים יש לו ומה מצבם? תוכלו להציע לו סכום הוגן לקניית ספרים מיד שנייה או ניתן לארגן שוק "קח-תן" בהם ימכרו התלמידים ספרי לימוד אחד לשני. (קנייה ומכירת ספרים שלא דרך חנות חוסכת עוד 20% מעלות הספרים).
4. לא הכול חייב להיות חדש: אמנם אנחנו מתרגשים עם ילדנו לקראת התחלה חדשה ועליית כיתה, אולם אין סיבה כל שנה לקנות תיק חדש, קלמר חדש, סט טושים, שדכן, דבק וכו' חינוכו של הילד לא ייפגע משימוש חוזר באותם מוצרים (ההפך, כאמור חינוך הילדים מתחיל בזה שהם יודעים שהציוד לבית הספר לא נקנה כל שנה אלא יש לשמור עליו).5. מותגי המוצרים: המותג של הפריטים מייקרות בעשרות אחוזים את המוצרים, העניין שהילד מגלה במותגים, תמונות הסלבס, והטרנד האופנתי האחרון נשכחים לאחר השבוע הראשון של הלימודים אבל ה"חוב" בעו"ש נשאר זמן רב.
6. כמו בסופר כך גם בחנויות הציוד ללימודים: בדיוק כמו בסופר כך החנויות הממותגות מלאות במבצעים ופיתויים, בעיקר לדמיון של הילדים וחולשתנו כהורים. לכן כמו שכבר ברור לכם שהכנת רשימה מדויקת לפני הקנייה בסופר חוסכת הרבה כסף, כך גם כאן – צאו עם רשימה מוכנה מראש שהכנתם בשיתוף עם ילדכם ואל תחרגו ממנה.
7. הקנייה כמשימה ולא כחוויה משפחתית: גם כאן בדומה לסופר, קנייה משותפת עם הילדים מייקרת בעשרות אחוזים את הקנייה. ממש לא חייבים להפוך את הקנייה לחוויה משפחתית משל יצאנו ללונה פארק. זו משימה פונקציונאלית של היצמדות לרשימה שהוכנה מראש עם כמה שפחות הסחי דעת.
8. חוגים: הפרסום והשיווק של החוגים גם כבר בפתח. אנו מקבלים הצעות מגוונות של חוגים והעשרות בכל מיני גוונים וצורות. בכדי להיערך לכך נכון, הגדירו מראש את התקציב לחוגים, וסכמו עם ילדיכם מה הם מעדיפים מבין שלל האפשרויות. זכרו: חוג אינו תחליף לזמן איכות של ההורים עם הילדים.
9. ביגוד: פרט לתלבושת ביה"ס, תחילת הלימודים אינה סיבה לחידוש המלתחה. אם יש מספיק בגדים כדי להתחיל את שנת הלימודים לא צריך להפוך את תחילת השנה לחגיגת קניות כללית. כדאי לזכור: החורף לא רחוק ובעוד פחות מחודש לאחר תחילת שנה"ל נצטרך גם להיערך לחגי תשרי.
10. זמן סבא/סבתא: באופן מסורתי ההורים אוהבים לעזור בחלק מהקניות לנכדיהם, קניות אלו עדיפות על מתנות אחרות. עניינו אותם באפשרות ושתפו אותם באם הם רוצים ויכולים כלכלית. לא נרצה להעמיס עליהם הוצאה שהם לא תכננו.