הוועד המנהל של אוניברסיטת חיפה החליט שלא להעניק תואר דוקטור לשם כבוד לפרופ' ישראל אומן בגלל דעותיו הפוליטיות, כך פורסם בעיתון "הארץ".
בישיבה שהתקיימה בשבוע שעבר כשעלה שמו כמועמד לתואר, הביע יו"ר הוועד המנהל, עמי אילון, לצד חברי וועד נוספים ומרצים, התנגדות להעניק לאומן את התואר. הנימוק הרשמי היה ש"עמדותיו אינן משקפות את ערכי האוניברסיטה".
בדיווח בעיתון צוטט מקור בוועד המנהל שהסביר כי חברי הוועד היו מוטרדים מהתבטאות שלו על ערבים. "כששאלו אותו על היכולת של יהודים וערבים לחיות ביחד, הוא השיב שסביב היישובים הערבים צריך לבנות גדרות. זה לא דבר שהאוניברסיטה צריכה להעריך או לתת לו דוקטור כבוד", אמר המקור. הכוונה לראיון שהעניק אומן לשלום ירושלמי ב"מעריב" ב–2010. אומן אמר בראיון כי "הדרך הכי הגיונית היא שתהיה כאן מדינה יהודית ומדינה ערבית. מדינה יהודית איפה שיושבים יהודים ומדינה ערבית איפה שיושבים ערבים". כשנשאל מה יעשה עם ירושלים, אמר: "היא מחוץ לתחום. ירושלים צריכה להישאר יהודית. כתוב כי 'לעירך ברחמים תשוב'". כשנשאל, מה באשר ליישובים המעורבים כמו רמלה, יפו ולוד אמר: "אפשר להעביר גדר, לא יודע. צריך ללמוד. זו עוד בעיה שיצרנו לעצמנו. אני מדבר בעיקר על גושים גדולים. המשולש, אום אל-פאחם. איפה שזה לא פרקטי לא עושים".
עדי ארבל, מהמכון לאסטרטגיה ציונית, שפרופ' אומן נמנה עם עמיתיו, מסר כי "אין ספק כי עבור חתן פרס נובל, פרופ' ישראל אומן, אין הדבר מעלה או מוריד, אך התופעה הפסולה מעלה תהיות לגבי אופן קבלת ההחלטות בתחום בעבר, בהווה ובעתיד. ברור לכל למי ההחלטה הנוכחית עושה פחות כבוד".
מאוניברסיטת חיפה נמסר: "תהליך הבחירה במועמדים לקבלת תואר דוקטור לשם כבוד הוא תהליך בעל כמה שלבים, שרק בסופו מתפרסמים שמות המקבלים והנימוקים. תהליך זה טרם הסתיים, וכל הדיונים במהלך הדרך הם פנימיים ואינם לפרסום".