
שמעתם פעם שדרן ופרשן מתווכחים על איזה מונח בעולם הכדורגל ולא היה לכם מושג וחצי מושג על מה הם מדברים? ניסיתם פעם להסביר לחבר מה זה לכל הרוחות חוק הנבדל ולא הצלחתם? בשביל זה אנחנו פה.
כתבנו במיוחד בשבילכם את מילון הכדורגל.
חמישה כרטיסים צהובים: שחקן שעשה עבירה במגרש/נגע בכדור בידו/התנהג בצורה לא נאותה כלפי הקהל השופט או שחקני היריבה, מקבל כרטיס צהוב שמשמעותו כרטיס אזהרה. אם השחקן יקבל במהלך המשחק עוד כרטיס צהוב, כרטיס זה יומר לכרטיס אדום והשחקן יורחק משארית הזמן הנותר באותו המשחק וגם במשחק שלאחריו.
אם שחקן קבל חמישה כרטיסים צהובים במצטבר, הוא לא יורחק במשחק הקרוב אלא בזה שלאחריו. לדוגמא: שחקן שצבר חמישה כרטיסים צהובים במחזור השמיני, יוכל אמנם לשחק במחזור התשיעי אך יהיה מורחק מהמחזור העשירי.
כללים לגבי בעיטת פנדל: אל תתבלבלו, הבעיטה היחידה שנקראת בעיטת עונשין זאת היא בעיטת הפנדל, כל שאר ההגדרות פשוט לא נכונות. אם שדרן אומר "בעיטת עונשין מעשרים מטרים" - הוא טועה ובגדול! למעט בועט הפנדל בעצמו, אסור לאף שחקן להיות ברחבת ה-16 בזמן הבעיטה. שחקן שיכנס לרחבה בזמן הבעיטה, יורה השופט על בעיטה חוזרת. מקומם של שאר השחקנים בעת בעיטת הפנדל, הוא סביב הקשת העגולה שיוצאת מרחבת ה-16, שלשם כך היא נועדה. לשעור אסור לצאת משערו אך מותר לו לנוע על קו השער. לשחקן שביצע את בעיטת העונשין אסור לגעת בו שוב לפני ששחקן אחר נגע בו.
משחק בית/חוץ: כל קבוצה מגדירה בתחילת העונה את האצטדיון שייקרא "אצטדיונה הביתי", גם אם האצטדיון נמצא מחוץ לעיר שלה עקב שיפוצים או בגלל שהיא מעדיפה לשחק באצטדיון גדול יותר (השנה רעננה מארחת את משחקיה באצטדיון בנתניה). הקבוצות משחקות בשיטת בית וחוץ כאשר שבוע אחד משחקת הקבוצה "בבית"- באצטדיון הביתי המקומי, ושבוע אחד תשחק ב"חוץ" – באצטדיון היריבה. ב"משחק הבית" עולה הקבוצה הביתית לשחק עם המדים הרשמיים שלה, והיא נהנית בדרך כלל מקהל רב יותר, שכן האצטדיון קרוב אליו יותר. כמו כן יש לקבוצה הביתית יתרון על פני האורחים, בכך שהם מכירים את האצטדיון ורגילים לשחק בו. דבר זה בא לידי ביטוי בעיקר בקבוצות הקטנות שהאצטדיון הקטן שלהם מקשה על היריבות לפתח את המשחק הרגיל שלהם.
דוגמאות לאצטדיון קטן הוא אצטדיון "הקופסא" בנתניה, מי ששימש עשרות שנים כביתה של הקבוצה מעיר היהלומים והשנה הוחלף באצטדיון החדש בנתניה, שאינו קטן בכלל. גם אצטדיונה הביתי של בני יהודה לשעבר - בשכונת התקווה, דוגמא טובה לדבר. אצטדיון הי"א של אשדוד הוא האצטדיון הקטן האחרון שמשחקים בו אפילו כיום.
שער חוץ: במסגרת ליגת האלופות ובמשחקים בינלאומיים אחרים, הונהגה שיטת שער חוץ שמטרתה היא לעודד את הקבוצות להבקיע שערים ולא להסתגר בשערם ולשחק על תוצאת תיקו. הכלל אומר כי במקרה של תוצאת תיקו בין שתי קבוצות במשחק גורלי וקובע, הקבוצה שהבקיעה יותר שערי חוץ היא זאת שתנצח בהתמודדות.
לדוגמא: אם ברצלונה וארסנל נפרדות בתיקו 2-2 במשחק הבית של ברצלונה, ובמשחק הגומלין ששוחק באצטדיונה הביתי של ארסנל הייתה התוצאה 3-3, ברצלונה תהיה זאת שתנצח בהתמודדות, שכן היא כבשה יותר שערי חוץ.
כללים למגרש כדורגל תקני: המגרש חייב להיות מלבני, כשאורכו חייב להיות בין 90 ל-120 מטר, ורוחב המגרש חייב להיות בין 45 ל-60 מטר. אורך השער יהיה 7.2 מטר בגובה 2.44 והוא חייב להיות מקובע לקרקע ולא נייד.
דגל הקרן: דגל הקרן צריך להיות בגובה של מטר וחצי לפחות, והוא חייב להיות עם קפיץ כדי שבמידה ויתקעו בו שחקנים הם לא יפגעו. כל בעיטה בדגל הקרן או הוצאתו מהמקום מחייבת כרטיס צהוב. בנוסף, הקשת הקטנה שמסומנת בדגל הקרן מורה לשחקן את המרחק המקסימלי שבו הוא יכול להעמיד את הכדור לקראת בעיטת הקרן.
נבדל: המדד האמיתי להבנת משחק הכדורגל, והמונח הכי מורכב בכדורגל. אז מתי שחקן נמצא בעמדת נבדל?
כאשר השחקן נמצא קרוב יותר לשער היריבה מאשר הכדור עצמו, ובינו לבין קו שער היריב יש פחות משני שחקני קבוצה יריבה (שוער גם נחשב כשחקן על פי החוקה). השחקן אינו נמצא בנבדל אם הוא בחצי המגרש של קבוצתו. קביעת עבירת הנבדל נעשית כששחקן אשר נמצא בעמדת נבדל או השתתף במהלך המשחק, או הפריע לשחקן יריב, ובמילים אחרות: השפיע על מהלך המשחק והשיג יתרון מהימצאותו בנבדל.
מושגים נוספים הקשורים ל"נבדל":
נבדל פסיבי: אם השחקן היה בעמדת נבדל אך לא היה מעורב במשחק, לא תישרק עברה כנגדו.
מלכודת נבדל: טקטיקה הגנתית שמטרתה ללכוד את התקפת הקבוצה היריבה בעמדת נבדל. טקטיקה זו נעשית בצורה מתוחכמת ובעיקר מתואמת להפליא. בשימוש בשיטה הזו טמונה סכנה רבה, שכן אם ההגנה לא מתואמת מספיק לעמוד בקו אחד, היא תגרום לשחקן ההתקפה של היריבה "לפרוץ" את מלכודת הנבדל ואז הדרך שלו לשער תהיה פתוחה לרווחה..
אז אם אתם רוצים להפגין ידע בפני החברים בזמן צפייה במשחק תלמדו את כל המושגים הנ"ל טוב טוב. ומי יודע אולי יום אחד עוד תהיו פרשני כדורגל, רק תבטיחו לנו שתזכרו איפה קראתם את זה בפעם הראשונה..