
'שחור, כחול-לבן – מסע אל תוך החברה החרדית בישראל', חיים זיכרמן
ידיעות ספרים, 360 עמ'
מחקר שנערך לפני כמה שנים בשביל הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו, מצא כי ברוב מוחלט של המקרים שבהם הוזכרו חרדים בחדשות ערוץ 2, היה האזכור שלילי. לדעת עורכת המחקר, ד"ר פנינה שוקרון נגר, התקשורת מייצגת תפיסה שהחרדים מאיימים על החברה הישראלית.
עם נתון הפתיחה הזה מבקש להתמודד הספר 'שחור, כחול-לבן'. זהו חיבור יחיד מסוגו, ומכאן חשיבותו, משום שהוא מעניק הצצה עשירה על העולם החרדי בישראל, על גווניו השונים, מאפייניו, השקפותיו והתמורות המתחוללות בו על פני שלושה דורות, מאז קום המדינה.
הספר מחולק לארבעה שערים. בראשון מתוארים הזרמים השונים המרכיבים את הפסיפס הזהותי החרדי: חסידים וליטאים, בני עדות המזרח וחוזרים בתשובה, נושרים וחרדים מודרניים. כולם זוכים להתייחסות הכוללת את המאפיינים הפנימיים והחיצוניים של הזרם החרדי תוך כדי תיאורים ואנקדוטות מדורות קודמים.
השער השני עוסק במאפיינים החרדיים. דרך מעגל השנה הייחודי, תוך שימת לב לזמנים הישיבתיים כעוגנים המחלקים את תקופות השנה. לאחר מכן בוחן הספר את מסלול החיים החרדי: החל ממוסדות החינוך לבנים ולבנות, דרך מנגנון השידוכים הייחודי, ועד לכולל או לשירות האזרחי. בפרקים הבאים יסקור הספר את הפוליטיקה החרדית, הכלכלה והתרבות, ויתעכב גם על הסוגיות האקטואליות השונות: היחס לאינטרנט, הטלטלה שעוברת ההנהגה החרדית, המחלוקות הפוליטיות ועוד.
השער השלישי מתמקד בהשקפה ("השקופה") החרדית. כך למשל, מהו מקור המחויבות ל"דעת תורה", מה הן התמורות שחווה הקהילה ביחס למעמדן של נשים, ומה מקור ההתנגדות העיקשת להכרה בזרמים הלא אורותודוכסיים. בסיום השער עוסק הספר ביחס למדינה ולמוסדותיה, לציונות, לצבא ולעולם המשפט. מומלץ לשים לב בחלק זה לפרק מעניין במיוחד העוסק בעמדות המדיניות, והמפתיעות לעתים, של הציבור החרדי.
השער הרביעי מציג את התמורות הבין-דוריות בחברה החרדית בישראל. התרסקותה של פא"י, עלייתה של ש"ס והתפצלותה של ההנהגה הליטאית בשנים האחרונות, כל אלו נבחנים על פני ציר הזמן, תוך הצצה אל עומק החברה החרדית בישראל.
ניכר כי הכותב, בוגר ישיבות חרדיות בעצמו, השתדל ללכת בין הטיפות ולהתאים את הספר למגוון רחב של קוראים - חרדים, דתיים וחילוניים כאחד, תוך ניסיון להימנע מביקורת חריפה מדי על הקהילה ומוסדותיה.
תוכן העניינים של הספר ברור ועשיר ומאפשר לקורא לגשת ישר לנושא שמעניין אותו, מבלי לדפדף ולקפוץ מעניין לעניין. זהו ספר מבוא המתאר בקצרה, לעתים בקצרה מדי, את מלוא הזוויות של החברה החרדית בת ימינו.