
חלמתם פעם לחזור אחורה בזמן? חלמתם לחזור לתקופת התנ"ך? עכשיו זה אפשרי. ביום חמישי חול המועד פסח, בתאריך כ' בניסן (9/4/2015), יתקיים לראשונה אירוע מרתון מיוחד במינו, כזה שיאפשר למשתתפים הרבים לחזור אחורה בזמן, או במילים אחרות - לשחזר את ההיסטוריה.
האירוע שנקרא מרתון התנ"ך, הינו בהובלת מטה בנימין ובשיתוף אתר שילה הקדומה, רשויות שכנות, משרד התיירות, משרד התרבות והספורט, כוחות הבטחון ועוד, והוא מהווה אירוע ספורט יוצא דופן הן מבחינה ספורטיבית ובעיקר מבחינה ערכתית, תרבותית והיסטורית.
מרתון התנ"ך למעשה, יהיה שיחזור מדוייק של המרתון הראשון בהיסטוריה כולה, הרבה לפני זו המפורסמת משנת 490 לפנה"ס, שעשה פידיפידיס מהעיר מרתון לאתונה. מרתון התנ"ך משחזר במדוייק את ריצת איש בנימין מאבן העזר ועד שילה לאחר שבי ארון הברית על ידי הפלישתים.
בתחילתו של ספר שמואל (שמואל א', פרק ד'), מסופר על ריצת איש בנימין החייל שנמלט מהמערכה באבן העזר בריצה אל עלי הכהן שישב בשילה, ושם מספר לו על מות שני בניו וגולת הכותרת - שבי ארון הברית בידי פלישתים.
ריצתו של איש בנימין מהמערכה אל עלי שישב בשילה, היא למעשה ריצת המרתון הראשונה בעולם כולו ובהיסטוריה כולה. אבן העזר מזוהה כיום עם ראש העין, והמרחק ממנה עד לשילה הקדומה הוא 42 ק"מ מדוייקים, אורך הריצה של מרתון מלא כפי שנקבע ב-1908 באולימפיאדת לונדון.
מרתון התנ"ך בחוה"מ פסח לא יהיה הראשון שמנסה לשחזר את ריצתו המפורסמת של איש בנימין. כבר בשנות השישים של המאה ה-20, ניסו לשחזר את מירוצו של איש בנימין אך ללא הצלחה יתירה.
84 ריצות מרתון התקיימו עד היום בישראל. החמישי שבהם התקיים ב-15.4.1968 תחת הגותו וביוזמתו של יוסף יקותיאלי ז"ל – יוזם המכבייה הראשונה.
מיד אחרי מלחמת ששת הימים, ראה יקותיאלי ז"ל נכונות לשחזר את ריצת המרתון של איש הבנימין. המירוץ אמנם התקיים גם בארבע השנים העוקבות, אך כשכבר נראה היה שהמירוץ הופך למסורת, הוא חדל מלהתקיים. סיבות רבות היו לסיומו של המירוץ: כמות נמוכה של משתתפים והעניין שהוא לא מצליח לעורר אצל הציבור, הפן הלוגיסטי שהיה מסובך, והעובדה שנדרשו אמצעי אבטחה רבים וגדולים עבור כמות קטנה של משתתפים. גם מעט הרצים המקצועיים החלו לחפש את המרתונים עם כמות משתתפים גדולה, מה שהביא את המירוץ הקטן לסיומו.
כאמור, מעט מאוד אנשים השתתפו במירוץ הישן בשנות השישים, אחד מאלה הוא ציון חצרוני שיחגוג השנה 70 שנות חיים. ברוב שנותיו היה ציון רץ והיה מבכירי רצי המרתון, אם לא הבכיר שבהם, בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת.
חצרוני השתתף בכל 5 ריצות המרתון שהתקיימו מאבן העזר לשילה, ואף ניצח ברביעי שהתקיים ב-1971 בתוצאה של 2:43:55 שעות. כמובן שבשנים האלו המודעות בארץ למרתונים כמעט ולא הייתה קיימת, ורק רצים מקצועיים השתתפו בריצות הללו.
חצרוני מספר כי בתקופה בה התקיימו ריצות המרתון מאבן העזר לשילה, הרצים היחידים בארץ שעשו זאת היו רצים מקצוענים, וכי הסיבה היחידה בגללה הם השתתפו במרתון הזה שנחשב למאתגר במיוחד בתקופה ההיא הייתה היותם ישראלים ויהודים שרצו במסלול ששחזר ריצה מתקופת התנ"ך. "זה לא כמו היום שמזניקים ריצות בשעות הבוקר המוקדמות. אז רצנו באמצע היום בשיא החום ואף אחד לא סיים על מיטת טיפולים. רצנו מתוך אהבה לריצה ולארץ ישראל. הנוף במהלך הריצה היה מרהיב מבחינתנו והנופים ההיסטוריים דיברו אלינו יותר מהכול".
חצרוני סיפר גם על הצד השני של המטבע "כל מה שהיה קשור בארגון היה חובבני מאוד. כמעט ולא חילקו מים. אשתי הייתה נוסעת לידי עם הרכב. הפעם הראשונה שהיא עצרה את הרכב ונתנה לי לשתות היה בקילומטר ה-28. המים שהיו ברכב נועדו לטיפולים ומקרי חירום ברכב. היה להם טעם של דלק. אני זוכר שאחר-כך המשכתי את הריצה עם תחושת בחילה נוראית, אבל הצלחתי לחצות את קו הגמר ורק לאחר מכן הוצאתי הכול החוצה".
במרתון התנ"ך החדש יתחרו המשתתפים בארבעה מקצים: מרתון מלא 42.2 ק"מ – מראש העין לשילה הקדומה, ממש כמו איש בנימין.
חצי מרתון 21 ק"מ – המקצה יוזנק מראש העין עד לאריאל, כאשר בנקודת הסיום באריאל יתאפשר לרצים לחזור לראש העין או לשילה הקדומה – אוטובוסים יצאו לשני הכיוונים.
בנוסף יתקיים גם מקצה 15 ק"מ שיוזנק מאוניברסיטת אריאל עד שילה הקדומה, וכן אפילו מקצה עממי של 5 ק"מ מסביב לשילה הקדומה.
אורח הכבוד של המרתון התנ"כי הראשון יהיה לא אחר מאשר ציון חצרוני, מי שזכה והשתתף בכל ריצות המרתון ששיחזרו את ריצתו של איש בנימין - רץ המרתון הראשון בעולם. מוזמנים לקחת חלק בשיחזור ההיסטוריה מלפני 3,000 שנה.