מערכת הבחירות הנוכחית, הוכיחה כי מפלגת "כולנו", בראשותו של משה כחלון, עתידה ליצור את המהפכה הבאה, אך נשאלת השאלה האם כחלון טוב למשקיעים, וכיצד עתידות הרפורמות להשפיע על האופן בו נשקיע את כספינו.
אחת הרפורמות שזכתה להתייחסות נרחבת, היא העלאת מס הרכישה (מס מקרקעין), במטרה לטפל במצוקת הדיור. לא בשונה מיאיר לפיד, גם כחלון מעמיד את האזרח במרכז ומייצר רפורמות אשר עתידות להקל על יוקר המחייה ואלו שיאפשרו לאזרח להגיע למצב בו הדיור הוא בר השגה.
נכון להיום, מס הרכישה עומד על 5%-10% באופן מדורג, התוכנית של כחלון כפי שנחשפה החודש, היא להעלות את מס הרכישה עבור דירות להשקעה. העלאת המס מסתמנת להיות גבוהה משמעותית ולנוע מ- 20% ועד 25% החל מהשקל הראשון, ומה זה אומר?
מאז יצאה לדרך מערכת הבחירות של השנה הנוכחית, חלה האטה דרמטית בשוק הנדל"ן וזאת במקביל לאפקט "מע"מ 0", אותו יצר שר האוצר היוצא יאיר לפיד. רוכשים פוטנציאלים העדיפו ועדיין מעדיפים, להקפיא רכישות פוטנציאליות במטרה ליהנות בעתיד מירידה משמעותית בעלות הנכסים.
אל מול הרוכשים הפוטנציאלים ניצבים המשקיעים, אשר בהחלט יכולים להקדים את הקונה מן השורה, אך יש לקחת בחשבון כי במידה ואכן תעבור הרפורמה בקריאה שלישית בכנסת, יאלצו המשקיעים לדרוש שכר דירה כפול ומכופל, כדי להצדיק את ההשקעה ולזכות בתשואה ראויה אל מול שיטת המיסוי החדשה. יש הטוענים כי משקיעים רבים נוהרים לרכוש דירות להשקעה עד נובמבר הקרוב, אז צפויה הרפורמה לצאת לדרך (או שלא). אם אכן תצא לדרך הרפורמה החדשה בתחום המיסוי, ההשקעות בדירות ובעיקר בדירות יוקרה, יתבצעו בתדירות נמוכה יותר וזאת בשל הכדאיות שתהפוך למשתלמת פחות עבור המשקיע הממוצע.
רפורמה נוספת ובלתי מבוטלת היא "רפורמת הבנקים". רפורמה זו עתידה להגביר את התחרות בין הבנקים וזאת באמצעות שחקנים נוספים אשר יכנסו למגרש הבנקאי, כך שמשקי הבית ועסקים קטנים יוכלו ליהנות מהוזלה משמעותית בעמלות המשולמות לצד הקטנת הריביות עבור הלוואות. רפורמה זו תפעל בדומה לרפורמת הסלולר, והשחקנים החדשים יוכלו ליהנות מתשתיות קיימות ומהקלות משמעותיות בהון העצמי הנדרש להקמת בנק במדינת ישראל.
מי שהשקיע בעבר בחברות הסלולאריות, לבטח זוכר את ההפסדים הכלכליים שחווה בעקבות רפורמת הסלולר שיצאה לדרך בשנת 2009, אך האם רפורמת הבנקים תציב את אותו האיום כלפי משקיעים בתחום הבנקאות?
אין ספק כי המשימה לשלב רפורמה חדשה בתחום הבנקים היא מורכבת בכמה מידות מהרפורמה בסלולר, אך למשקיעים נכון לחשוב פעמיים על השקעתם ולבחון אלטרנטיביות חלופיות עוד לפני כניסת הרפורמה החדשה, וזאת כדי לא להעמיד את השקעתם בסכנה ממשית.
חשוב לזכור כי בחינת ההשקעות נוגעת למשקיעים הבוחרים להשקיע באמצעות בית השקעות ולמשקיעים זרים אשר בחרו להשקיע את הונם במערכת הבנקאית בישראל, מה שבהחלט עתיד לגרום לבנקים לספוג מכה לא פשוטה בלשון המעטה.
אף על פי שקשה להבין כיצד ניתן להתגבר על הכוח העצום אותו צברו הבנקים והרגולטורים, חשוב לזכור כי זו היא טיבה של רפורמה חדשה, וכל עוד יוזם הרפורמה יהיה חזק דיו ויעמוד על השינוי המדובר, תוך שהוא מסתייע בכוח הצרכנים, המציאות יכולה לעלות על כל דימיון.