דווקא הניסיון לפגוע בו במטען צינור העניק לו את החיים ואת ההמשכיות. חיים בגוש קטיף
דווקא הניסיון לפגוע בו במטען צינור העניק לו את החיים ואת ההמשכיות. חיים בגוש קטיףפנימה- יח"צ

בשיחה לקראת כנס העשור לעקירה מגוש קטיף סיפר מוכי בטר, מנכ"ל מרכז קטיף להנצחת מורשת גוש קטיף וצפון השומרון, על הצפוי באירוע ועל התחושות לפיהן הציבור הרחב בישראל אינו עוסק די במורשת גוש קטיף ואינו מכיר באמת את מה שהתחולל בחבל הארץ שנעקר ונהרס.

בדבריו על הכנס עצמו סיפר בטר כי העיסוק המרכזי יהיה במצבם של תושבי גוש קטיף היום, "איפה הקהילות, מי הצליח ומי עדיין באמצע מהלך ומי עדיין לא התחיל לבנות", הוא אומר ומזכיר כי שלוש קהילות עדיין לא התחילו בבנייה ונמצאים בקראווילות ובקראוונים.

המושב שני יעסוק בנושא הציונות הדתית והתמורות שחלו בה מאז העקירה. כמו כן יעסוק מושב מיוחד בשימור הזיכרון בתיעוד כתוב ומוסרט. הבמאי מורדי קירשנר, שהחל לפני תשע וחצי לראיין את העקורים, יספר על הקושי לשכנע אותם להתראיין. "לבקש לספר את הסיפור זה לא פשוט. יש כאלה שעד היום לא מוכנים לדבר ולספר. היו אנשים סיפרו במשך שעות את סיפור חייהם בגוש קטיף, אבל יש כאלה שלא יכולים לדבר".

בהקשר זה יוצג גם אלבום ההתיישבות שהוצא לאור באחרונה על ידי מרכז קטיף ובו תיאור המציאות החקלאית וההתיישבותית שהייתה בחבל לצד המציאות כיום.

מושב נוסף יעסוק בתחומי ההתיישבות החקלאות והביטחון והקשר ביניהם. במושב זה ייקח חלק שר החקלאות אורי אריאל הממונה כיום גם על מצבם של העקורים.

בהמשך הדברים נשאל בטר אם הוא חש שהציבור הישראלי עוסק בעקירה ובהשלכותיה או שכל הנושאים שיועלו בכנס הם נושאים שהציונות הדתית מדברת בה לעצמה ועם עצמה. "לצערי הציבור בארץ פחות עסוק בעניין הזה, ואת זה אנחנו רואים מקבוצות שמגיעות לכאן לבקר. הם אומרים לנו שזו הפעם הראשונה שהם מגלים מידע על המפעל הציוני שהיה בגוש קטיף. תפקידנו להגיע לכלל הציבור", הוא אומר וקובע כי אחת ממטרותיו של המרכז היא העלאת הדיון הציבורי והתקשורתי סביב העקירה והיחס אליה.

ועד כמה מטרידה ומעסיקה את אנשי המרכז האפשרות לעקירה נוספת? לדברי בטר הדבר "מעסיק אותנו כי המטרה של רבים מאנשי גוש קטיף היא לחזור לגוש קטיף. כפר דרום חזר אחרי 19 שנה ואנשים מקווים שזה יקרה גם להם".

"לגבי התנתקות נוספת, נראה שהתוצאות שהביאה ההתנתקות לא מזהירות גם מצד התושבים שלא נמצאו להם פתרונות ומדובר באלפים ולא עשרות אלפים, וגם התוצאות הביטחוניות – לא רואים שלום מזהיר כפי שהיו שקיוו", הוא מציין.