ראש הממשלה נתניהו, במהלך האירוע הלילה
ראש הממשלה נתניהו, במהלך האירוע הלילהצילום: באדיבות המצלם

ראש הממשלה בנימין נתניהו אינו רגיל לקבל פרסים בישראל, אבל ביקורו בארה"ב סיפק לו פרס יוקרתי מטעם ה-AEI, מכון המחקר American Enterprise Institute.

בכל שנה מתקיים אירוע רשמי לרגל הענקת הפרס, והשנה הוא התקיים במוזיאון הבנייה הלאומי - המוסד התרבותי אמריקני המוקדש להיסטוריה ולהשפעה של הסביבה הארכיטקטונית, וממחיש זאת באמצעות סיפורי אדריכלות, הנדסה ועיצוב.

בין הנוכחים באירוע היו שופטי בית משפט עליון, סנטורים, חברי קונגרס ומנהלים בכירים של חברות בינלאומיות, רובם יהודים.

הלילה הגיע נתניהו לקבל את פרס מכון המחקר לשנת 2015 על שם "אירווינג קריסטול", המוענק לאנשים שתרמו תרומה אינטלקטואלית או מעשית יוצאת דופן, לשיפור מדיניות הממשלה, הרווחה החברתית וההבנה של המערכת הפוליטית.

נתניהו ניהל על הבמה, לאחר קבלת הפרס, דו שיח עם מראיינת מטעם המכון, וזכה לאהדה גדולה ומחיאות כפיים סוערות במהלך התשובות.

"אמריקה צריך מאחזים של קפיטליזם דמוקרטי, וישראל היא אומה אחות של אמריקה במאבקה ליצור עולם טוב יותר. אנחנו בעלי ברית", פתח נתניהו בתגובה לשאלה מה סוד היחסים בין המדינות.

הוא דיבר על מצבה הבינלאומי של ישראל וציין כי "אף אחד לא עושה בריתות עם חלשים. אף אחד לא עושה שלום עם חלשים. אנחנו צריכים צבא חזק, וזו הוצאה יקרה. אבל בשל כך, היכולת שלנו לקיים בריתות בינלאומיות השתנתה. כוננו יחסים חזקים עם מדינות כמו סין, יפן והודו. אנחנו נמצאים בעמדת המנהיגות, ולא בזו של החלשים".

לשאלת המנחה, העוקבת כמובן, על השיחה בין נתניהו ואובמה בנושא הגדלת הסיוע האמריקני השיב ראש הממשלה: "תארו לכם את המזרח התיכון ללא ישראל כיום. איך הוא היה נראה?".

"כיום ארה"ב תומכת בנו ב-3 מיליארד דולרים בשנה. בלחימה באפגניסטן הושקעו כטריליון דולרים וחצי – שווה ערך ל-500 שנות תמיכה בישראל. אנחנו לא מבקשים כוחות אמריקניים שישבו כאן ויילחמו איתנו, אלא את הכלים להגן על עצמנו, בתור מי שעומדים בחזית הראשונה מול הטרור", הבהיר ראש הממשלה.

נתניהו נשאל על המחלוקת הקשה שהיתה בשנה האחרונה בינו לבין הנשיא אובמה בסוגיה האיראנית וענה כי "לא היו לנו חילוקי דעות על העניין של מניעת איראן מנשק גרעיני. במבט קדימה צריך למנוע כעת מאיראן מלהפר את ההסכם, כי גם שמירת ההסכם מצידם לא מסירה דאגה. איראן נוטה לרמות, ויש לעקוב אחריה ולדעת לעצור אותה בזמן".