
תחקיר חדש של ארגון 'שורת הדין' מגלה כי כספים אמריקניים רשמיים שהיו מיועדים לשם סיוע הומניטרי בעזה, הועברו בדרך סיבובית לידי חמאס והג'יהאד האסלאמי, שני ארגוני טרור שעל פי החוק האמריקני התמיכה בהם אסורה.
על פי הנתונים הועברו בשנים האחרונות מיליוני דולרים למפעלי הרווחה והחינוך של ארגוני הטרור, זאת באמצעות ארגון ANERA המציג עצמו כסוכנות סיוע המוניטרי לפלשתינים. כך לדוגמה כספי משלם המיסים האמריקני שימשו לבניית מסגד שנחנך במעמד ראש ממשלת חמאס איסמעיל הנייה ומשמש מאז כמוקד הסתה ועידוד טרור, גן ילדים שבו מתרגלים פיגועי חטיפה ושיגור רקטות לעבר ישראל ועוד שורה של פעילויות טרור נגד מדינת ישראל.
קשה להניח שמישהו בישראל מרים גבה כשהוא שומע על המימון העקיף. 'שורת הדין', כמו ארגונים אחרים, פועלים במטרה לחשוף את נתיב הכסף, ולהוכיח שמשטרים המתנגדים לטרור תומכים בו לעתים ללא ידיעתם, ובמקרים הגרועים יותר אף מעלימים עין. במקרה הנוכחי נחשף כי הכספים הועברו מהממשל האמריקני לארגון בשם USAID, כאשר 53 מיליוני דולרים מהסכום שהתקבל ב‑USAID הועברו במהלך השנים 2015‑2016 לארגון סיוע הומניטרי בשם ANERA, שהוא זה שהעביר את הכספים לידי חמאס וג'יהאד.
"אנחנו יודעים שארגון ANREA מצוי ביחסים עם חמאס ועם ארגוני טרור אחרים כבר שנים, אבל אלינו הגיע מידע ברור בנושא רק לאחרונה", מספרת עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, יו"ר 'שורת הדין'. "מחקרים שנעשו על ידי רשויות המודיעין כאן בארץ העלו את הטענות הללו ואנחנו בדקנו אותן. ראינו שבאמת הארגונים שאותו גוף מודיעיני הצביע עליהם, באמת מקבלים סיוע מ‑ANERA. ביצענו בדיקה בנתונים של שנת 2014 ושנת 2015 ברשימת מקבלי התמיכות, ובדקנו את הסיוע שנותן ארגון USAID לארגון הזה – בין 24 ל‑25 מיליון שקלים בשנה.
"לאחר שהנתונים האלה היו ברורים לנו, יצאנו עם פנייה לארגון האמריקני USAID למנוע את העברת הכספים לארגון ANERA, והבהרנו שהוא תומך בארגוני טרור, ובמקביל פנינו למזכיר המדינה האמריקני. הפנייה שלנו מאוד ברורה וחד משמעית, היא מציגה קישורים לפעולות שנעשו בכסף, שהן לא ראויות כלל להיתמך על ידי ארגונים הומניטריים", היא מוסיפה.
במכתב שנשלח מ'שורת הדין' למזכיר המדינה החדש, רקס טילרסון, נכתב כי עליו "לפעול בהתאם לחוק האמריקני ולמנוע את העברת הכספים העקיפה לארגוני הטרור, ובייחוד לאור עמדת הקונגרס שהציב מגבלות על תרומות כספים לישויות תומכות טרור".
"אנחנו מצפים לתשובות מהאמריקנים. בדרך כלל הם לא ממהרים לענות, אבל להערכתי חילופי השלטון והרוח החדשה הנושבת בוושינגטון יגרמו לתשובות מהירות יותר והם כן יתייחסו", אומרת דרשן-לייטנר.
יש גם דרך לפעול באופן ישיר נגד ארגון הסיוע שמשתמש בכסף בניגוד לייעוד שלו?
"אם ANERA לא תפסיק את המימון לחמאס או שה‑USAID לא יפסיק את המימון ל‑ANERA, אנחנו נגבש תביעה נגד ANERA. זה תהליך מורכב שלוקח זמן ודורש גם פנייה למחלקת המדינה שמחויבת מכוח החוק לספק מידע. אנחנו רוצים לקבל את רשימת הגופים שהארגון הזה תומך בהם בשנת 2016, ולבדוק אם הגופים שאנחנו הזכרנו במכתב עדיין קיבלו תמיכה".
האמריקנים מוטרדים מהעובדה שכסף שלהם זורם בעקיפין לארגוני טרור?
"בתקופת הממשל הקודם זה ממש לא הטריד אותם. כמו שאובמה נמנע מצירוף המילים 'טרור אסלאמי', כך גם מחלקת המדינה הלכה בדרכיו ונמנעה מלהתערב, כולל במקרים שהיה ברור שכסף אמריקני מגיע לארגוני טרור. אנחנו כולנו יודעים את העובדות, שהכספים עוברים מהרשות הפלשתינית לידי משפחות מחבלים ולמימון טרור. אני חושבת שהממשל החדש ינהג אחרת".
היסטוריה של מימון עקיף לטרור
גורם ביטחוני מספר ל'בשבע' כי בעת האחרונה נעשים מאמצים רבים בניסיון לחשוף עוד קשרים בין ארגוני סיוע שכספם אמור לשמש לשיקום רצועת עזה, ומופנים במקום זאת לטרור. לדברי הגורם, הפעולות שמקיימים גופים מחוץ למערכת הביטחון במטרה לחשוף עוד ארגונים, היא מבורכת. הגורם גם מעריך כי בשל ריבוי גופי הצדקה הפועלים בעזה, והעובדה שנציגים מקומיים מתוככי הרצועה מפעילים את הסניפים של אותם ארגונים בינלאומיים, קיים חשד גדול שיש עוד מקרים רבים שבהם כספי צדקה משנים את יעדם. השינויים הללו נעשים בחסות מי ששולטים על העברות הכספים, כשלעתים ארגוני הטרור שולחים מועמדים משלהם לאותם תפקידים כדי להשתלט על נתיבי המימון ולתגבר את הכסף שמשמש לביצוע פעולות טרור.
רק בחודש אוגוסט האחרון נחשף כי מוחמד ח'לבי, מנהל סניף עזה של ארגון הסיוע ההומניטרי World Vision, העביר גם הוא כספים לטרור. World Vision, שנחשב לאחד מארגוני הסיוע הגדולים בעולם, נתמך על ידי מרבית מדינות המערב והאו"ם. ח'לבי הודה בחקירתו בשב"כ כי פעל בעבור הזרוע הצבאית של החמאס מתוך ארגון הסיוע ההומניטרי, וניצל את תקציבו ומשאביו של הארגון לתועלתו של ארגון הטרור.
בחקירתו מסר ח'לבי מידע על מנגנון שיטתי ומתוחכם של העברת כספים לחמאס, שלדבריו הביא לכך שכ‑60 אחוזים מתקציבו השנתי של הארגון הועבר בפועל לידי החמאס. לשם כך יזם וקידם ח'לבי הקמת פרויקטים הומניטריים והקמת אגודות חקלאיות פיקטיביות, ששימשו הן ככיסוי להעברת הכספים לחמאס והן לטובת הגדלת היקף הכספים שהוזרמו לסניף העזתי.
בעקבות חשיפת המקרה מדינות אחדות הודיעו כי הן מסירות את תמיכתן הכלכלית מהארגון, לאחר שמערכת הביטחון הישראלית העבירה להן מידע שהצביע על הקשר הישיר בין אותו ארגון צדקה לפעולות טרור. בנוסף לכך, כמה חודשים לפני כן עצרה בריטניה מימון לעמותה הומניטרית נוספת, שהתברר שמשתמשת בכספים בריטיים כדי לממן פעולות טרור פלשתיניות.
הסכומים שמועברים באופן עקיף לחמאס מצטרפים, לדברי אותו גורם ביטחוני, לכספים נוספים שמגיעים באופן מודע כסיוע של מדינות שונות לרשות הפלשתינית, אך בפועל משמשים לתשלום משכורות למחבלים הכלואים בישראל, ולבני משפחותיהם של מחבלים שרצחו ישראלים בפיגועי התאבדות.
"זה לא הארגון הראשון שעוסק בסיוע הומניטרי שמחובר לגופי טרור. יש גופים בינלאומיים שבוחרים במודע להמשיך ולממן פעילות בעזה, גם אם הכסף מגיע לידי גורמי טרור. אותם ארגונים מתעלמים מזה, וחשוב שהנושא הזה יהיה על סדר היום כדי שהעולם ידע מה נעשה בכסף הזה", מסכמת דרשן-לייטנר.