
ספר נר מצוה.
דינים מנהגים והליכות לבר מצוה, הלכות תפילין, הלכות ליום בר המצוה.
מבוארים בטעמם ומקורם.
לכלל עדות ישראל.
יוסף נועם רימון.
מרכז שפירא, המכון התורני אור עציון, תשע"ז. 125 עמ'
(08-8502822)
הוא מתחיל מקביעת זמן בר המצוה, ומעיר שנהגו לסמוך על "חזקה דרבא" גם בעניינים דאורייתא - למרות שאין זה פשוט כלל. הוא מפרט את צורת כתיבת ההזמנה הרצויה (תאריך עברי בלבד, בלי פסוקים ועוד) ודרך מסירתה (לא בשבת למשל), כמה פרטים בענייני הדרשה (לא להכביד על הנער, לברך את הסבים וההורים והמורים וכו'), וכך הלאה עניין אחר עניין.
לקט נפלא של הלכות ועצות, הנהגות ותובנות, כדי שהנער ובני ביתו יגיעו ליום היותו לאיש באופן שלם, מדויק ומכוון, דברים דבורים על אופניהם. הספר נגמר בתפילות לנער ולהוריו ביום שנעשה בר מצווה, ובמפתח מפורט.
*****
במעלה המוריה.
קובץ מאמרים מפרי רבני, בוגרי ותלמידי תלמוד תורה 'מוריה'.
עורך: הרב יוסי ברינר.
רמת בית שמש, תשע"ז. קיב עמ'
(02-9990754)
הרב יוסי ברינר, תלמיד חכם ומחנך ידוע, גרר עמו את תלמוד תורה מוריה ברמת בית שמש, מלמדים ותלמידים, להכין קובץ מאמרים חשוב ומכובד.
חלקו הראשון כולל מאמרים מאת מחנכי התלמוד תורה בעניין תפקיד ההורים באבחון קשיים אצל ילדיהם, ובהגדרת החינוך התורני כיצירת חוליות עצמאיות בשרשרת נצחית ועוד. המשכו במאמרים הלכתיים של בני כיתות ז' ו‑ח', שתוך מספר שבועות הוציאו מתחת ידם בירורי הלכה ועיון בסגנון ובתוכן בוגר ואיכותי. חוברת נוספת עומדת לצאת עתה לאור. חמרא למריה – הצוות והעורך, וטיבותא לשקייה – התלמידים היקרים, בתפילה שימשיכו לצמוח ולטפס במדרגות עולם התורה.
*****
פניני הלכה לילדים.
שבת א.
על פי הספר פניני הלכה של הרב אליעזר מלמד.
עורך ומאייר: יאיר ביטון.
ברכה, מכון הר ברכה, תשע"ז. 136 עמ'
(zerzahav13@gmail.com)
הרב יאיר ביטון, מרבני ישיבת 'הר ברכה' שביישוב ברכה הסמוך לשכם, זכה לכישרון אומנותי משובח.
אחרי שמילא את כרסו בש"ס ופוסקים החליט להשתמש בכישרונו להנגיש את ההלכה לילדים, וכך הוציא כבר לאור חלק מהלכות ברכות עם הסברים וציורים. עתה הופיע הכרך הראשון של הלכות שבת. בכרך זה נמצאים עיקרי ההלכות מדיני ההכנות לשבת ועד לדיני הבדלה ומוצ"ש, בצירוף מאות איורים, קומיקסים, ואף ציורים שלמים הממחישים ומבארים הלכות והנהגות, לעיתים עם חיוך קל.
למשל בעמ' 78 מצוין המנהג לברך את הרב בברכת "שבת שלום" בליל שבת, והרב בציור אינו אלא הרב אליעזר מלמד בכבודו ובעצמו, וכאשר מוזכרת בעמ' 129 ההלכה שבמוצ"ש שחל בליל יו"ט אין צורך בבשמים מפני שמאכלי החג משמחים את הנפש – מצויר יהודי אוכל בתיאבון רב את סעודת החג, כשבבלון הוא מצוטט כאומר "מזל שהנפש נהנית גם ממאכלים ולא רק מריח". מלאכה יוצאת מן הכלל.
לתגובות: wso.shaalvim@gmail.com