הרב אליעזר מלמד
הרב אליעזר מלמדצילום: הר ברכה

ספר חדש, 'שונה הלכות' שמו מלקט מגוון הלכות מתוך ספרי 'פניני הלכה' ומשבץ אותם על פי לוח השנה, הלכה לכל יום ללימוד עצמי או משותף.

מי שזרע את זרעי הרעיון להוצאתו של הספר הוא מנחם גולדברג, איש מצפה הושעיה שבגליל, עמו שוחחנו על הרעיון שמאחורי הספר.

"היוזמה נולדה מצורך מהשטח. יהודי מהושעיה, דורון בן משה, נפטר והתחלנו להגיד הלכה אחרי 'אין כאלוהינו', כל יום הלכה. הגענו ליום העצמאות וראינו שאין שום הלכה שמחוברת ליום העצמאות, וכך גם ליום ירושלים ויום הזיכרון. יש יהודים שהקריבו את חייהם כדי שנוכל לחיות כאן במדינה וכלום, מציאות של אי הכרת הטוב", הוא מספר.

בעקבות החסר הזה ובעקבות אחד הספרים שביום העצמאות הסתפק בהערה ש'לא צריך לריב ומי שרוצה לומר כמה פרקי תהילים, שיגיד אחרי עלינו לשבח', החליט גולדברג למצוא מענה לחסר הזה, "הכרתי את מפעלו המבורך של הרב אליעזר מלמד, התקשרתי לישיבה והתהליך הבשיל, וברוך ה' כבר יש שני ספרים ויהודים מכל הארץ לומדים את ההלכות הללו בבתי כנסת לקראת סיום התפילה. הוצאנו פעמיים אלף ספרים וניתן לחשב כמה יהודים למדו הלכות בזכות הספרים האלה".

"זה נפלא כי זה כתוב בשפה יומיומית, נכון לתאריך הרלוונטי. אנשים מתחברים כי זה מדבר אליהם, מדבר בזמן הנכון. זה 'להגדיל תורה ולהאדיר'", הוא אומר ומספר על בחירת ההתאמות בין התאריכים להלכות, כשנשאל כיצד נבחרו נושאי ההלכות בימים שאינם כרוכים במועדי ישראל כבחודש חשוון. "לא אלמן ישראל. גם בחודש חשוון אנשים אוכלים... הנה היום למדנו על זימון, מה קורה כשאחד בירך לעצמו האם יכולים לשתף אותו שני האחרים".

"אין ספק שהספר הזה והמהדורות הבאות שלו ייכנסו לחיי היומיום של יהודים פשוטים ויהודים פחות פשוטים שילמדו", אומר גולברג. ומה באשר לסופה של שנה? האם חוזרים על אותן הלכות או שפותחים מהדורה חדשה? "הרב חיים ברוגנסקי, הרב של מצפה הושעיה, יעץ עצה ששווה זהב שלא לחבר את ההלכה לתאריך כי בשנה שאחרי כן תאריך מסוים כבר לא יהיה באותו יום וירגישו שההלכה כאילו לא שייכת כל כך, ולכן לחבר לתאריך אבל לא ליום, וכך ניתן ללמוד את הספר גם בעוד עשר שנים. מעבר לכך יצא כבר ספר חדש בשנה הזו, ומי ששכח יוכל לחזור וללמוד את הספר מלפני שבע שנים".

ההתעניינות בספר החדש גואה. "אנשים מתקשרים אליי ומבקשים את הספר ואני מפנה אותם להוצאה, ומתברר שיש תפוצה ארצית, גם ישיבות ואולפנות ובעלי בתים שרוצים דקה של הלכה, מה שלא היה להם קודם לכן. זה נפלא, ההלכה גם רלוונטית. זה מקסים בעיניי".