ח"כ רויטל סוויד
ח"כ רויטל סווידדוברות הכנסת

הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית הצעת חוק של ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני) שתאפשר לבית המשפט למשפחה להפעיל תוכנית טיפולית עם אופציה לסנקציות חמורות במקרים שבהם ילדים מסרבים לקשר עם אחד מהוריהם.

החוק נועד בעיקר להתמודד עם מה שקרוי "ניכור הורי", כאשר אחד ההורים מסית את הילדים נגד השני. תופעה זו הינה נפוצה מאוד בגירושין.

הצעת החוק תכניס לפעולה מערך של שיפוט מהיר, ותפעיל מערך ייעודי שיוקם לצורך טיפול במקרים מעין אלו. המערך יכלול "מומחים ייעודיים" שימליצו על תוכנית טיפולית עבור ההורים והילדים. בית המשפט יוסמך להקשיב לילדים עצמם ולשמוע מהם את דעותיהם ורצונם.

האופציות העומדות בפני שופט
האופציות העומדות בפני שופטעיבוד גרפי

הוא יוכל להטיל קנסות בגובה של עד 1,000 ש"ח על הפרות של החלטות בית המשפט ושל זמני ההורות שנקבעו לכל הורה. בנוסף, יוכל למנות להורים "מתאם הורי" שיכריע במחלוקות בין ההורים, ולחייב את ההורים גם בערבות להבטחת ציותם.

לבית המשפט תהיה גם הזכות להכריז על הקטין כ"קטין נזקק" – מה שיאפשר את הוצאתו מבתי שני הוריו למשפחת אומנה או למוסד. אם עד היום היה צורך להוכיח הזנחה או התעללות כדי להכריז על קטין כנזקק, הרי שהחוק יהפוך אופציה זו לזמינה יותר עבור רשויות המדינה, על חשבון מעמד ההורים, תוך ניצול הסכסוך ביניהם.

שיפור או נסיגה?

תופעת הניכור ההורי הינה תופעה קשה מאוד ואם המערך המוצע היה יכול לסייע במניעתה, הרי שהיה מדובר ברעיון מבורך. אולם, קשה שלא לשים לב לכך שבימינו, המדינה עצמה מפעילה מערך משומן היטב של ניכור הורי, המופעל בעיקר נגד אבות. המדינה זורקת אבות מבתיהם על סמך תלונות שקריות ושולחת ילדי גירושין לראות את אבותיהם ב"מרכזי קשר", למשך שעה בשבוע, רק על סמך קביעת עובדת סוציאלית כי מדובר בהורים ב"סכסוך גבוה". במצב עניינים זה, קשה לתלות תקוות גדולות במערך למניעת ניכור הורי.

מצד שני, מרכז רקמן הפמיניסטי-רדיקלי מתנגד לחוק המוצע. זה דווקא סימן שיש בו משהו טוב, אולי טוב מאוד.

זו הצעת חוק שלישית שהוגשה בתקופה האחרונה, ואשר נועדה לכאורה להעניק לרשויות המשפט והרווחה סמכויות דרקוניות ולערער את מעמד ההורים הביולוגיים, תוך בניית מערך ביורוקרטי מסועף מאוד של "מומחים". קדמה לה הצעת חוק "הורים וילדיהם" שהיתה אמורה לבטל כליל את האפוטרופסות ההורית, אך הוסוותה כהצעת חוק לביטול חזקת הגיל הרך בגירושין (הצעה זו אינה מקודמת כעת).

הצעה אחרת ברוח דומה היא הצעת החוק לייצוג נפרד לקטינים, שנועדה לאפשר למדינה ליטול מהורים את הזכות לייצג את ילדיהם, בהליכים להוצאת ילדים מביתם. הצעה זו מצויה כעת בהליכי חקיקה.

ח"כ סווייד אמרה לנו: סעיף הסנקציות מאגד את כל הסנקציות שבית משפט מוסמך על פי חוק להטיל גם היום, כאשר הכרזת קטין כנזקק זה מהלך נדיר וחריג שלבית המשפט יש סמכות גם היום לקבוע אותו. די לעיין בהצעת החוק וסעיפיה כדי להבין ולראות שהמגמה היא טיפול וסיוע למשפחה במשבר.

הכותב הוא אב לשניים ויו"ר תנועת המשפחה.