ביקרנו בבית חב"ד בבנגקוק, בירת תאילנד, שם פגשנו את הדמות המוכרת כל כך לאלפי ישראלים שביקרו בעיר, הרב נחמיה וילהלם, המנהל את בית חב"ד במקום מזה כ-23 שנים. בשיחה עם ערוץ 7 הוא מספר על ייחודו של המקום.
"היופי הוא שיש לך כאן את הפנים השלמות של עם ישראל, מבוגרים וצעירים, משפחות וצעירים אחרי צבא, קיבוצניקים וחרדים, מדהים לראות את הישיבה יחד והחיבור של עם ישראל. לפעמים צריך ללכת רחוק כדי להגיע קרוב", אומר הרב וילהלם.
את המניע הגדול להצלחתו בניהול המקום הממגנט אליו ישראלים רבים כל כך הוא תולה כמובן ברבי מליובאוויטש ששלח אותו "למקום שהוא פותח לבבות", כהגדרתו. "כשאתה פותח לאנשים את הלב הלב שלהם נפתח", הוא אומר ומוסיף: "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם. מדהים לראות שכשאתה מחייך לאנשים אתה מקבל חיוכים וכשאתה פותח את הבית אנשים נפתחים. במקום הזה קרו הרבה נפלאות ואני אומר איזו זכות יש לי שהקב"ה שם אותי כאן לראות את הדברים".
לאחר סעודות ליל שבת, מספר הרב וילהלם, "אנחנו יורדים לקומה למטה, אליי הביתה, ושם יושבים עם 60-70 איש וכל אחד מספר את הסיפור האישי שלו. אלו לא חילוניים או דתיים אלא יהודים. כשמגיעים לכאן לא רואים את הקליפה הזו. כולנו עם אחד וכל אחד מספר סיפורים מרתקים. אנשים אומרים שזו הפעם הראשונה שהם מספרים את הסיפורים הללו שישבו להם על הלב הרבה זמן, שלא הייתה להם הבמה או לא את האומץ לשתף. זו זכות גדולה שלנו שאנשים נפתחים ומרגישים בבית. זו משפחה שהולכת וגדלה וכבר למעלה ממיליון איש עברו במקום הזה".
בבית חב"ד בבנגקוק מתארחים מדי שבת בממוצע כ-300 ישראלים, אך בתקופת חנוכה, מספר הרב וילהלם, מספרם מגיע לכדי 600 איש המתארחים במקום. לעומת זאת בימים ה"רגועים" יותר בשנה המספר יורד אך לא מתחת ל-150 עד 200 אורחים.
בסיור בבית חב"ד מציג בפנינו הרב וילהלם את המאפייה המיוחדת שהוקמה בתוך בית חב"ד. "בתאילנד זה כמו בגן עדן, מה שאתה מביא איתך זה מה שיש לך. אצלנו יש מאוכל ועד בריתות וחברא קדישא, בכל תחום שצריך אין מישהו אחר אז אנחנו עושים הכול".
"אנחנו מנסים לייצר כמה שיותר כאן אבל כמה פעמים בשנה אנחנו מביאים מכולות מהארץ ומתארגנים", אומר הרב וילהלם ומספר על כמאיים אלף ישראלים שמגיעים מדי שנה לבנגקוק מעבר לכמה אלפי יהודים שמתגוררים בעיר, "זה צובר מאסה מאוד גדולה שמצריכה כמות של אוכל כשר".
ביתו של הרב הוא חלק בלתי נפרד מפעילותו של בית חב"ד. על חייה של משפחה יהודית על צרכי חינוך הילדים שלה במקום כמו בנגקוק מספר הרב וילהלם: "יש משפט שאומר 'יתרון האור הבא מן החושך'. לפעמים דווקא כשאתה במקום כזה החינוך הוא מיוחד מאוד. בנגקוק אנחנו לא בחזית האמתית. יש מקומות כמו לאוס או בורמה", הוא אומר ומציין את המקומות הללו כקשים הרבה יותר למשימת חינוך וגידול הילדים. בבנגקוק כבר יש מעין בית ספר קטן, עדות ליכולת לנהל חינוך יהודי סביר גם במקום מרוחק שכזה. "יש תלמוד תורה, הילדים נוסעים כל בוקר וחוזרים אחרי הצהריים. כמו בית ספר רגיל. אמנם הכיתות קטנות של 3 עד 5 ילדים בכל כיתה, אבל בית ספר לכל דבר".
את דבריו חותם הרב וילהלם בתקווה ובתפילה שאותה רוח של אחדות המתגלה בין רבדים שונים בעם המגיעים לבנגקוק תתגלה גם בבית...




