שורת ארגונים מובילים במחנה הלאומי ערכו היום (רביעי) תדרוך עיתונאים בקריאה לראש הממשלה בנימין נתניהו להוציא לפועל באופן מידי את פינוי המאחז הבלתי חוקי חאן אל אחמר, הצמוד לכביש 1 בין ירושלים לים המלח.
דרישת הארגונים מגיעה לאור ההבנה כי ימי הממשלה הנוכחית קצרים, וקיים חשש כי בשל כך, הפינוי יידחה או לתאריך בלתי ידוע. זאת למרות שגם בג"ץ הוציא פסק דין חלוט שנתן אור ירוק לפינוי.
בתדרוך העיתונאים שהתקיים במרכז מורשת בגין, יצאה קריאה לממשלה לפנות לאלתר את המאחז לנקודה שהכשירה המדינה באבו דיס, ולא לשום נקודה קרובה שתהווה מעשה "למראית עין".
תדרוך העיתונאים ששודר גם ברשתות החברתיות במטרה לפנות ישירות אל הציבור, זכה לתהודה רבה כששודר במקביל במספר דפי פייסבוק בהם חברים קרוב למיליון חברים: אם תרצו, דיווח ראשוני, ישראל שלי, ערוץ 7 ותנועת רגבים.
הארגונים אשר הובילו את התדרוך הם: תנועת אם תרצו, תנועת רגבים, 'פורום עוטף ירושלים' ועו"ד ערן בן ארי.
יו"ר תנועת "אם תרצו" מתן פלג אמר כי "הלכה למעשה, נכבשה נקודה אסטרטגית במדינת ישראל על כביש 1 המחבר בין מרכז הארץ לים המלח. כיבוש השטח נעשה לאור יום, ללא שימוש בנשק, אלא באמצעות כלים מדיניים של הרשות הפלסטינית וממשלות אירופה. בזמן שהעיניים נישאות צפונה אל עבר אירן וחיזבאללה, גורמים עוינים פשוט כבשו אצלנו אדמה בהליכה. ראש הממשלה - שטח שנכבש חייבים לשחרר - ומיד".
ישי חמו, מתנועת רגבים שהובילה את המאבק המשפטי בבג"ץ מאז 2009, אמר כי המאחז הבדואי הוא עוד ניסיון לנגוס בשטח ישראל.
"חאן אל אחמר היא אבן הפינה להקמת המדינה הפלסטינית בפאתי ירושלים, זו הסיבה לרגל הגסה שתקעו במקום הרשות הפלסטינית ומדינות אירופה, ששופכות תקציבי עתק בניסיון למוסס את פסק הדין. הפינוי עבר פעמיים את מבחן בג"ץ, וכעת ראש הממשלה נדרש לעמוד במבחן המשילות באופן נחוש. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לוותר", הוסיף חמו.
עו"ד ערן בן ארי, מומחה לדיני יהודה ושומרון הגדיר את אי פינוי חאן אל אחמר כ"קו פרשת המים לשלטון החוק".
"המדינה התחייבה לבג"ץ כי תפנה את המקבץ במהלך חודש יוני 2018 והיא מפרה את התחייבותה כבר חצי שנה. הנזק שיגרם מהתמשכות המצב הזה לאמינות הממשלה מול בית המשפט ומול הרשות הפלסטינית העומדת מאחורי ההשתלטות על השטח האסטרטגי ביותר בארץ תוך כניעה ללחצים הבין לאומיים - יהיה בלתי הפיך", דברי בן ארי.
מנהל 'פורום עוטף ירושלים' גיל בכר ציין כי "לאחר עשור הכריזה המדינה על פינוי חאן אל אחמר רק כדי לסגת מעמדתה בגלל לחץ בינלאומי. כעת הסכנה היא שהפינוי למעשה, יסדיר את המאחז הפיראטי על ידי הזזה קוסמטית של מטרים ספורים. לא נשתוק באם "הפינוי" יהווה למעשה הסדרה בפועל של מאחז בדואי בלב שטח ישוב ישראלי."
לקריאה הצטרפו ארגונים נוספים, ביניהם תנועת ישראל שלי, נשים בירוק, ארגון לביא, פורום נכי צה"ל למען בטחון ישראל ועוד.
יהודית קצובר ונדיה מטר מתנועת 'נשים בירוק' אמרו כי "באין תוכנית מתאר ארצית הכוללת את יהודה ושומרון – יהיו עוד הרבה חאן אל אחמרים. אי אפשר להמשיך להתנהל בוואקום שלטוני ותכנוני. לא הבדווים אשמים, לא הרשות הפלשתינית, אלא אנחנו שמאפשרים את האשליה – את הסיכוי לוויתור על נכסים לאומיים שלנו".
יוסף בן ברוך, מנכ"ל ארגון לביא הפועל למען מינהל תקין בישראל, הוסיף כי "הפגנת החולשה של ממשלת ישראל מול פורעי החוק בחאן אל אחמר, בלתי מתקבלת על הדעת. אנו קוראים לשרי ממשלת ישראל לחדול מעצימת העיניים ולהסיר בהקדם את אבן הנגף הזו".
נחי אייל, מנכ"ל הפורום המשפטי למען ישראל, סיכם ואמר כי "יש חוק במדינת ישראל, ומאחר ששופטי בג"ץ הביעו עמדתם כי יש לאכוף את החוק במקרה של חאן אל אחמר, על המדינה מוטלת החובה לקיים את שלטון החוק ללא דיחוי, ולממש את ריבונותה באזור".