תא"ל במיל' רם שמואלי, יו"ר 'השומר החדש', מפקד טייסת קרב בעברו, מפקדם של שני בסיסי חיל האוויר וראש להק מודיעין של החייל ומי שהיה שותף לתכנון תקיפת הכור בסוריה, מתייחס ביומן ערוץ 7 לתקיפות הישראליות האחרונות באדמת סוריה.
בראשית הדברים נשאל שמואלי על הסיכון שבתקיפות אוויריות מסוג זה שבוצעו בימים האחרונים בדמשק. זאת לנוכח הדיווחים על ירי נ"מ רב לעבר מטוסי צה"ל במהלך התקיפה.
"טיסה קרבית היא לא מקצוע פשוט. צריך להיות מאוד עירני, ולפני שנה גם נפל לנו מטוס", מזכיר שמואלי ומוסיף: "זה מורכב, אבל על זה אנחנו מתאמנים. אני עדיין מדריך בבית הספר לטיסה ואנחנו מחנכים את הטייסים לדעת להגן על עצמם, אבל לא לשכוח את מטרת הטיסה, כי בשביל זה המראנו, בשביל להגן על עם ישראל".
על ההתמודדות עם צבא סורי שמצבו קשה לנוכח המציאות הכוללת בסוריה, אומר תא"ל שמואלי כי אמנם הצבא הסורי במצב קשה, אך יש לזכור שמערכות הנ"מ שהוא מפעיל הן מערכות נ"מ רוסיות חדישות ומשוכללות. "יש מערכות שהן מערכות רוסיות מאוד חדישות. אני לא נותן להם ציון על ההפעלה, אבל הכי חשוב שאנחנו מבצעים את המשימה. אנחנו נמדדים בביצוע המשימות. המשימות שהממשלה והרמטכ"ל הנחו את הטייסים מבוצעות".
על איכות אנשי מערך ההגנה של חיל האוויר ותפקודם הייחודי מול שיגורי טילים כדוגמת זה ששוגר בשבת, מדגיש שמואלי: "שוגר טיל לעבר רמת הגולן. יושבים קצינים ולוחמים צעירים בכוננות של 24 שעות כשלא קורה כלום ופתאום משוגר טיל וראה באיזו מהירות הם הגיבו, מבלי להמתין לאישור מדרגים למעלה. הם שיגרו את הטיל בזמן כדי שהיירוט יתבצע מעל שטח סוריה. אלה החבר'ה שלנו בסוללות הנ"מ, ההגנה האווירית והבקרים שמתחת לאדמה וכמובן הטייסים שמזנקים כדי לתת תשובה לגורמים האיראנים שמבקשים להתבסס בסוריה".
לדבריו הייחודיות של חיל האוויר הישראלי היא בין השאר היכולת של בקרים צעירים לתפעל מערכות על פי החלטות מקצועיות מקומיות ומיידיות, "בקר בגיל 22 יכול להזניק מטוסי קרב בלי להגיש בקשה להזנקה כי אלו הקווים שהוא מכיר אותם, וכך מי שמשגר טיל יירוט של כיפת ברזל כשטיל עלול לחדור אל שטח ישראל וכך גם טייס קרב שמשמיד מטרות שממנו נורים אליו טילי נ"מ".
"מדינת ישראל התריעה בפני סוריה שלא לירות עלינו כי אנחנו תוקפים את האיראנים בתוך שטחכם. כשהם טעו וירו השמדנו את הסוללות. זו עוד מערכה עם האיראנים. אנחנו מאוד נחושים. חיל האוויר וצה"ל מאוד נחוש, ומה שמרגש הוא, כמי שפוגש את הטייסים הצעירים האלה, זו הנחישות, המיומנות והמסירות. עם אנשים כאלה אף אחד לא יוכל לנו".
לנוכח דבריו אלה על איכותם של בעלי התפקיד בצה"ל ובחיל האוויר, התבקש שמואלי להתייחס לדו"ח הקשה של האלוף במיל' בריק על המוכנות הלקויה של צה"ל למלחמה. לדבריו יש לערוך הפרדה בין היכרות עם הדור הצעיר לבין הצורך לשפר בעקבות דוחות כאלה ואחרים.
"הילדים שלי התגייסו למקומות אחרים, לא לחיל האוויר, אחד לחי"ר ואחד לחיל הים, ואני רואה את הציוד והאימונים וההרגשה טובה, למרות שיש מה לשפר ובשביל זה יש מפקדים. אני אכן בטוח, אבל מלחמה היא דבר נוראי אבל בסוף המטרה היא להביא הגנה למדינת ישראל ובזה אנחנו נחושים".
על השינוי שחל באחרונה במדיניות העמימות הישראלית בה סירבו קברניטי המדינה והצבא לקחת אחריות על פעולות שונות בעבר, דוחה שמואלי את הטוענים לביטול העמימות בשל שיקולים פוליטיים:
"יהיו מלעיזים שיגידו שאלו שיקולים פוליטיים, אבל אני לא מסכים. יש יתרון לעמימות, אבל יש גם יתרון לפרסום. אנחנו לא יודעים כאזרחים את השיקולים. צריך לזכור שהעם האיראני אינו אויב שלנו. השלטון הקיצוני של האייטולות הם האויבים שלנו, ואם לפעמים צריך לפרסם משהו כדי להביך אותם ולגרום להם להיזהר או לרוסים להתערב אז לפעמים נכון לפרסם. אלו שיקולים מורכבים ולא תמיד האזרחים חשופים אליהם".