שחיה ברכה (אילוסטרציה)
שחיה ברכה (אילוסטרציה)פלאש 90

לא לערבוב הפוליטיקה בספורט. בתום מאבק ממושך של הוועד הפראליפי בישראל, החליטו היום (ראשון) הוועד הבינלאומי לשלול את אירוח אליפות העולם בשחיה ממלזיה.

כזכור, המדינה הערבית, לה אין קשרים דיפלומטיים עם ישראל ,הודיעה כי לא תאפשר לספורטאים הישראלים הפראלימפיים להתחרות באליפות העולם בשחייה שתתקיים בשטחה בחודש יולי הקרוב, כשראש ממשלתה, מהאטיר בין מוחמד, אמר כי ארצו לא תאפשר לספורטאים ישראלים להיכנס למדינה אף במחיר של שלילת האירוח ממדינתו.

לאחר ניסיונות תיווך ופשרה שנעשו על ידי הוועד הבינלאומי שעלו בתוהו, החליטו שם לשלול מהמדינה את אירוח האליפות היוקרתית.

שלילת האירוח הגיעה בין היתר לאור פנייתם של ארגון "בצלמו" ארגון זכויות אדם ברוח יהודית, שנאבק בחרם ובהסתה בספורט ולא רק.

"בצלמו" הוציאו מכתב לוועד הפראלימפי הבינלאומי ובו נכתב כי "הקוד האתי של הוועד הפראלימפי הבינלאומי (IPC) קובע בסעיף 1 כי בני המשפחה הפראלימפית מחויבים לציית ולכבד את 'המאבק נגד כל אפליה על בסיס גזע, מין, לאום, מוצא אתני, דת, דעה פוליטית, מצב משפחתי או נטייה מינית".

לדברי הארגון, "האיסור של מלזיה על הספורטאים הישראלים הוא אפליה מובהקת על בסיס לאום וסותרת ישירות את הקוד האתי של הועד הפראלימפי הבינלאומי".

היום עם החלטת הוועד הפראלימפי הבינלאומי על שלילת האירוח ממלזיה, אמר שי גליק מנכ"ל בצלמו שפנה בענייו לוועד האולימפי כי "זהו כרטיס אדום לתנועת החרם ולשונאי יהודים".
לדברי גליק: "אין מקום לגזענות ואפלייה. תדע כל מדינה שחושבת להפלות שהיא תיענש. אנחנו מברכים את הוועד שלא נכנע לטרור המלזי ומקווים ששאר מדינות העולם יבינו שאין מקום לגזענות אפלייה ושנאה".

שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, שרק אמש עם תום תחרות הגראנד-פרי בג'ודו שהתקיימה לראשונה בישראל, מתחה ביקורת על אי הגעתם של ספורטאים ממדינות ערב בשל העובדה כי התחרות מתקיימת בישראל, אמרה כי מדובר בהחלטה חשובה מאין כמותה.

"אני רוצה להודות בראש ובראשונה לנשיא הוועד הפראלימפי, אנדרו פרסונס, על החלטתו האמיצה והמתבקשת למנוע ממלזיה אירוח התחרות בשל סירובם לאפשר את כניסת הנבחרת הישראלית.
החלטה זו התקבלה הודות למאבק דיפלומטי, חלקו גלוי וחלקו סמוי, שהובלנו יחד עם משרד החוץ והוועד הפראלימפי הישראלי בראשותם של ניסים סספורטס, ושוקי דקל.

"לצערי ישנן מדינות ערביות המערבות בין ספורט לפוליטיקה, מנהלות מאבקים מדיניים על חשבון הספורטאים ופועלות בניגוד לצ'ארטר העולמי. זוהי חובתנו לפעול בכל הכלים העומדים לרשותנו לדאוג שהספורטאים שלנו יתחרו בכל מקום בעולם באופן שיוויוני עם הסממנים הלאומיים שלנו, ההמנון והדגל, ולוודא שמדינות שלא ישמרו על הזכויות הללו לא יארחו תחרות בינ"ל", אמרה השרה רגב.

גם הג'ודקא לשעבר, ח"כ יואל רזבוזוב, שפועל רבות בכל הנושא של חרם ספורטיבי על ישראלים, ברך על החלטת הוועד הבינלאומי כשאמר: "בספורט העולמי כולו מבינים שלא תיתכן תחרות ספורט ללא ספורטאים ישראלים".

לדבריו של ח"כ רזבוזוב, "הלחץ המשפטי הבינ"ל שלנו עובד. צוות המשפטנים שגייסתי בראשותו של פרופ' אלן דרשוביץ' כבר השיג שורה של הישגים ומנע אפליה בוטה של ספורטאים ישראלים מתחרויות בינלאומיות. מגיעות לאיגוד הפראלימפי הישראלי את כל המילים הטובות על ניהול נכון של המאבק, נוכח ההתבטאות העלובה של ראש ממשלת מלזיה נגד מדינת ישראל והספורטאים שלה. כך, נפעל בכל פעם שמישהו ינסה להדיר את מדינת ישראל באמצעות הספורט".

בשלב זה עדיין לא ברור היכן תתקיים האליפות היוקרתית שתהווה מדד חשוב לקריטריון להתחרות באולימפיאדת טוקיו 2020, כשעבור המשלחת הישראלית, ששבה מאליפות אירופה עם 13 מדליות בשנה האחרונה, מדובר באבן דרך חשוב במטרה לייצג את ישראל בכבוד גם באולימפיאדה שתתקיים בעוד כשנה.