פרופ' ישראל חנוקוגלו
פרופ' ישראל חנוקוגלוצילום: באדיבות המצולם

פרופ' ישראל חנוקוגלו מאוניברסיטת אריאל הוזמן להצטרף למערכת כתב העת של איגוד הביוכימיה וביולוגיה מולקולרית בינלאומית (IUBMB).

ארגון זה מאגד ביוכימאים מ-75 מדינות בעולם. האיגוד מוציא לאור כתב עת לקידום החינוך בתחומי ביוכימיה וביולוגיה מולקולרית (Biochemistry and Molecular Biology Education).

בעבר פרסם פרופ' חנוקוגלו מאמרים בכתב עת זה בנושא המבנה האטומי של חלבוני שלד התא ומשפחה גדולה מאד של אנזימים. האחרון הפך למאמר פופולרי שמרבים לצטט.

מערכת כתב העת כוללת כ-50 מדענים מהעולם, ביניהם פרופסורים אשר חיברו את ספרי הביוכימיה הפופולריים ביותר בעולם. פרופ' חנוקוגלו הוא המדען היחיד מישראל במערכת.

לפני כשנה פרסמנו כאן בערוץ 7 כי דורגת באחוזון עליון בעולם במרשם השופטים הבינלאומי בשיפוט מאמרים בכתבי עת. האם המינוי הנוכחי קשור למעמדך הרם בשיפוט מאמרים?

"אינני חושב שהזימון לתפקיד קשור למעמדי הכללי. ממכתב הזימון ששלח העורך פרופ' אורטיז, אני מבין שאחד הגורמים המרכזיים היה המאמרים שפרסמתי בכתב עת זה".

מה אתה חושב שהיה מיוחד במאמרים אלה?

"כחוקר ומחנך אני משתדל לכתוב באופן שיהיה מובן גם לאנשים שאינם מכירים את הנושא, כל זאת בליווי מודלים ויזואליים בלי לוותר על דיוק מדעי. אבל מה שתרם לפופולריות הוא, שתוכן המאמר מתמצת מבנה חלבוני שנמצא באלפי אנזימים".

עם כל העיסוק שלך בבדיקת מאמרים שאחרים כותבים, האם אתה מוצא זמן גם למחקרים של עצמך?

"בוודאי! המעבדה שלי, שעובדת בשיתוף פעולה עם אחי פרופ' אהרן חנוקוגלו מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב, היא בין המעבדות המובילות בעולם בתחום חקר תעלות נתרן שאחראיות לוויסות נפח ולחץ הדם ועוד תפקידים רבים אחרים בגוף. ראיה למעמדי בתחום זה, היא שמדענים מאירופה הזמינו אותי להיות חבר בוועד המנהל של איגוד המדענים בתחום המחקר שלי במסגרת האיחוד האירופאי".

איך זה יתכן כי הרי אתה מאריאל ואנו שומעים כי יש הפליה נגד מדענים מאריאל?

"לפי ניסיוני, בין המדענים במדעי החיים אני לא נתקלתי בהפליה. כנראה שמה שקובע זה האיכות המדעית של עבודות החוקר".

חנוקוגלו הוא ראש המעבדה לביולוגיה של התא באוניברסיטת אריאל. במהלך הקריירה שלו הוא שיבט וקבע את המבנים של מעל עשרה גנים לראשונה, ביניהם חלבון הקרטין שיוצר שערה, אנזימים שמעורבים ביצירה של הורמונים סטרואידים, וכן תעלות הנתרן.

פרופ' חנוקוגלו זכה בפרסים רבים וביניהם, פרס גוטווירת מהטכניון, פרס לובל ממכון ויצמן על מצוינות במחקריו ופרס לינדנר של האיגוד הישראלי לאנדוקרינולוגיה.

חנוקוגלו העביר את מעבדתו לאריאל בשנת 1994 והקים את המחלקה לביולוגיה מולקולרית, ואת התכנית לביו-אינפורמטיקה באוניברסיטת אריאל. בין השנים 1996-1999 פרופ' חנוקוגלו מילא תפקיד היועץ המדעי לראש הממשלה נתניהו.

כתובת האתר של פרופ' חנוקוגלו: https://www.science.co.il/hi